74ο Φεστιβάλ Βενετίας: Περιμένοντας το Χρυσό Λιοντάρι

Ημέρα της τελετής λήξης σήμερα και της απονομής των Χρυσών Λιονταριών και των άλλων βραβείων του 74ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Στα φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας οι ταινίες «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ του Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Το σχήμα του νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και «Μακτούμπ, αγάπη μου: canto uno» του Αμπντελατίφ Κεσίς.

Στα ουτσάιντερ και το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ «Ex Libris: The New York Library», μια άλλη ματιά πάνω στη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης από τον μεγάλο ντοκαμαντερίστα Φρέντερικ Γουάιζμαν και η «Μητέρα!» του Ντάρεν Αρονόφσκι – όλες ταινίες πρέπει να πω που ξεχώρισε ιδιαίτερα η διεθνής κριτική. Βέβαια η σύνθεση της επιτροπής είναι τέτοια, που μπορούμε να περιμένουμε όλων των ειδών της εκπλήξεις.

Στα υπόλοιπα φαβορί, για τα άλλα βραβεία της Μόστρας του κινηματογράφου, είναι η λιβανέζικη «Η προσβολή» του Ζίαντ Ντουέιν,  η κινέζικη «Οι άγγελοι φοράνε άσπρα» της Βίβαν Κιου, η αυστραλέζικη «Sweet Country» του Γουόρικ Γκόρντον, η γαλλική «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και η αμερικανική «First Reformed» του Πολ Σρέιντερ.

Πολλές είναι οι καλές ερμηνείες τόσο των γυναικών όσο και των αντρών, από τις οποίες αναφέρω, από γυναικείας πλευράς, τις Φράνσις ΜακΝτόρμαντ («Τρεις πινακίδες….»),  Γουέν Κι («Οι άγγελοι φοράνε άσπρα»), Σάλι Χόκινς («Το σχήμα του νερού»), Τζένιφερ Λόρενς («Μητέρα!»), Αριάν Ασκαρίντ («Το σπίτι κοντά στη θάλασσα»), Σάρλοτ Ράμπλινγκ («Χάνα»), και, από ανδρικής πλευράς, τους: Φουκουγιάμα Μασαχάρου («Ο τρίτος φόνος»), Τσάρλι Πλάμερ («Στηρίξου στον Πιτ»), Ματ Ντέιμον («Suburbicon»), Λίορ Ασκενάζι («Φοξτρότ»), Ίθαν Χοκ («First Reformed»), Ντόναλντ Σάδερλαντ («The Leisure Seeker»).

Στο μεταξύ, το τμήμα «Μέρες των Δημιουργών» (Giorante degli Autori) ανακοίνωσε τα βραβεία του, που απονέμει διεθνής επιτροπή μελών των κριτικών της FEDEORA (στην οποία συμμετείχε ως πρόεδρος ο υπογράφων). Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στην κινέζικη ταινία «Eye on Juliet» του Κιμ Νγούγιεν, ταινία που χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία για κοινωνικές και άλλες αλλαγές, ενώ το βραβείο καλύτερου νέου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στη Γαλλίδα Σάρα Φορεστιέ, για την ταινία της «Μ», μια όμορφη, συγκινητική ταινία που δείχνει, με ένα λιτό στιλ, με απλότητα και ζεστασιά, τα εμπόδια ενός δύσκολου, αλλά δυνατού, έρωτα. Η ταινία κέρδισε και δεύτερο βραβείο, εκείνο της καλύτερης ερμηνείας που απονεμήθηκε στον Ρεντουάν Χαρζιάνε.  

Η μεγάλη αξία και δύναμη της εκπαίδευσης είναι στο επίκεντρο του έξοχου ντοκιμαντέρ «Ex Libris: Η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης», του σπουδαιότερου εν ζωή ντοκιμαντερίστα Φρέντερικ Γουάιζμαν. Στα 197 λεπτά που διαρκεί η ταινία, ο 88χρονος σκηνοθέτης επισκέπτεται το κεντρικό, τεράστιο, υποβλητικό  κτίριο της Βιβλιοθήκης, καθώς και τα υπόλοιπα κτίριά της σε διάφορα σημεία της Νέας Υόρκης, για να μας αποκαλύψει όχι μόνο τους αποθηκευμένους (σε έντυπο και άλλο υλικό) θησαυρούς της, αλλά και να μας παρουσιάσει τις διάφορες εκπαιδευτικές και άλλες εκδηλώσεις της, το σωστά επιλεγμένο τρόπο εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών για την καλύτερη και πλατύτερη εξυπηρέτηση του κοινού της, χωρίς να παραμερίζει και την κοινοτική της δραστηριότητα (από τις πιο σημαντικές  προσφορές της Βιβλιοθήκης στην κοινωνική ζωή της πόλης).

Μπορεί στο κείμενο η ταινία να μοιάζει κουραστική, στην πραγματικότητα όμως ο Γουάιζμαν έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ που σφύζει από ζωή, ενέργεια και δύναμη, που κάθε σκηνή του έχει πολλά, και πλούσια, να μας αποκαλύψει για τη δύναμη της εκπαίδευσης, της πληροφόρησης και της κοινοτικής δουλειάς που μπορεί να παρέχει μια τέτοια βιβλιοθήκη, που όπως πολύ αναφέρει, κάποια στιγμή, ένας από τους καλεσμένους του σκηνοθέτη, «δεν είναι απλά ένα μέρος για να αποθηκεύσεις βιβλία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:55

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος διενήργησε επίθεση εναντίον παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ
05:33
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.