Στα 30 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού την Τρίτη, ανακοίνωσαν οι αρχές

Στα 30 ανέρχονται τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, τα οποία προέκυψαν από σύνολο 2,685 εργαστηριακών διαγνώσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση που το Υπουργείο Υγείας έλαβε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,743.


Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά 16 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τέσσερα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «από 623 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα και από 212 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 13 κρούσματα».

Επίσης, «από 496 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα και «από 1,087 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα».

Σε ό,τι αφορά τα 9 περιστατικά που εντοπίστηκαν από διαγνώσεις που έγιναν από ιδιωτική πρωτοβουλία το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «το 1ο άτομο είχε μυαλγία στις 24/9 και στις 28/9 ανέπτυξε βήχα και ανοσμία».

Το 2ο άτομο αφορά μαθητή στο Γυμνάσιο Λινόπετρας, ο οποίος είναι από το οικογενειακό περιβάλλον της μαθήτριας που ανακοινώθηκε στις 27/9, ενώ χθες ανακοινώθηκαν άλλες 2 επαφές από το οικογενειακό της περιβάλλον. Παρόλο που τα δύο παιδιά είχαν καθημερινή επαφή, το σημερινό άτομο δεν είχε δηλωθεί ως στενή επαφή της 1ης μαθήτριας.

Το 3ο άτομο αφορά άτομο που ήρθε από Γερμανία στις 13/9 και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα στις 21/9.

Το 4ο άτομο είναι μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ήρθε από την Αγγλία, το 5ο άτομο ήρθε από τη Βηρυτό στις 17/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα και 6ο άτομο έκανε την εξέταση επειδή της το ζήτησαν από τη δουλειά.

Το 7ο άτομο ήρθε από την Ουκρανία στις 13/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα, το 8ο άτομο αφορά Βρετανίδα τουρίστρια που έφτασε στην Κύπρο στις 25/9 και στις 27/9 ανέπτυξε συμπτώματα (ανοσμία, αγευσία).

Τέλος, το 9ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 14/9 και έκανε την εξέταση πριν βγει από την καραντίνα του.

Για τα 2 κρούσματα κορωνοϊού σε πτήσεις το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το ένα αφορά άτομο που ήρθε από το Λονδίνο στην Πάφο στις 28/9 ενώ το 2ο άτομο ήρθε από τη Μόσχα στη Λάρνακα στις 28/9.

Αναφορικά με τα 6 νέα περιστατικά της νόσου που εντοπίστηκαν από το πρόγραμμα ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας τα 4 είναι άτομα είναι ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης και ο ένας είναι μαθητής σε ιδιωτικό σχολείο της Επαρχίας Λάρνακας.

Ανακοινώθηκαν στις 27 και τις 28 Σεπτεμβρίου άλλοι δύο ποδοσφαιριστές από την ίδια ομάδα, καθώς και άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον ενός εκ των δύο. Eνας ποδοσφαιριστής που ανακοινώθηκε χθες είναι από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, επίσης θετικός στον ιό. Σύνολο το cluster έχει 7 άτομα πλέον.

Το 5ο άτομο είναι μαθητής σε Λύκειο της Επαρχίας Λάρνακας και αγωνίζεται στις ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας και το 6ο άτομο είναι κάτοικος Λάρνακας και έκανε την εξέταση μέσω του προγράμματος.

Για τα 13 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης το 1ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας, το 2ο άτομο είναι επαφή ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, το 3ο άτομο είναι επαφή της επαφής στελέχους του Εθνικού Άχνας.

Το 4ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον 2ου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, του οποίου ανακοινώθηκε στις 27/9 και 2ο άτομο από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Το 5ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον εργαζόμενης σε εταιρεία στην Λεμεσό που ανακοινώθηκε στις 26/9 και στις 26/9 αναφέρει συμπτώματα.

Το 6ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του εργαζόμενου στο Ocean Basket Φοινικούδων που ανακοινώθηκε στις 22/9, ενώ στις 24/9 είχε ανακοινωθεί και άλλο μέλος από το οικογενειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας το 7ο άτομο είναι επαφή της ηλικιωμένης που ανακοινώθηκε στις 26/9 από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσηλευτηρίων και το 8ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον 3ου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας που ανακοινώθηκε στις 26/9. Έκανε την εξέταση ιδιωτικά ενώ είχε προγραμματισμένο ραντεβού μέσω της ιχνηλάτησης.

Από ιχνηλάτηση εντοπίστηκαν θετικά στη νόσο και 3 άτομα που είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 26/9 που είχε έρθει από την Ελλάδα. Χθες ανακοινώθηκε και 4ο μέλος της οικογένειας. Η αλυσίδα έχει 5 άτομα.

Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 27/9 και είχε κάνει την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου και τέλος το 13ο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 24/9.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «και στα σημερινά κρούσματα, όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις τις προηγούμενες μέρες, έχουν παρατηρηθεί άτομα που ενώ έχουν στενή επαφή με κρούσματα, δεν δηλώνονται στην ομάδα ιχνηλάτησης για να λάβουν οδηγίες και να διερευνηθούν».

Σημειώνει ότι «το φαινόμενο αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία, διότι θέτει εμπόδια στη διαδικασία της ιχνηλάτησης, της έγκαιρης απομόνωσης και της διερεύνησης των επαφών των επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού».

«Για να έχει νόημα και να επιτυγχάνεται ο σκοπός της ιχνηλάτησης, χρειάζεται οι πολίτες που εντοπίζονται θετικοί στον ιό, με υπευθυνότητα να δηλώνουν όλες τις επαφές τους», επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου, από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 96 εργαστηριακές εξετάσεις και από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 129 εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς να εντοπιστεί κρούσμα.

Επίσης, από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 42 εργαστηριακές διαγνώσεις με αρνητικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.