Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έλαβαν χθες, Σάββατο, οι αρχές των Βρυξελλών έπειτα από συνεδρίαση τριών ωρών, στην οποία συμμετείχαν τόσο οι δήμαρχοι των 19 δήμων της βελγικής πρωτεύουσας όσο και επικεφαλής της αστυνομίας.
Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, τα μπαρ και τα καφέ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ από την ίδια ώρα και μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων. Παράλληλα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στις υπαίθριες αγορές.
Όσον αφορά στα καταστήματα που πωλούν φαγητό ή ποτό, αυτά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22:00.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία στις Βρυξέλλες ανήλθαν σε 2.305 κατά μέσο όρο, όταν ο αριθμός τους σε ολόκληρη τη χώρα είναι 1.528 κατά μέσο όρο.
Στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση για επαναπροσαρμογή των περιορισμών.
Την περασμένη Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου είχε αποφασίσει ότι από 1ης Οκτωβρίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν πρόκειται για πολυσύχναστα μέρη και με βάση τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο κάθε πολίτης υποχρεούται να έχει μαζί του μάσκα για την περίπτωση που χρειαστεί να την φορέσει. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο.
Πηγή: ΑΠΕ
Οι Ρουμάνοι εκλέγουν σήμερα τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους τους σε μια ψηφοφορία, η οποία αντιμετωπίζεται ως τεστ πριν από τις κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όμως απειλείται από μεγάλη αποχή λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Πέντε χρόνια μετά τη μαζική άφιξη προσφύγων που έκανε άνω-κάτω τη Γερμανία, η πόλη Νοϊρούπιν δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί νέους μετανάστες, μια εξαίρεση σε μια περιφέρεια της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας όπου το ακροδεξιό κόμμα AfD καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις του.
«Ο κορονοϊός είναι παγκόσμια πανδημία και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δε θα μείνει πίσω», τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ αναφορικά με τους εμβολιασμούς.
Η ίδια υπογράμμισε ότι «έχουμε επίσης γυρίσει μια σελίδα και αρχίζουμε το 2021 με ισχυρά εργαλεία για να σταματήσουμε σταδιακά αυτήν την πανδημία. Υπάρχει φως στον ορίζοντα».
«Κάθε μέρα, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα εμβολιάζονται με ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια από την BioNTech / Pfizer και τη Moderna. Θα έρθουν περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε πρόσφατα αίτηση για το εμβόλιο AstraZeneca και αναμένει να λάβει περισσότερες αιτήσεις τους επόμενους μήνες», σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Η επίτροπος προσέθεσε ότι «ο COVID-19 ήταν πάντα μεγαλύτερος από την ΕΕ. Είναι μια παγκόσμια πανδημία και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους. Οι πρόσφατα εμφανιζόμενες μεταλλάξεις του ιού είναι απόδειξη για αυτό».
Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο εδώ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες».
« Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι χρειάζονται εμβόλιο το παίρνουν, οπουδήποτε στον κόσμο. Ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, έχουμε επενδύσει στην παραγωγική ικανότητα, ώστε τα εμβόλια να είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα σε όλους, παντού», επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε ότι «μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, θα βοηθήσουμε ομάδες προτεραιότητας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της γειτονιάς, καθώς και επαγγελματίες υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ιδίως στην Αφρική, και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια».
Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει παροχή επιχορηγήσεων 70 εκατομμυρίων ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μπορούν να αγοράσουν εμβόλια από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Παράταση lockdown μελετά η Γερμανία λόγω και της ανησυχίας για μεταλλάξεις ενώ στην Πορτογαλία σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ θανάτων. Υπέρ ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσεται η Αυστρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη σύλληψη του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του, δήλωσε σήμερα εκ μέρους των κρατών μελών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.
Η Κομισιόν θα καλέσει αύριο τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να επιτύχουν επίπεδα εμβολιασμού στο 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο σύστασης που αποκαλύπτει το Bloomberg.
Σε αυτοαπομόνωση τέθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ καθώς και η Επίτροπος Ελίσα Φερέιρα μετά από συνάντηση με Πορτογάλο υπουργό στη Λισαβόνα, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.
