Ε/κ και τ/κ γιόρτασαν μαζί την εργατική πρωτομαγιά- Photos

Την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία και προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε μια επανενωμένη Κύπρο διατράνωσαν Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά, στη νεκρή ζώνη, για να γιορτάσουν από κοινού την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η ΠΕΟ και τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS και BES.

KOST

ΠΕΟ: Σηκώνουμε ξανά τη γροθιά μας

«Απόψε επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας. Σηκώνουμε ξανά την γροθιά μας» ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

KYRITS-compressed

Ο κ. Κυρίτσης χαιρέτισε την εξαγγελθείσα πρόθεση για σύντομη επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, υποδεικνύοντας ότι «οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για συμφωνία ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον για τη χώρα και το λαό μας».

Εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές της περασμένης Κυριακής  αναζωπυρώνει την ελπίδα όχι μόνο ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, αλλά σε όλους τους Κύπριους πατριώτες, γιατί ο στόχος της λύσης και της επανένωσης είναι κοινός για όλους και κάλεσε τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούν με ειλικρίνεια, στηριγμένοι στα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για τους αγώνες των εργαζομένων, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι στην Κύπρο η Τρόικα και οι συντηρητικές δυνάμεις επιβάλλουν, μέσα από το Μνημόνιο, τις γνωστές νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές συνταγές. «Οι  εργοδότες αξιοποιούν το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων για να  εντείνουν την εκμετάλλευση,  καταστρατηγούν δικαιώματα, υποσκάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις. Αξιοποιούν την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, η οποία ταυτίζεται πλήρως με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της αστικής τάξης», ανέφερε.

DEV-IS: Συνεχίζουμε τον αγώνα

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της DEV-IS Χασάν Φελέκ σημείωσε ότι «όσο η πατρίδα μας είναι διχοτομημένη, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων» και πως «για μια ακόμα Πρωτομαγιά συνεχίζουμε τον αγώνα που θα επανενώσει την πατρίδα μας».

KOSTA

Ο κ. Φελέκ χαιρέτισε τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί «ενός ανθρώπου που υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ομοσπονδιακή λύση», όπως είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις μέρες που ακολουθούν και κατά τις οποίες θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί θα είναι η φωνή των δυνάμεων της ειρήνης».

Ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν τον Ακιντζί ενάντια στον Έρογλου, τον εκπρόσωπο του στάτους κβο και των δυνάμεων ενάντια στην ειρήνη. «Τιμώρησαν τον κ. Έρογλου. Απέρριψαν την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Δεν επέτρεψαν να αναβιώσουν οι ρητορικές μίσους. Η επικράτηση του κ. Ακιντζί δίνει νέες ελπίδες στις φιλειρηνικές δυνάμεις», είπε.

KOSTAS

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Να αξιοποιηθούν οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ

Nωρίτερα σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΠΕΟ, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ευχή όπως η άρση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευτεί και από πραγματική βούληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού.

antros-compressed

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αξιοποιήσει και «να μην ρίξει στα αζήτητα» την «πολύτιμη παρακαταθήκη» των προτάσεων Δημήτρη Χριστόφια και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

OIKON-compressed

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο αναμένουμε όλοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η λήξη της τουρκικής NAVTEX και η αποχώρηση του Barbaros επέτρεψαν την άρση της αναστολής της διαδικασίας. «Η δική μας ευχή είναι η άρση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς να συνοδευτεί και από πραγματική βούληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σηματοδοτεί την έναρξη νέας, καινούριας εποχής.

Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε ο κ. Ακιντζί να βαδίσει στο δρόμο των διαχρονικών του θέσεων στο Κυπριακό και στο δρόμο όλων όσων υποσχέθηκε προεκλογικά. «Δεν υποτιμούμε το ρόλο της Τουρκίας. Ευχόμαστε ο κ. Ακιντζί να προσηλωθεί στις αρχές λύσης του Κυπριακού και να μπορέσει να πείσει την Τουρκία για την ανάγκη επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχήθηκε «αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις να είναι ουσιαστικές και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιδείξει επιτέλους συνέπεια, προσήλωση σε αρχές, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα».

Είναι σημαντικό, ανέφερε, να κατανοήσουμε ότι όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η επίτευξη λύσης και κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να έχουμε συμφωνία όπως την επιθυμούμε.

KOSTASS

Αναφερόμενος στους εορτασμούς για την Εργατική Πρωτομαγιά είπε ότι «είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τους αγώνες παλεύοντας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές. Είμαστε εδώ γιατί εμάς το πολιτικό μας μανιφέστο δεν είναι το Μνημόνιο, όπως είναι για τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς του. Είμαστε εδώ για τα `δεσμεύομαι` που εξαπάτησαν τους εργαζόμενους και το λαό πριν τις εκλογές. `Δεσμεύομαι` που ξεχάστηκαν την επομένη. Αντικαταστάθηκαν από τη ληστεία με το κούρεμα καταθέσεων, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου,  με τις ιδιωτικοποιήσεις, την εξαθλίωση με το πετσόκομμα του κοινωνικού κράτος και με την επιδρομή ενάντια στα δικαιώματα των συνταξιούχων», είπε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «χθες, σήμερα και αύριο η Αριστερά της Κύπρου, θα είμαστε εδώ για να ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας».

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Φωτογραφίες: Κώστας Κωνσταντίνου

Πηγή:Κώστας Κωνσταντίνου / ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.