Η Ευρώπη παράγει αλλά ... γερνάει

Αντιμέτωπη με έναν πληθυσμό που γηράσκει βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημογραφική τάση όπως την καταγράφει η Eurostat δείχνει πως ενώ στην Ασία και την Αφρική γεννιούνται όλο και περισσότερα παιδιά, στην Ευρώπη ο πληθυσμός γηράσκει.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Eurostat οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλουν με το υψηλότερο ποσοστό επί της παγκόσμιας παραγωγής μεταξύ των υπολοίπων στην «Ομάδα των Είκοσι» (G20), ζουν πολλά χρόνια, έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στον πληθυσμό τους, δεν γεννούν πολλά παιδιά, κάνουν εκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου, διακρίνονται από περιβαλλοντική ευαισθησία και έχουν δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το τέταρτο υψηλότερο

Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθυσμό που γηράσκει. Το 2014, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω έφθασε το 18,5% στην ΕΕ και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, φθάνοντας περίπου το 30% το 2080. Ιδιαιτέρως, το ποσοστό των ηλικίας 80 ετών και άνω στο σύνολο του πληθυσμού αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από μόλις 5% το 2014 σε πάνω από 12% το 2080. Αυτή η δημογραφική τάση, σημειώνει η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, φέρνει την Ένωση αντιμέτωπη με μέγιστες προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Πρεσβύτερων Πολιτών, την 1η Οκτωβρίου, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από στατιστικά στοιχεία για τους ηλικιωμένους που ζουν στην ΕΕ. Δείκτες για τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μεταξύ των άνω των 65 ετών, ή ακόμη και χρήση του Internet μεταξύ των ηλικιωμένων περιλαμβάνονται σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Το 2014 στην ΕΕ το 18,5% του πληθυσμού ήταν ηλικίας 65ετών και άνω, περιλαμβανομένου ενός 5,1% 80 ετών και άνω. Τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού 80 και άνω ήταν η Ιταλία (6,4%), η Ελλάδα (6,0%), η Ισπανία κι η Γαλλία (5,7% εκάστη). Αντιστοίχως, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στην Ιρλανδία και τη Σλοβακία (3,0% εκάστη), όπως και στην Κύπρο (3,1%).

Το ποσοστό των ηλικίας 80 και άνω έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ, από 3,5% το 2001 σε 5,1% το 2014. Οι προβλέψεις για την πληθυσμιακή εξέλιξη δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ: μέχρι το 2080, σχεδόν 1 στα 8 άτομα (12,3% του πληθυσμού) θα είναι ηλικίας 80 και άνω. Η Σλοβακία (η χώρα που τώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό) προβλέπεται να γίνει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων 80 και άνω (16,3%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (15,8%), τη Γερμανία (15,1%) και την Πολωνία (14,9%). Αντιθέτως, στην άλλη μεριά της κλίμακας, η Ιρλανδία (με 7,4% του πληθυσμού να προβλέπεται ότι θα είναι 80 και άνω το 2080), η Λιθουανία (8,9%) κι η Λετονία (9,5%) θα έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά.

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουρή

Πηγή: ΚΥΠΕ, Eurostat

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:17

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.