58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές παρουσίες στο φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν αναμφισβήτητα εκείνη του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν που βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία “Μικρόκοσμος” (Downsizing) για την οποία είχαμε αρχικά γράψει στην ανταπόκρισή μας από το πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας.


Πρόκειται για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί για να μας μιλήσει με χιουμοριστικό τρόπο για τον υπερπληθυσμό και την καταστροφή του πλανήτη μας. “Ποτέ δεν είπα ότι είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας” απάντησε ο Πέιν σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την προβολή της. Προσποιούμαι ότι κάθε ταινία που κάνω είναι κωμωδία. Σίγουρα και η ταινία μου αυτή είναι κωμωδία αλλά έχει και σκοτεινά στοιχεία... Κάθε φορά που τελειώνω μια ταινία, με ρωτάνε για την ισορροπία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα ή το πάθος. Αυτό απλά συμβαίνει. Έτσι κι αλλιώς οι ταινίες μου, που έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο θαυμασμό, έχουν αυτά τα στοιχεία: μαζί χιούμορ και πάθος, αυτό συμβαίνει ακόμη και σε ταινίες του Τσάπλιν.” Σχετικά με το αν αισθάνεται απαισιόδοξος, ο ίδιος τόνισε πως είναι “ρεαλιστής¨ και όπως και ο ήρωας της ταινίας του αισθάνεται χαμένος. “Νιώθω απολύτως και ανά πάσα στιγμή χαμένος” πρόσθεσε. “Κι ο κόσμος γύρω μας γίνεται ολοένα και πιο χαμένος.”

Με τη σχέση ανάμεσα σ` ένα αστυνομικό των ΜΑΤ και την έφηβη κόρη του καταπιάνεται στη γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία του “Χρόνια πολλά” (Happy Birthday) ο Κύπριος σκηνοθέτης Χρήστος Γεωργίου. Όταν η κόρη, που παίρνει μέρος σε διαδηλώσεις, αρχίζει να προκαλεί ολοένα και περισσότερο τον αστυνόμο πατέρα της, η μητέρα, σε μια προσπάθεια να φέρει τον πατέρα και την κόρη πιο κοντά, τους ζητά να πάνε για λίγες μέρες οι δυο τους στο σπίτι τους στο χωριό. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εκτυλίσσεται εκεί, με το νεαρό κορίτσι να αντιστέκεται και να αντιδρά στις προσπάθειες του πατέρα για επανασύνδεση. Αντίθετα με τον πατέρα που κάνει ότι μπορεί για να προσεγγίσει την κόρη του, εκείνη αντιδρά με διάφορους τρόπους, ακόμη και βίαια (σε μια σκηνή βγάζει τη στολή των ΜΑΤ και την απλώνει στο κρεβάτι του πατέρα της μαζί με το όπλο του ενώ σε μιαν άλλη τον χτυπά στο κεφάλι για να μπορέσει να φύγει). Αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στο δράμα πριν τελικά τα πράγματα πάρουν μίαν αναπάντεχη τροπή.

Ο Γεωργίου (“Μικρό έγκλημα” “Κάτω από τ΄ άστρα”) αφηγείται την ιστορία του σε χαμηλούς τόνους, με την κάμερά του άλλοτε να κινείται άνετα στους χώρους κι άλλοτε να ψάχνει επίμονα τα πρόσωπα, για να καταγράψει τις εκφράσεις και τις αντιδράσεις τους, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στις σκέψεις και τη ψυχολογία τους, αλλά και να καταγράψει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να διχάζουν οικογένειες. και χωρίς όμως να παίρνει θέση, θέλοντας να αφήσει τον ίδιο θεατή να αισθανθεί το δράμα και τις ενοχές τους, με τους ηθοποιούς του (τη Νεφέλη Κουρή τον Δημήτρη Ήμελλο τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Βασίλη Μαγουλιώτη) να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αποτέλεσμα: μια από τις καλύτερες (μαζί με τις “Γραμμές” του Μαζωμένου), τις πιο οργανωμένες, δοσμένες με ευαισθησία και τρυφερότητα, αλλά και σωστή σκέψη, ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης.

Στις καλές ταινίες και το “Love Me Not” του Αλέξανδρου Αβρανά. Η ιστορία στρέφεται γύρω από ένα επιτυχημένο κοινωνικά ζευγάρι που, επειδή δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί κλίνει συμφωνία με μια φτωχή νεαρή μετανάστρια για να γίνει παρένθετη μητέρα και να γεννήσει το παιδί τους. Όταν όμως η νεαρή μετακομίζει στην πολυτελή απομονωμένη έπαυλη του ζευγαριού, τα πράγματα σταδιακά αρχίζουν να αλλάζουν και να μην είναι όπως αρχικά φαίνονταν.. Χωρίς να θέλω να αποκαλύψω τη συνέχεια, φτάνει να αναφέρω πως πίσω από την ιστορία κρύβεται κάτι παρόμοιο με την ταινία του Γουάιλντερ “Με διπλή ταυτότητα” με τον Αβρανά να εκμεταλλεύεται τις ανατροπές για να αφηγηθεί μια ιστορία απληστίας και εγκλήματος κάτι ανάμεσα στο κλασικό φιλμ νουάρ και τον Χίτσκοκ (π.χ. ο καλοκάγαθος φαινομενικά γείτονας που κρύβει ένα άλλο πρόσωπο) με το τελευταίο τρίτο μέρος να κινείται ανάμεσα στις ταινίες του Μπουνιουέλ και του Πολάνσκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:30

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.