Ολοκληρώθηκαν οι λυρικές βραδιές με την όπερα Macbeth

Ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ οι τριήμερες λυρικές βραδιές  του 21ου “Pafos Aphrodite Festival” στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου με την όπερα Macbeth, που παρακολούθησαν περίπου 7.500 χιλιάδες θεατές. 



Σε χαιρετισμό του ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Pafos Aphrodite Festival” Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ, η αυλαία του οποίου έκλεισε χτες , σφραγίζουν ένας βαρύς τίτλος του λυρικού δράματος όλων των εποχών και ένας από τους πιο αξιόλογους λυρικούς οργανισμούς της Ανατολικής Ευρώπης. 

Ένα από τα αριστουργήματα του Giuseppe Verdi, η όπερα Macbeth, με την ενσωμάτωση του έργου του μεγάλου δραματουργού Shakespeare, ανεβαίνει στη σκηνή του “Pafos Aphrodite Festival” , όπως είπε, από το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Bolshoi της Λευκορωσίας, που καταγράφει την πρώτη του παρουσία στα χρονικά του θεσμού. 

Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους παρευρισκόμενους και ανανέωσε την συνάντηση τους στο χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Κάτω Πάφου για το  2020.

«Εδώ και 21 συνεχόμενα χρόνια, σ’ αυτόν τον εμβληματικό χώρο που για 2.300 και πλέον χρόνια αποτελεί κόμβο συνάντησης και διακίνησης ανθρώπων, αγαθών και ιδεών, επιβεβαιώνεται, σημείωσε, μέσα από μια κορυφαία έκφραση της τέχνης ότι μια μικρή αλλά με μεγάλο πολιτιστικό εκτόπισμα πόλη μπορεί να κτίσει και να καθιερώσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό με φήμη και κύρος που υπερβαίνουν τα όρια της χώρας στην οποία ανήκει», ανέφερε.

«Επιβεβαιώνεται όμως», συνέχισε, «και μια διαχρονική αλήθεια που στην ταραγμένη εποχή μας αναδεικνύεται ολοένα και πιο έντονα, ότι δηλαδή ο Πολιτισμός είναι η μόνη ενοποιός δύναμη αλληλοκατανόησης, προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και συνόλων με διαφορετικά φυλετικά και εθνικά χαρακτηριστικά». 

«Με αυτό το σκεπτικό, το “Pafos Aphrodite Festival” είναι μια γιορτή του Πολιτισμού χωρίς σύνορα και απόδειξη της επιρροής του στη ζωή των ανθρώπων και των λαών», συμπλήρωσε.

Ακολούθως ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στη διαχρονική στήριξη του Κράτους προς το θεσμό του  “Pafos Aphrodite Festival” από το 1998 μέχρι σήμερα. «Είναι,  αλήθεια συνέχισε, ότι η στήριξη της Κυβέρνησης και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά στο θεσμό αλλά και στο μεγαλύτερο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ η Κύπρος στον τομέα του πολιτισμού, δηλαδή το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, υπήρξαν αποφασιστικές. Τη συνέχιση αυτής της στήριξης δεν τη θεωρούμε δεδομένη αλλά τη διεκδικούμε μέσα από το όραμα και το έργο μας για τον Πολιτισμό αλλά και τη συντελούμενη στα τελευταία χρόνια μεταμόρφωση της Πάφου», όπως είπε.

Επεσήμανε δε, πως «στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, χρειαζόμαστε έργα σύγχρονης πολιτιστικής υποδομής αλλά και μια νέα - αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων». 

Χρειαζόμαστε σημείωσε, « τη θεσμοθέτηση διοργανώσεων υψηλής στάθμης με παραγωγές για θέματα που να παραπέμπουν στην πολιτισμική μας ταυτότητα και ιδιοσυστασία».


Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.