"Το βαθύ μπλε της Μεσογείου" στο καρναβάλι Λεμεσού

Πρόσκληση σε όλη την Κύπρο να επισκεφθεί τη Λεμεσό και να συμμετάσχει στις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, που αρχίζουν επίσημα την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Νικολαΐδης, στην καθιερωμένη διάσκεψη Τύπου για το Καρναβάλι Λεμεσού.

Τη φετινή βασίλισσα του Καρναβαλιού, που φέτος έχει ως θέμα "Το βαθύ μπλε της Μεσογείου",
 θα ενσαρκώσει η διαχρονική καρναβαλίστρια Μαρία Πιερή Συκοπετρίτου, η οποία θα κάνει επίσημα την είσοδο της στην πόλη, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης (19:00), στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο). Την βασίλισσα και τη συνοδεία της θα πλαισιώνουν ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η βασιλική οικογένεια, η Χορωδία Μοντέρνοι Καιροί, οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου, η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, οι Μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, η ομάδα κρουστών Batukinio και οι Μαζορέττες Λεμεσού.
 Η διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού ξεκίνησε με τραγούδια από τους κανταδόρους Λεμεσού και χορό από τους παρευρισκόμενους, ενώ όπως ανέφερε ακολούθως στην ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης, "το Καρναβάλι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Λεμεσού", διαβεβαιώνοντας πως από του χρόνου για γίνει προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση και εμπλουτισμό του με νέα στοιχεία.
 "Προσκαλούμε λοιπόν όλη την Κύπρο, όλους τους συμπατριώτες μας σε αυτό το 11ήμερο χαράς στη Λεμεσό, τους προσκαλούμε να έλθουν στη φιλόξενη Λεμεσό, να γίνουν για λίγο Λεμεσιανοί, τους προσκαλούμε να έλθουν σε ένα σταθμό ανεφοδιασμού δύναμης και αισιοδοξίας για το μέλλον", συμπλήρωσε.
 Ο Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως στη μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση, της 26ης Φεβρουαρίου, θα λάβουν μέρος 120 άρματα και ομάδες, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν 15 περίπου χιλιάδες άτομα.
 Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες είναι η προβολή παραδοσιακών στοιχείων του καρναβαλιού, όπως τα κέρινα αυγά, τα οποία μπορούν να γνωρίσουν από κοντά οι νεότερες γενιές, μέσα από το Εργαστήρι Κέρινων Αυγών, που θα λειτουργήσει το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου (10,30), στην εσωτερική αυλή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Παράλληλα, θα λειτουργεί Εργαστήρι Πελλόμασκας, ενώ επαναφέρονται οι ψηλές φιγούρες "πελλόμασκες" που κατασκεύαζε πριν πολλά χρόνια η ενδυματολόγος Λούλα Σιούσμιθ.
 Εξάλλου ο Δήμος αναβιώνει το σατιρικό άρμα του αείμνηστου κατασκευαστή αρμάτων, Κωστάκη Μαυρογένη, με τίτλο "Όλα για την πρωτεύουσα". Το άρμα, που πρωτοεμφανίστηκε το 1968, ανέλαβε να επαναφέρει, στη μοντέρνα εκδοχή, του ο γιός του Ανδρέας Μαυρογένης. Η παράδοση του στο Δήμαρχο Λεμεσού θα γίνει στο χώρο όπου αρχικά κατασκευάστηκε, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου (19:30), όπου σήμερα λειτουργεί το Studio 8 School of Art.
Πέραν του καρναβαλίστικου ξεφαντώματος με την είσοδο της βασίλισσας του Καρναβαλιού, την Τσικνοπέμπτη στην Πλατεία Ηρώων, ο Δήμος διοργανώνει και φέτος τρεις ακόμα χορούς, τον χορό της Τρίτης (21 Φεβρουαρίου) και τον χορό της Πέμπτης (23 Φεβρουαρίου), που θα πραγματοποιηθούν στις 20:30  στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, ενώ για πρώτη φορά, ο αποχαιρετιστήριο χορός του Καρναβαλιού, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (21:00), θα γίνει στην πλατεία του παλιού λιμανιού

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:27

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.