7o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επανέρχεται τον Οκτώβριο στη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο, με ταινίες μικρούς μήκους από την Κύπρο και τον κόσμο. Από τις 14 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2017, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου, αναδεικνύει τη μικρού μήκους ταινία ως ένα ξεχωριστό οπτικοακουστικό μέσο έκφρασης, και προάγει την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής. 

Μέσα από δεκάδες προβολές ταινιών μικρού μήκους - μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων- το κοινό θα απολαύσει μερικά από τα πιο σημαντικά μικρού μήκους κινηματογραφικά έργα της διεθνούς κινηματογραφίας καθώς και τις πιο πρόσφατες δημιουργίες των Κυπρίων μικρομηκάδων. 

Το κυρίως φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις εμπνευσμένες από την έβδομη τέχνη, όπως masterclasses, συναντήσεις επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, θεματικές και site-specific προβολές σε σημεία της πόλης της Λεμεσού, που θα επεκτείνουν το Φεστιβάλ και έξω από την κλασσική κινηματογραφική αίθουσα. Η πολύπλευρη δράση του Φεστιβάλ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το καθιστούν πλέον σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες του σινεμά, τους σινεφίλ αλλά και τους εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες και δημιουργούς.

Το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της  επιλογής του διεθνούς προγράμματος αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβαν και φέτος οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.

Η Κριτική Επιτροπή, που θα ανακοινωθεί στη συνέχεια, απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και θα απονείμει τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.

11 κυπριακές ταινίες στο φετινό Εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα

Έντεκα ταινίες μικρού μήκους από Κύπριους σκηνοθέτες θα προβληθούν φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι οποίες αυτόματα συμπεριλαμβάνονται και στο διεθνές πρόγραμμα:

Ακολουθούν αλφαβητικά:

Birthday, Ήσα Αμαλίας Μιχαήλ

Η ταινία Birthday περιγράφει την προσπάθεια κάλυψης του εσωτερικού κενού μέσα από την προετοιμασία ενός πάρτι γενεθλίων.

Black Mountain, Μαριάννας Χριστοφίδου

Ένας ψαράς στην Αδριατική θάλασσα, από τους τελευταίους στην περιοχή που χρησιμοποιεί μια απαρχαιωμένη μέθοδο ψαρέματος, αναγκάζεται να ξεκινήσει απ´την αρχή, αφού τα δίχτυα του γεμίζουν διαρκώς με φύκια και σπάνε από το βάρος. Η ψαριά του είναι τόσο πενιχρή που ρίχνει τα λιγοστά ψάρια πίσω στη θάλασσα. Κι όμως δεν απελπίζεται, είμαστε αντιμέτωποι με τη δύναμη της θέλησης και της επιμονής, με μία άλλη ικανότητα αντίληψης του χρόνου.

Caffè Cerutti, Έλμου  Κ. Νεοκλέους

Μέρες γιορτινές. Δύο φίλες, η Καίτη και η Ντιάνα, συναντιούνται μετά από μήνες που δεν έχουν ειδωθεί στο Caffè Cerutti. Η Ντιάνα είναι αυθόρμητη, ενθουσιώδης και έτοιμη να ακούσει όλα τα νέα της φίλης της. Όμως, η συνάντησή τους παίρνει απροσδόκητη τροπή, καθώς η διακόσμηση του καφέ προκαλεί στην Καίτη αντιδράσεις ακατανόητες για την Ντιάνα.

Catch, Γιώργου  Ευαγγέλου

Πριν από κάθε ταξίδι του, ένας πατέρας κάνει μια λίστα  με τον γιό του, για το τι θα κάνουν όταν επιστρέψει. Όταν ο πατέρας  δεν έρχεται πίσω από το τελευταίο  του ταξίδι, ο μικρός αποφασίζει να εκπληρώσει τη λίστα μόνος του.

Fish Bowl, Ανδρέα  Σεϊττάνη

Η πνευματική επιβίωση ενός μοναχικού ανθρώπου μέσα στη  γυάλα του.

Happy Valentine's, Παντελή  Χαπέσιη                     

Ο Ντρέικ ετοιμάζεται  για το ραντεβού του Αγίου Βαλεντίνου. Καταβάλλει προσπάθεια στις προετοιμασίες και επιλέγει το σωστό κόκκινο κρασί για την περίσταση. Αλλά τι είναι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι από το κελάρι κρασιών και είναι το ραντεβού του αυτό που διαπραγματεύτηκε;

Η ασήμαντη ζωή  της Ελένης Παυλή, Μιχάλη Χαπέσιη

Η ταινία πραγματεύεται την ζωή των Ελλήνων Κύπριων μεταναστών στο Λονδίνο μετά την φασιστική δήλωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν γνώση του τι είναι ιθαγένεια. Μέσα από τον φακό μιας απλής κόρης, συζύγου και μητέρας (της Ελένης Παυλή) βλέπουμε την καθημερινή πάλη για να διατηρηθούν οι απλές ισορροπίες της καθημερινής ζωής, την αγάπη και φροντίδα για τους γονείς, την κρίση ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποξένωση της τρίτης γενεάς.  

Κόκκινη Μύτη, Ανδρέα Κυριάκου

Μέτα από μια ανεπιθύμητη επίσκεψη, ένας Παλαιστίνιος μετανάστης έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

Natas, Χάρη Αγιώτη

Ο Μάρκ είναι ένας συνηθισμένος έφηβος  με δυσλεξία. Δυσαρεστημένος με την  πάθησή του αποφασίζει να επικαλέσει  τον Σατανά με μαύρη μαγεία για να του πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα να τον θεραπεύσει εντελώς. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζε όταν επικαλεί καταλάθος τον Άι Βασίλη.

Οι Κόρες, Μαρίνου  Παναγιώτου

Η υπερήλικη  Κορνηλία ζει σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Πάφου, ενώ τα περισσότερα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία. Η Μάγια, μετανάστρια οικιακή βοηθός, τη φροντίζει καθημερινά, με την οικογένειά της να βρίσκεται στο Νεπάλ. Οι λεπτομέρειες της καθημερινής τους σχέσης αναδεικνύουν τη ρευστότητα της έννοιας της οικογένειας.

Σαν Άνεμος, Δάφνης Μιλτιάδου

Ένα μουσικό  κομμάτι απο ένα παλιό γραμμόφωνο είναι η αφορμή για την μικρή  Χαρά να θυμηθεί το παρελθόν. Η βαθιά  φιλία της Χαράς με ένα παιδί  θαύμα στην μουσική θα καθορίσει  τη ζωή της και θα τη φέρει αντιμέτωπη με το τι είναι αλήθεια και τι είναι φαντασία. Μια ιστορία για να μην εγκαταλείπουμε...

Enslaved, Κωνσταντίνου Σοφοκλέους Η ταινία αφηγείται την ατυχή σειρά γεγονότων που συμβαίνουν σε ένα ανυποψίαστο νεαρό κορίτσι στη διαδικασία της για να ξεφύγει από την πορνεία. (H ταινία προβάλλεται εκτός διαγωνισμού.)

Διοργανωτές

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κυρίου Νίκου Νικολαΐδη  και στηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χορηγοί επικοινωνίας τo περιοδικό TIME OUT και ο SUPER FM.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.