Ερωτηματικά για ίδρυση Σχολής Επιστημών, Τεχνολογίας και Θάλασσας του ΠΚ στη Λάρνακα

Ερωτηματικά προκάλεσαν στον Δήμο Λάρνακας θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη συνάντηση του με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και αφορούν την ίδρυση Σχολής Επιστημών, Τεχνολογίας και Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη πόλη, με τον Δήμο να λέει ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας και του Υπουργού  Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομου Προδρόμου για το θέμα της ίδρυσης Σχολής Επιστημών, Τεχνολογίας και Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη πόλη. Εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο Αναπληρωτής Δημοτικός Γραμματέας Ανδρέας Λουκά, ο Δημοτικός Μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης και η Πολεοδόμος του Δήμου Νεοφυτούλλα Αγγελίδου».
 
Προστίθεται ότι όλοι γνώριζαν πως «προχωρούμε με τα διαδικαστικά της ήδη ειλημμένης πολιτικής απόφασης, όπως εκφράστηκε αρκετές φορές με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ωστόσο τα όσα ανάφερε στη συνάντηση ο Υπουργός  Παιδείας, προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση στην αντιπροσωπεία του Δήμου και αρκετά ερωτηματικά για θέματα τα οποία θεωρείτο πως ήδη είχαν ληφθεί συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις».
 
Συγκεκριμένα, «ο Υπουργός ανάφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών με γραπτή επιστολή  του στο Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι η ίδρυση της Σχολής στη Λάρνακα έχει παγοποιηθεί στους προϋπολογισμούς του κράτους, λόγω των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊου και δεν μπορεί να περιληφθεί στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του προϋπολογισμού του κράτους».
 
Ακόμα σημειώνει η ανακοίνωση «αυτό που προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην αντιπροσωπεία είναι ότι ο κ. Προδρόμου επανέφερε θέματα όπως τον 10ετή προϋπολογισμό ίδρυσης της Σχολής, που και κατά τον ίδιο θεωρείται πολύ μεγάλο ποσό και δεν γνωρίζει εάν το κράτος έχει τη δυνατότητα να τον υλοποιήσει ή όχι. Επίσης ο Υπουργός αναφέρθηκε σε προηγούμενες επιφυλάξεις της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου για επέκταση του Πανεπιστημίου εκτός Λευκωσίας».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Υπουργός εισηγήθηκε άλλους τρόπους συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τη Λάρνακα για παραχώρηση τίτλων σπουδών χωρίς τη δημιουργία της συγκεκριμένης Πανεπιστημιακής Σχολής. Παρά το γεγονός ότι στο τέλος της συνάντησης ο κ. Προδρόμου διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας ότι στο μέλλον θα επανεξεταστεί το θέμα της ίδρυσης της Σχολής, εντούτοις τα όσα αναφέρθηκαν δεν αφήνουν στην πόλη πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».
 
Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας «επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ο οποίος του επαναβεβαίωσε τη θέση του Πανεπιστημίου ότι από τη στιγμή που θα εγκριθεί ο 10ετής προϋπολογισμός του, αυτό θα παραμείνει πιστό στην ήδη ειλημμένη απόφαση για δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα».

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει ακόμα πως «έχει αναφερθεί στον Υπουργό ότι η πόλη δεν θα μείνει απαθής με αυτή την δυσμενή εξέλιξη, με την οποία για ακόμα μια φορά η Λάρνακα θα παραμείνει θύμα κενών πολιτικών υποσχέσεων. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας θα συνέλθει στις 29 Ιουλίου για να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θα ζητηθεί και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση του ζητήματος και αναλόγως των εξελίξεων θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:02

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά το πρωί στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.