Στους χώρους δειγματοληψίας της Λεμεσού βρέθηκε το πρωί ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λεμεσού, επισκέφθηκε απροειδοποίητα το πρωί τη Λεμεσό και τους τρεις από τους τέσσερις σταθμούς δειγματοληψίας για εργαζομένους, όπου η διαδικασία κυλά πλέον ομαλά, χωρίς ουρές και καθυστερήσεις.
 
Κάναμε λάθος εκτίμηση και λάβαμε διορθωτικά μέτρα, είπε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρώτες ενδείξεις για σταθεροποίηση του αριθμού των θετικών στον ιό ατόμων και προσδοκίες για μείωση των περιστατικών.
 
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο ίδιος βρίσκεται στη Λεμεσό όπου, μαζί με τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαϊδη, έχει διαπιστώσει πως πλέον ο κόσμος εξυπηρετείται άμεσα και δεν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση.
 
« Σίγουρα βοήθησε το ότι έχει τέσσερις δειγματοληπτικούς σταθμούς και απ’ ό,τι φαίνεται, πλέον έχει επιλυθεί το πρόβλημα που ταλαιπώρησε τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους, ειδικά στην επαρχία Λεμεσού», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως «δυστυχώς έγινε λανθασμένη, κακή εκτίμηση, για τον αριθμό των ατόμων, αλλά και όσον αφορά τους δειγματοληπτικούς σταθμούς έγινε λάθος χειρισμός, είναι παραδεκτό γεγονός αυτό».
 
Το πρόβλημα, συνέχισε, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο, «αλλά αντιλαμβάνεστε υπήρχαν και κάποιες πρακτικές δυσκολίες, διότι υπάρχει μια δημόσια σύμβαση, που δεν μπορεί να ακυρωθεί και προσπαθήσαμε, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, να το διευθετήσουμε».
 
Διαβεβαίωσε δε ότι με τα επαναληπτικά τεστ που θα γίνονται κάθε επτά μέρες στους εργαζομένους που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις διακίνησης «θα ληφθούν όλα αυτά υπόψη και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα».
 
Το Υπουργείο, είπε ο κ.Ιωάννου «έχει τώρα τα πραγματικά νούμερα του πόσοι έχουν προσέλθει αυτές τις μέρες, ξέρουμε τα προβλήματα που έχουν φανεί, άρα θα ληφθούν όλα υπόψη για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα επαναληπτικά τεστ ή και κόσμο που μπορεί να έρθει για πρώτη φορά τις επόμενες μέρες».
 
Η αρχική εκτίμηση, υπέδειξε, ήταν για 5 χιλιάδες εργαζομένους, ενώ μέχρι χθες προσήλθαν για μοριακό τεστ 7,5 χιλιάδες άτομα.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι λάθος, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι είναι προφανές πως «όταν πας σε κάποια τοπικά lockdown, αν δεν ζητούσαμε να κάνει τεστ ο κόσμος που δικαιούται με τις εξαιρέσεις να μετακινείται, τότε θα υπήρχε δικαιολογημένα η κριτική ότι αφήνουμε κόσμο χωρίς να τον ελέγξουμε, να βγαίνει ή να μπαίνει στις επαρχίες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, χωρίς έλεγχο».
 
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι, με βάση τη σημερινή εικόνα στους χώρους δειγματοληψίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν.
 
Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία του προγράμματος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και προέτρεψε τους πολίτες να προσέλθουν στους 11 δειγματοληπτικούς σταθμούς που λειτουργούν ανά το παγκύπριο.
 
Σήμερα, συνέχισε, έχει ξεκινήσει και στη Λευκωσία, στην Παλλουριώτισα, και ο κόσμος να προσέλθει για να κάνει το τεστ ταχείας ανίχνευσης, «διότι θα μας δώσει καλύτερη ένδειξη για την επιδημιολογική εικόνα, αλλά είναι και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο να εντοπίσουμε έγκαιρα, όσους το περισσότερο γίνεται θετικούς συμπολίτες μας στον ιό, σε μια προσπάθεια να ανακόψουμε την διασπορά του».
 
Υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα είχαν εντοπιστεί 50 θετικά περιστατικά και 46 χθες, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως, εάν επαληθευτούν στο επαναληπτικό PCR  τεστ «μιλούμε για 100 άτομα που αν δεν τρέχαμε αυτό το πρόγραμμα δεν υπήρχε τρόπος να εντοπιστούν, γιατί είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικά».
 
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός ανέφερε ότι, εξαιρουμένων των τεστ ταχείας ανίχνευσης, είχαν γίνει χθες σχεδόν εννέα χιλιάδες μοριακές εξετάσεις, «αριθμοί ρεκόρ για την Κύπρο και κατ’ αναλογία πληθυσμού και μπορεί να είναι και ρεκόρ ανά το παγκόσμιο», όπου εντοπίστηκαν 228 νέα περιστατικά της νόσου.
 
«Φαίνεται τουλάχιστον ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση, αξιολογούμε την κάθε μέρα, ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες να δούμε κάποια μείωση, που αυτό θα είναι και η ένδειξη ότι δουλεύουν τα μέτρα και αυτός είναι και ο στόχος μας», συμπλήρωσε.
 
Ζήτησε επίσης τη συμπαράσταση των πολιτών, ώστε μέσα από πιστή εφαρμογή των μέτρων να δούμε καλύτερα αποτελέσματα και να μπορέσουν να γίνουν κάποιες χαλαρώσεις.
 
Σχολιάζοντας κάποιες φωνές διαμαρτυρίας στην Πάφο για άδικη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην Επαρχία, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο κ.Ιωάννου τόνισε πως «τα μέτρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να φανούν και να υπάρξει ένδειξη ότι δουλεύουν».
 
Αλλά και ένδειξη να υπάρχει, σημείωσε, «οφείλουμε να δώσουμε το περιθώριο του χρόνου που απαιτείται, ούτως ώστε να μην βιαστούμε να αναιρέσουμε κάποια μέτρα και να έχουμε αναζωπύρωση του ιού».
 
«Εφόσον πήραμε τα μέτρα, να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται, να φανούν τα αποτελέσματα, μακάρι να πάμε καλά και όταν θα έρθει η μέρα που θα λήξουν τα μέτρα, εκ των προτέρων θα γνωρίζουμε πώς προχωρούμε παρακάτω», συμπλήρωσε.
 
Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε επίσης το Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη, για την αγαστή συνεργασία και τη βοήθεια που προσέφερε ο Δήμος όλες αυτές τις μέρες, αφού όπως εξήγησε, όλα γίνονται σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση στους χώρους δειγματοληψίας για εργαζομένους και «δυστυχώς ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος όλες αυτές τις μέρες».
 
«Έγινε μια παραδοχή της κακής εκτίμησης από πλευράς Υπουργείου και μακάρι σε αυτό τον τόπο να υπάρχουν κι άλλοι που να παραδέχονται τα λάθη τους», ανέφερε.
 
Τέλος, είπε πως ήδη έχει αποστείλει στον Υπουργό Υγείας και στους συναρμόδιους Υπουργούς την κοινή επιστολή των Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού και των παραγωγικών φορέων της πόλης, σε σχέση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη τους.
 
Στην επιστολή, πρόσθεσε, εκφράζεται η πλήρης ετοιμότητα όλων για συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, «για να μπορέσει η πόλη να βγει από αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό και υποδεικνύουμε κάποια πράγματα που χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, κάποιες βελτιωτικές κινήσεις και είμαι σίγουρος ότι αυτά θα τύχουν αντιμετώπισης με τον σωστό τρόπο».
 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.