Με ιρανική ταινία έναρξη το 71ο Φεστιβάλ των Κανών

Με την ταινία «Όλοι γνωρίζουν» του πολυβραβευμένου σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι, κάνει αύριο επίσημη έναρξη το 72ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών.

Τη φορά αυτή, ο Φαρχάντι (που το 2011 η ταινία του «Ένας χωρισμός» κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο και το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας), στράφηκε στην Ισπανία, όπου γύρισε ολόκληρη την ταινία, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός Ισπανόφωνου ζευγαριού που εγκαταλείπει για ένα διάστημα το Μπουένος Άιρες, όπου ζει, για να έρθει στη γενέτειρά του στην Ισπανία, με αφορμή μια οικογενειακή γιορτή. Επίσκεψη που θα τους φέρει αντιμέτωπους με διάφορα απρόοπτα που θα ανατρέψουν τη ζωή τους. Στο ρόλο του ζευγαριού δυο εξαίρετοι Ισπανοί ηθοποιοί, τακτικοί πρωταγωνιστές στις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Χαβιέ Μπαρντέμ και η Πενέλοπε Κρουζ, οι οι οποίοι και θα παραστούν στην πρεμιέρα, μαζί με τον σκηνοθέτη τους, προσδίδοντας τη ξεχωριστή λάμψη που μας έχουν συνηθίσει οι Κάνες. Στην πρεμιέρα και η διεθνής κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, με πρόεδρο την Κέιτ Μπλάνσετ (υπόκλιση του διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, στις γυναίκες του @MeToo) και μέλη της: Άβα Ντιβερνέ (σκηνοθέτρια/ σεναριογράφος), Λέα Σεϊντού (ηθοποιός), Κίρστεν Ντανστ (ηθοποιός), Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (σκηνοθέτης/σεναριογράφος), Αντρέι Ζβιαγκίντσεβ (σκηνοθέτης/σεναριογράφος), Ντενί Βιλνέβ (σκηνοθέτης/σεναριογράφος) και Τσανγκ Τσεν (ηθοποιός).
 
Αξίζει να αναφερθεί πως στις ήδη 18 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος προστέθηκαν πρόσφατα  άλλες τρεις ταινίες: 
 
«Ένα μαχαίρι στην καρδιά» του Γάλλου Γιάν Γκονζαλέζ, με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Παραντί
«Αϊκα» του Καζάκου Σεργκέι Ντβορτσεβόι, και 
«Η άγρια αχλαδιά» του Τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (Χρυσός Φοίνικας το 2014 για την ταινία «Ύπνος του χειμώνα»).
 
Η γυναίκα ξεχωρίζει και στο τμήμα, «Οι κλασικές ταινίες των Κανών». Επικεφαλής δυο διάσημες γυναίκες: η Γαλλίδα Αλίς Γκι-Μπλασέ, πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Μα είσαι φυσιολογική: η άγνωστη ιστορία της Αλίς Γκι-Μπλασέ» της Αμερικανίδας Πάμελα Μπι Γκριν και η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Φόντα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Η Τζέιν Φόντα σε πέντε πράξεις» της Αμερικανίδας Σούζαν Λέισι. 
 
Στο πάντα συναρπαστικό πρόγραμμα των «Κλασικών ταινιών» θα προβληθεί φέτος, με αφορμή τα 50 χρόνια από το γύρισμα της, η αποκαταστημένη, σε φιλμ των 70 mm., η κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας, «2001, η οδύσσεια του διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Την ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν, παρουσία και της κόρης του Κιούμπρικ, Καταρίνας Κιούμπρικ, ενώ, στη μέση της ταινίας, θα γίνει και 15λεπτο διάλειμμα, όπως ακριβώς γινόταν στην πρώτη προβολή της ταινίας το 1968. 
 
Ακόμη, στο ίδιο πρόγραμμα, θα προβληθούν δυο ακόμη ντοκιμαντέρ, «Τα μάτια του Όρσον Γουέλς» του Βρετανού κριτικού και ιστορικού του κινηματογράφου Μάρκ Κάζινς και «Ψάχνοντας για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν» της Γερμανίδας Μαργκαρέτε φον Τρότα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σουηδού δημιουργού. 
 
Στο μεταξύ, πρόβλημα έχει δημιουργήσει ο παραγωγός Πάολο Μπράνκο, ο οποίος, εξαιτίας της διαμάχης του με τον σκηνοθέτη της ταινίας, επενέβη δικαστικά για να αποσύρει την ταινία «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» του Τέρι Γκίλιαμ, που επρόκειτο να προβληθεί στις 19 Μαΐου ως ταινία λήξης του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, δεν περίμενε μια τέτοια στάση από τον κύριο Μπράνκο, ο οποίος αρκετές φορές έχει εκπροσωπηθεί με ταινίες του στις Κάνες στο παρελθόν, θα περιμένει πάντως την απόφαση τη δικαστηρίου, την οποία, όπως τονίζει, θα σεβαστεί.  
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:58

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.