Εσσαουίρα: Η μεγάλη γιορτή της μουσικής Γκνάουα

Το 22ο Φεστιβάλ Μουσικής Γκνάουα στην Εσαουίρα φιλοξένησε για άλλη μια φορά τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες αυτού του παραδοσιακού μουσικού είδους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Η Σουσίλα Ράμαν έχει ινδοβρετανική καταγωγή. Οι επιρροές της έχουν να κάνουν με την παραδοσιακή μουσική της Ινδίας και του Πακιστάν. Στην μαροκινή πόλη, συνέπραξε με τον Μααχλέμ Χαμίντι Ελ Κάσρι, ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες της μουσικής Γκνάουα. Ο τίτλος μααχλέμ σημαίνει βιρτουόζος του είδους.Η 45χρονη μουσικός ζει και εργάζεται στο Λονδίνο:

«Μου αρέσουν οι διαπολιτισμικές συνεργασίες. Γι' αυτό είναι συναρπαστικό για μένα να βρίσκομαι στο Μαρόκο. Μου αρέσει πολύ η τελετουργική μουσική. Το να είσαι σε κατάσταση έκστασης είναι πολύ ενδιαφέρον. Επηρεάζει τον τρόπο που γράφω στην αγγλική γλώσσα. Η έκσταση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της μουσικής».

Οι Tinariwen προέρχονται από την έρημο Σαχάρα στο Βόρειο Μάλι και έχουν συνδεθεί με τον αγώνα ανεξαρτησίας των Τουαρέγκ, των περιπλανώμενων νομάδων της περιοχής. Κάποτε ήταν ένοπλοι επαναστάτες, τώρα ασχολούνται μόνο για τη μουσική. Το συγκρότημα έχει μάλιστα κερδίσει Γκράμι το 2011: «Μεταφέρουμε το μήνυμα των Τουαρέγκ της Σαχάρας. Μέσα από τη μουσική μας θέλουμε να εξηγήσουμε σε όλο τον κόσμο ποιοι είναι οι Τουαρέγκ και ποια είναι τα προβλήματά τους» αναφέρει ο Αμπντάλα Αγκ Αλχουσεϊνι, μουσικός και συνιδρυτής του σχήματος.

Οι Tinariwen έπαιξαν μαζί με τον Μααχλέμ Μουσταφά Μπακμπού, που έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής: «Η μουσική παράδοση Γκνάουα ήταν στην σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα είναι παγκοσμίως γνωστή. Το αισιόδοξο είναι ότι η νέα γενιά συνεχίζει την παράδοση και τη διευρύνει ώστε αυτή η κουλτούρα να συνεχίζει την πορεία της στον χρόνο» επισημαίνει ο Μπακμπού.

Ανάμεσα στα νέα ταλέντα που έλαμψαν στη διοργάνωση ήταν η Ναμπίλα Μάαν. Κατάγεται από την Φεζ και οι επιρροές της δεν έχουν να κάνουν μόνο με την παραδοσιακή μουσική του Μαρόκου, αλλά επίσης με την τζαζ και τα γαλλικά τραγούδια. Στα 19 της έγινε η πιο νέα τραγουδίστρια αραβικής και αφρικανικής καταγωγής που τραγούδησε στο Ολυμπιά στο Παρίσι.

Οι Betweenatna είναι από την Καζαμπλάνκα. Τους αγαπά ιδιαίτερα η νεολαία. Η μουσική τους όμως δεν έχει καμιά σχέση με την παράδοση: «Η μόνη σχέση που έχουμε με την μουσική Γκνάουα είναι η κοινή μαροκινή ταυτότητα και το ζήτημα της έκστασης, γιατί στην ροκ μουσική υπάρχει πολλή έκσταση. Αυτό που εμείς προσθέσαμε είναι η τρέλα. Προσπαθούμε να διασκεδάσουμε και να μοιραστούμε όλη αυτή την εμπειρία με τους φαν μας» εξηγεί ο Μοχάμεντ Λααμπίντι, μουσικός και συνιδρυτής του σχήματος.

Το συγκρότημα προέκυψε από το φεστιβάλ Μπουλεβάρ στα τέλη της δεκαετίας του '90, ως ένα σχήμα που γεννήθηκε από μια παρέα φίλων. Ο Μο Κουγιατέ ήρθε από την Γουινέα για να παίξει στο φεστιβάλ μαζί με τον Μααχλέμ Ομάρ Χαγιάτ.

Ο απεσταλμένος του Euronews, Βόλφγκανγκ Σπίντλερ μεταδίδει: «Το φεστιβάλ έχει τεράστια επιτυχία. Οι μουσικοί Γκνάουα ήταν κάποτε στο περιθώριο. Σήμερα είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Η διοργάνωση προσελκύει χιλιάδες λάτρεις της μουσικής. Έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη. Αποχαιρετώ την Εσαουίρα με περισσότερη μουσική».

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.