Υποσχόμενος τομέας για εργασία η κυβερνοασφάλεια

O τομέας της κυβερνοασφάλειας είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Κύπρο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ECSO (European Cyber Security Organisation) του Ευρωπαϊκού οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια, Luigi Rebuffi.

O κ. Rebuffi βρέθηκε την Πέμπτη στην Κύπρο, φιλοξενούμενος του ΚΕΒΕ και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου για να μιλήσει σε συνέδριο με θέμα τη διαδικτυακή ασφάλεια. Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον κ. Rebuffi για το ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, των κυβερνοεπιθέσεων και της προστασίας των δεδομένων του καθενός προσωπικά, αλλά και των δεδομένων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας κάθε χώρας.

Ο ECSO, ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο και ιδρυτικό μέλος είναι και το ΚΕΒΕ.
Εχει συνομολογήσει ειδική σύμβαση με την Κομισιόν στο πλαίσιο των συμβάσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (contractual Public-Private Partnership, cPPP) για θέματα κυβερνοασφάλειας. Μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις(Start-ups), ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Ο κ. Rebuffi ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. “Η κυβερνοασφάλεια και οι διάφορες επιθέσεις είναι ένα θέμα εξαιρετικά περίπλοκο και πρέπει συνεχώς να είμαστε σε εγρήγορση, να εκπαιδευόμαστε, να ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές και γενικά να είμαστε σε επαφή γιατί δεν αφορά το θέμα μόνο μια χώρα, αλλά μας ενδιαφέρει σε διεθνές επίπεδο”, ανέφερε.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, μπορεί να πέσει θύμα με την ίδια ευκολία που μπορεί θύμα να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι θέμα μεγέθους ούτε και πόσο προηγμένη τεχνολογικά μια χώρα είναι, εξήγησε.

Ανέφερε ότι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας επίθεσης στην οικονομία ενός κράτους είναι τεράστιος και γι’ αυτό στην Ευρώπη υπάρχει συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον για ανάπτυξη δεξιοτήτων για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, κάτι που οδηγεί αυτόματα σε δημιουργία θέσεων εργασίας. “Αυτή , θεωρώ, είναι μια καλή ευκαιρία για την Κύπρο και πρέπει να την αξιοποιήσει”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ECSO.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στα κατάλληλα πόστα γιατί, όπως εξήγησε, ο τομέας της κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται, άρα χρειάζεται αδιάκοπη εκπαίδευση, συμμετοχή σε σεμινάρια, ανταλλαγή πληροφοριών, βελτίωση ικανοτήτων κ.λπ.

Η παροχή κατάρτισης, είπε, μπορεί να γίνει κάτω από την ομπρέλα του ECSO, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει το κατάλληλο δίκτυο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ατομικό επίπεδο, ο κ. Rebuffi εξήγησε ότι μπορούμε να λάβουμε απλά μέτρα για προστασία των κωδικών μας, για back-up των δεδομένων μας κ.λπ. “Αυτά είναι κοινή πρακτική, πρέπει να είμαστε λιγάκι υποψιασμένοι, ωστόσο χωρίς πανικό. γιατί απλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αν κάποιος θέλει να κλέψει τους κωδικούς και τα δεδομένα μας θα βρει τρόπο να το πράξει, ωστόσο ας μην το κάνουμε και πολύ εύκολο γι αυτόν και ας μειώσουμε τα ρίσκα”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε, και μέσα από το σεμινάριο, διαφάνηκε ότι η Κύπρος άρχισε να λαμβάνει μέτρα για θέματα κυβερνοασφάλειας και προστασίας επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη οργάνωση των δομών στην Κύπρο για καλύτερη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και άλλες χώρες.

“Θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να δημιουργήσετε το δικό σας οικοσύστημα, διότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερη η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο”, εξήγησε.

Το ΕCSO έχει έσοδα από τις συνδρομές των μελών του που συνεχώς αυξάνονται, αλλά χρηματοδότηση για διάφορα projects παραχωρείται μέσω του Ορίζοντα 2020, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την τεχνολογία.

Η ΕΕ επενδύει 450 εκατομμύρια στο πλαίσιο της εταιρικής της σχέσης με το ECSO. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αυξήσει γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια των επενδύσεων από το 2020 με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων και αξιόπιστων λύσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Rebuffi σημείωσε πως η ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για το θέμα της κυβερνοσφάλειας είναι τεράστια και αυξάνεται συνεχώς και αυτή ήταν και μια αναγκαιότητα που έσπρωξε τους ανθρώπους του ΕCSO να οργανωθούν και να συνάψουν αυτή την εταιρική σχέση με την Κομισιόν.

“Είμαστε στην εποχή της απόλυτης ψηφιοποίησης, αυτό συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ζωής μας, στις επιχειρήσεις, στις χρηματοοικονομικές μας συναλλαγές και στα προσωπικά μας δεδομένα γι αυτό καθίσταται απόλυτη ανάγκη να έχουμε προστασία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ακόμη και τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας πρέπει να τα προστατεύσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απειλές συλλογικά προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί”, ανέφερε ο κ. Rebuffi.

Εξήγησε πως το ECSO θέλει να οικοδομήσει έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να παρέχει την πλατφόρμα για διάφορες δραστηριότητες. Ωστόσο, σημείωσε πως σημαντικό είναι και κάθε χώρα και κάθε μέλος να έχει τη δική της πλατφόρμα για αυτά τα θέματα, ώστε ο διάλογος να είναι σωστός και δομημένος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.