Πολιτικές και διοικητικές ευθύνες βλέπει η Επιτροπή Υγείας για το θέμα με ιατροδικαστές

Απέναντι "σε όλο το μεγαλείο των ανάλγητων και απαράδεκτων συμπεριφορών των κυβερνητικών ιατροδικαστών, βρέθηκε για ακόμα μια φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας", δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου και αναφερόμενος σε "ομηρία του κράτους" είπε ότι πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε διοικητικές ή άλλες.


Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται ιατροδικαστική νεκροτομή σε αποβιώσαντες με αιτία θανάτου τον COVID-19, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας "βιώσαμε άλλη μία φορά, από πρώτο χέρι τις ανάλγητες και απαράδεκτες συμπεριφορές των κυβερνητικών ιατροδικαστών, οι οποίοι αρνούντο πεισματικά, παρά τον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσαν ως γιατροί, να υπηρετούν την υγεία των ανθρώπων".
 
Συνεχίζοντας ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Σοφοκλής Σοφοκλέους, "για να δικαιολογήσει την άρνηση, επικαλέστηκε αστήριχτες αιτιολογίες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα".
 
Πρόσθεσε πως με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και τις θέσεις των λοιμοξιολόγων μπορούν να διενεργούνται ιατροδικαστικές πράξεις. Σημείωσε πως στην Αγγλία, Ελλάδα και άλλες χώρες διενεργούνται σε συνεχή βάση τέτοιου είδους ιατροδικαστικές πράξεις
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας πρόσθεσε ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να αναλάβει ευθύνη και να προωθήσει μέσω του ιδιωτικού τομέα τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής ατόμου, το οποίο έχασε τη ζωή του και παρέμενε για 18 ημέρες άταφο συνεπεία της άρνησης των ιατροδικαστών του κράτους να διενεργήσουν τη νενομισμένη νεκροψία.
 
"Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πως πέραν από τη θλίψη της απώλειας που βίωναν οι οικείοι του, βίωναν και την ψυχολογική πίεση και όλες τις άλλες συνέπειες την αναμονής για την τέλεση της κηδείας στις συνθήκες του εγκλεισμού και αυτό λόγω της άρνησης δημοσίων λειτουργών, που βρίσκονται σε ψηλή μισθολογική κλίμακα προκειμένου να υπηρετούν τον άνθρωπο και τους πολίτες", πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.
 
Είπε ακόμα πως η άρνηση για διενέργεια νεκροψίας δημιουργεί προβλήματα στην ιατροδικαστική υπηρεσία και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας επανέλαβε πως κατά τη συνεδρία "διεφάνη σε όλο της το μεγαλείο η αναλγησία", μπροστά στην οποία η Γενική Διευθύντρια κινήθηκε μέσω της Γενικής Εισαγγελίας και του Αρχηγείου Αστυνομίας, να προχωρήσουν με τη διαδικασία έκδοσης διατάγματος και στη συνέχεια της καταγγελίας για παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο λήψης ποινικών μέτρων σε βάρος αυτών που έχουν αρνηθεί.
 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια "απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται από κυβερνητικούς ιατροδικαστές", η οποία για 5η φόρα απασχολεί συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και να αναληφθούν οι ευθύνες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας το οποίο επέδειξε ανοχή, που αντί να έχει αποτέλεσμα τον τερματισμό αυτού του είδους συμπεριφορών εκλήφθηκε ως αδυναμία, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου.
 
Υποδείχθηκε στο Υπουργείο πως θα πρέπει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να σταματήσει επειδή δεν πάει άλλο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως "η ομηρία του Υπουργείου Υγείας και του κράτους από τη συγκεκριμένη υπηρεσία", πέρα από την ταλαιπωρία που προκαλεί σε ανθρώπους για το όφελος των οποίων έπρεπε να ενεργεί, το κράτος επιβαρύνεται με πρόσθετες δαπάνες, καθώς για το δημόσιο πλήρωσε μεγάλο ποσό σε ιδιώτη ιατροδικαστή για να προβεί σε ιατροδικαστική πράξη.
 
«Η αμέλεια η οποία επιδεικνύεται, πρακτικές οι οποίες επαναλαμβάνονται, επισύρουν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα και έπρεπε κάποιοι να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες και να σταματήσει αυτή η κατάσταση, κάποιοι επέδειξαν ασύγγνωστη ανοχή, η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε διοικητικές ή άλλες», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:31

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.