ΕΣΚ: Τερματίστε την ατιμωρησία για εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων

Στην παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) μετέχει η Ένωση Συντακτών Κύπρου και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές ανά την υφήλιο να αναλάβουν αμέσως δράση και να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί πάραυτα η ατιμωρησία και να προστατευτεί, καίρια και ουσιαστικά, η ελευθερία του Τύπου.

Σήμερα, 2 Νοεμβρίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα για Τερματισμό της Ατιμωρησίας όσον αφορά Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΚ. Με αυτή την αφορμή, προστίθεται, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) – στην οποία ανήκει και η Ένωση Συντακτών Κύπρου - ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία εναντίον εκείνων που διατάζουν τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος δημοσιογράφων και παραμένουν ατιμώρητοι.

Η ΔΟΔ (IFJ), και μαζί της εκατοντάδες εθνικές οργανώσεις δημοσιογράφων, απαιτεί από όλες τις Κυβερνήσεις όπως λάβουν επείγοντα και αυστηρά μέτρα για να τερματίσουν την ατιμωρησία και να προστατεύσουν την ελευθερία του Τύπου, αναφέρεται.
 
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΔ, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δολοφονηθεί 998 δημοσιογράφοι. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων προσλαμβάνουν διαστάσεις και αποτελούν περίτρανη απόδειξη για τις τεράστιες προσπάθειες ισχυρών και σκοτεινών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, να κρύψουν την αλήθεια και να τρομοκρατήσουν εκείνους που τολμούν να την αποκαλύπτουν» συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Αυτές οι δολοφονίες, προστίθεται, δεν αφαιρούν μόνο τη ζωή των δημοσιογράφων  -που είναι από μόνο του εγκληματικό και απεχθές- υπονομεύουν και το θεμελιώδες δικαίωμα ενημέρωσης και γνώσης της αλήθειας. «Στην ουσία, οι νεκροί δημοσιογράφοι είναι χιλιάδες ιστορίες που παραμείνουν ανείπωτες και όταν συμβαίνει αυτό, η ελευθερία έκφρασης τραυματίζεται βαριά και η δημοκρατία λαβώνεται ανεπανόρθωτα» σημειώνεται.
 
Επιπλέον, αναφέρεται ότι μόνο ένα στα δέκα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων εξιχνιάζεται, ενώ οι δολοφόνοι και οι εγκέφαλοι πίσω από αυτούς, κυκλοφορούν ελεύθεροι και διατηρούν τις ισχυρές τους θέσεις. «Βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις ισχύος» προστίθεται.
 
Η ΔΟΔ υπενθυμίζει επίσης τον τεράστιο αριθμό σωματικών και λεκτικών επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που παραμένουν ατιμώρητες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης και του κύματος εκφοβισμού και κακοποίησης που αντιμετώπισαν δημοσιογράφοι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αναγκάζοντας τους να σιωπήσουν.
 
Φέτος ειδικά, η ΔΟΔ, στα πλαίσια της εκστρατείας για  την Παγκόσμια Ημέρα για Τερματισμό της Ατιμωρησίας όσον αφορά Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, δίνει έμφαση σε πέντε χώρες όπου το επίπεδο ατιμωρησίας παραμένει σημαντικά υψηλό και απειλεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα την Υεμένη, Ρωσία, Μεξικό, Σομαλία και Ινδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:53

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.