Ωστόσο, ούτε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ούτε άλλοι Επίτροποι, που συμμετείχαν επίσης στο ταξίδι της Παρασκευής για να συναντήσουν τους Πορτογάλους υπουργούς, θεωρούνται στενές επαφές του Υπουργού Οικονομικών Γιοάο Λεάο. Μέλη του Σώματος των Επιτρόπων είχαν βρεθεί στην Πορτογαλία για τη σηματοδότηση της έναρξης της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Όποιος έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικό» τον σχετικό διάλογο.
«Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Μάας στην Bild am Sonntag, εξηγώντας ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και λόγω του κινδύνου υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. «Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά σε ποιο βαθμό τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά είναι σαφές ότι ένας εμβολιασμένος δεν στερεί τον αναπνευστήρα από κάποιον άλλον, και αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κεντρικούς λόγους περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων παύει να ισχύει», συνέχισε ο κ. Μάας, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.
Επισήμανε μάλιστα ακόμη ότι και οι επιχειρήσεις εστιατορίων, θεάτρων, μουσείων και κινηματογράφων έχουν δικαίωμα να επαναλειτουργήσουν, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Και αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται. Διότι στον χώρο θα υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι», κατέληξε.
Πηγη ΑΠΕ ΜΠΕ
Η Βρετανία ανακοίνωσε τα σχέδια της να διεξάγει τον Ιούνιο την πρώτη, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, δια ζώσης σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), προσκαλώντας τους ηγέτες των επτά μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών σε ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της νότιας Αγγλίας για να συζητήσουν για την ανοικοδόμηση από την πανδημία της Covid-19 και την κλιματική αλλαγή.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την βρετανική προεδρία της G7 για να σφυρηλατεί μια συναίνεση ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να ανακάμψει από την πανδημία με ένα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και βιώσιμο τρόπο.
«Ο κορονοϊός είναι αναμφισβήτημα η πιο καταστροφική δύναμη που έχουμε δει για γενιές και η μεγαλύτερη δοκιμασία της σύγχρονης τάξης πραγμάτων που έχουμε βιώσει», είπε σε ανακοίνωσή του. «Το απολύτως ορθό είναι να προσεγγίζουμε την πρόκληση ανοικοδομώντας καλύτερα, ενωμένοι με ένα πνεύμα δεκτικότητας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Η Βρετανία δέχεται βαρύ πλήγμα από την υγειονομική κρίση της Covid-19, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη με πάνω από 86.000 ανθρώπινες απώλειες.
Ενώ ένα τρίτο κύμα της πανδημίας προκαλεί περισσότερους από 1.000 θανάτους ημερησίως στη Βρετανία, η χώρα ηγείται των εμβολιασμών και ήταν η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε τη χρήση εμβολίων κατά της Covid-19 και ελπίζει να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέσα στους επόμενους μήνες.
Η περσινή σύνοδος της G7, που ήταν προγραμματισμενο να φιλοξενηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της ΕΕ και του Καναδά δεν έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως από τη σύνοδο του 2019 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.
Ο Τζόνσον κάλεσε επίσης την Αυστραλία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα να παρευρεθούν.
Τόπος της συνόδου του ερχόμενου Ιουνίου θα είναι το μικρό θέρετρο στο Κάρμπις Μπέι στην Κορνουάλη, στην νοτιοδυτική Αγγλία - μια περιοχή που είναι πλέον διάσημη για τις παραλίες της και το σέρφινγκ, αλλά φιλοξενεί επίσης αλιευτικούς στόλους και κάποτε ήταν μια σημαντική περιοχή εξόρυξης.
