Πράματα και θάματα αποκαλύπτονται για την κατάσταση σε παιδικές κατασκηνώσεις

Πράματα και θάματα αποκαλύπτονται στην τελευταία έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων των Παιδιών, για την κατάσταση που επικρατεί σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Η Δέσπω Μιχαηλίδου, επισημαίνει προβλήματα άσκησης βίας, υγείας και υγιεινής καθώς και ασφάλειας των παιδιών.

 

Το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με αφορμή καταγγελίες σε τέσσερις κατασκηνώσεις.

  1. Σε κατασκήνωση της Μητρόπολης Πάφου. Ασκήθηκε βία εναντίον τεσσάρων παιδιών ηλικίας 13 ετών, από βοηθό ομαδάρχη, σήμερα φοιτητή Επιστημών Φυσικής Αγωγής. Εναντίον του υπόπτου, ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη.
  2. Κατασκήνωση σχολής ιππασίας.  Ανεπαρκή αριθμό προσωπικού. Ακατάλληλοι χώροι ύπνου στα οποία κυκλοφορούσαν ποντίκια. Ακατάλληλοι χώροι εστίασης αφού περιφέρονταν γάτοι και σκύλοι.  Μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητα τύπου βαν, στα οποία μεταφέρονται ζώα, χωρίς ζώνες και καθίσματα.
  3. Κατασκήνωση ιδιωτικής εταιρίας. Απόρριψη παιδιού με αναπηρία.
  4. Κατασκήνωση της ενορίας  Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως. Περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας σε  ομάδα παιδιών από ομαδάρχη. Δεν υποβλήθηκε γραπτώς παράπονο και έτσι δεν προχώρησε η ποινική έρευνα.

 

Στην έκθεση καταγράφεται:

  • Εκδρομές εν αγνοία των γονιών
  • Μεταφορά παιδιών σε πισίνα χωρίς ναυαγοσώστη.
  • Αποτρεπτική χρήση τουαλέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθότι συνήθως βρίσκονται εκτός κτιρίου διαμονής. Παιδιά φοβούνται να τη χρησιμοποιήσουν.
  • Προβλήματα λειτουργίας κλιματιστικών και κεντρικής θέρμανσης των χώρων.
  • Προσβασιμότητα άγριων ζώων στον κατασκηνωτικό χώρο.
  • Το οικονομικό κόστος όταν είναι υψηλό εμποδίζει τη συμμετοχή συγκεκριμένων ομάδων παιδιών. Όταν είναι χαμηλό αποτρέπει την συμμετοχή άλλων ομάδων παιδιών.
  • Παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έτυχαν κοροϊδίας από το προσωπικό.
  • Μη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στις τουαλέτες και στα μπάνια.
  • Απουσία χώρου στους κοιτώνες για αλλαγή ρούχων, χωρίς το παιδί να βρίσκεται σε δημόσια θέα.
  • Δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στη περιθωριοποίηση παιδιών ή προωθούν τις απόψεις και ιδέες της κυρίαρχης ομάδας.
  • Παιδιά κατήγγειλαν ότι προσωπικό μεθούσε, προέβαινε σε σεξουαλικές δραστηριότητες εντός του χώρου της κατασκήνωσης και γενικότερα ενδιαφερόταν για τη δική του ψυχαγωγία και διασκέδαση, παρά για την ψυχαγωγία των παιδιών. 


Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, διαβεβαίωσε ότι στις κατασκηνώσεις τις οποίες διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για την ασφάλεια και την υγιεινή.  

Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να υιοθετηθεί κανονιστικό πλαίσιο για όλες τις κατασκηνώσεις. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για προώθηση του ζητήματος.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος ενέγραψε το θέμα επεσήμανε ότι είναι αχαρτογράφητος ο θεσμός για την λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων. Σημείωσε ότι εκτός από υποθέσεις βίας, τίθενται ζητήματα ασφάλειας, υγείας και υγιεινής καθώς και ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.