Οι υποψηφιότητες για τα 31α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου είναι η σημαντικότερη διοργάνωση για την έβδομη τέχνη στη Γηραιά Ήπειρο. Φέτος θα απονεμηθούν για 31η φορά στη Σεβίλη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βιμ Βέντερς μας εξηγεί την ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτόν τον θεσμό που ξεκίνησε το 1988:

«Εξαρχής δεν θέλαμε ένα πομπώδες σόου, όπου θα ακουγόταν όλη την ώρα: Και ο νικητής είναι...! Θέλαμε να τιμάμε όλους τους υποψηφίους. Θέλαμε να είναι μια γιορτή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου».

Ας δούμε τους βασικούς φετινούς υποψήφιους. Ο «Ψυχρός Πόλεμος», η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι έχει πέντε υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας. Το φιλμ εστιάζει στην παθιασμένη σχέση του μουσικοσυνθέτη Βίκτορ και της τραγουδίστριας Ζούλα σε διάστημα 15 ετών.

Η ιταλική δραματική ταινία «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε έχει τέσσερις υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, ανδρικής ερμηνείας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Στις παρυφές μιας μητρόπολης, ο Μαρτσέλο, ένας μικροκαμωμένος και ευγενικός άντρας, μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο για σκύλους, την αγάπη του για την κόρη του και μία αμφιλεγόμενη σχέση υποταγής σε έναν πρώην πυγμάχο.

Η ταινία φαντασίας «Border» του Αλί Αμπάζι έχει επίσης τέσσερις υποψηφιότητες. Το σουηδικό φιλμ διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης ταινίας, γυναικείας ερμηνείας, σεναρίου και σκηνοθεσίας. Έχει να κάνει με μια συνοριοφύλακα που έχει την ασυνήθιστη ικανότητα να ανιχνεύει τους λαθρέμπορους στο τελωνείο.

Μια άλλη ιταλική ταινία με αρκετές υποψηφιότητες είναι το «Happy as Lazzaro» της Άλις Ρορβάχερ. Η υπόθεση έχει να κάνει με τη συνάντηση ανάμεσα στον Λάτζαρο, έναν νεαρό αγαθό αγρότη και τον Τανκρέντι, ένα νέο αριστοκράτη με πλούσια φαντασία. Η παραγωγή διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας.

Το «Κορίτσι» του Λούκας Ντοντ είναι μια συγκλονιστική βελγική παραγωγή για τη Λάρα, μια 15χρονη που ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα. Το σώμα της όμως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κλασικού χορού, γιατί γεννήθηκε αγόρι. Θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει φύλο. Η ταινία είναι υποψήφια για τρία βραβεία: καλύτερης ταινίας, ευρωπαϊκής ανακάλυψης-Βραβείο Fipresci και ανδρικής ερμηνείας.

Το «Foxtrot» του Ισραηλινού Σάμουελ Μαόζ έχει να κάνει με ένα ζευγάρι που μαθαίνει ξαφνικά ότι ο γιος τους πέθανε εν ώρα καθήκοντος. Πώς θα αντιδράσουν σε αυτό το αναπάντεχο περιστατικό; Το φιλμ είναι υποψήφιο για το βραβείο σκηνοθεσίας.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ρέιφ Φάινς θα τιμηθεί με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Προσφοράς στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο. Η Ισπανίδα ηθοποιός Κάρμεν Μάουρα, μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, θα τιμηθεί επίσης με το βραβείο συνολικής προσφοράς στον κινηματογράφο. Τιμητικό βραβείο θα πάρει και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Το βραβείο Ευρωπαϊκής Συμπαραγωγής (Eurimages Co-Production Award) ένα βραβείο που αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο των συμπαραγωγών στην ανάδειξη ενός διεθνούς διαλόγου θα δοθεί στους Έλληνες παραγωγούς Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και Γιώργο Καρναβά.

Η απονομή των 31ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου θα γίνει αυτό το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στη Σεβίλη.

Πηγή: Εuronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:54

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.