«Πριν 200 χρόνια τα ορυχεία κασσίτερου και χαλκού της Κορνουάλης ήταν στο επίκεντρο της βιομηχανικής επανάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό το καλοκαίρι η Κορνουάλη θα είναι και πάλι ο πυρήνας σπουδαίας παγκόσμιας αλλαγής και προόδου», δήλωσε ο Τζόνσον.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Οι πολιτικές επαφές και ζυμώσεις συνεχίζονται αδιάκοπα στην Ιταλία, σ' αναζήτηση λύσης, μετά την κρίση που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη, με την αποχώρηση των δυο υπουργών του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, «Ζωντανή Ιταλία», από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Σήμερα το πρωί, ο Έττορε Ροζάτο, συντονιστής της «Ζωντανής Ιταλίας» θέλησε να ρίξει τους τόνους: «αν ο Κόντε έχει την απαιτούμενη βούληση μπορούμε να βρούμε λύση μέσα σε δυο ώρες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ο Κόντε πρέπει να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στον ίδιο και στην πλειοψηφία των δυνάμεων που τον στηρίζουν», πρόσθεσε ο Ροζάτο. Το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, διαλλακτικά μηνύματα έφτασαν και από την παραιτηθείσα υπουργό Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα η οποία ανήκει, επίσης, στο κόμμα του Ρέντσι.
Στο μεταξύ, οι πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι «η ώρα την αλήθειας» θα σημάνει την Τρίτη, στην γερουσία, όταν θα διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση διαθέτει ακόμη την αναγκαία πλειοψηφία. Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να αποκλεισθεί καμία εξέλιξη. Παράλληλα με τις επαφές του Ρέντσι με μέρος της πλειοψηφίας που μόλις εγκατέλειψε, βρίσκεται σε εξέλιξη και προσπάθεια του Τζουζέπε Κόντε και συνεργατών του να εξασφαλίσει εναλλακτική υποστήριξη. Υπάρχουν επαφές με γερουσιαστές του κεντρώου χώρου, με απογοητευμένους «πεντάστερους» και, όπως διαρρέει, με μεμονωμένους γερουσιαστές του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο ιταλικός Τύπος, τις περασμένες ημέρες αναφέρθηκε σε «πρόθυμους» γερουσιαστές, αλλά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας προτιμούν να κάνουν λόγο για «οικοδόμους σταθερότητας». Το μόνο σίγουρο, είναι ότι αν δεν προκύψει συμβιβασμός με τον Ρέντσι, ο Κόντε χρειάζεται 11 νέους γερουσιαστές για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά.
Προς αρωγή του, στην γερουσία δημιουργήθηκε ήδη μια νέα ομάδα, η «Maie- Italia 23», η οποία προτίθεται να στηρίξει το κυβερνητικό έργο μέχρι το 2013. Προς το παρόν, όμως, μετρά μόνο πέντε μέλη.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της «διεύρυνσης των πολιτικών ορίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας», αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος μιας υπερβολικά ετερογενούς κυβερνητικής συμμαχίας, με φάσμα που μπορεί να ξεκινά από την Ιταλική Αριστερά και να φτάνει μέχρι τον καθολικό, κεντρώο χώρο.
Ακόμη και αν ο Κόντε καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γερουσία, υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος: αν η αντιπολίτευση, με τις ενδεχόμενες ψήφους του Ρέντσι, καταφέρει να αυξήσει τις δυνάμεις της (με διαφορά μόνον μίας ή δυο ψήφων από την κυβέρνηση στην γερουσία) μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής βιωσιμότητας.
Πηγή: ΑΠΕ
Λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς αριθμούς νέων μολύνσεων στη χώρα, αλλά και τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί στην Αυστρία, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων αποφάσισε την παράταση του τρίτου lockdown μέχρι την 7η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Λόγω του υψηλότερου κινδύνου μετάδοσης μέσω των νέων παραλλαγών του στελέχους του ιού, εντείνονται περισσότερο τα προστατευτικά μέτρα, με την απόσταση ασφάλειας να αυξάνεται από το ένα στα δύο μέτρα και τις προστατευτικές μάσκες FFP2 να γίνονται υποχρεωτικές στο εμπόριο και στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, ενώ καθιερώνεται γενικά η εργασία από το σπίτι, εκεί που αυτό είναι εφικτό.
"Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών, μας κάνουν κάθε άλλο παρά ευτυχείς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται στο ανώτερο τρίτο των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ έχουν φθάσει και στη χώρα οι νέες μεταλλάξεις του ιού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα με την έγκριση των διαφόρων εμβολίων, μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, μέχρι τότε πρέπει να αποφευχθεί να υπάρξει στην Αυστρία, εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων, μία κατάσταση όπως στη Βρετανία ή την Ιρλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου