"Το έγγραφο με τις κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής" σύμφωνα κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ερχόμενης Τρίτης.
"Το έγγραφο με τις κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής" σύμφωνα κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ερχόμενης Τρίτης.
Τώρα είναι η ώρα για διάλογο και διαπραγμάτευση στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε ομάδα 7 δημοσιογράφων, στην οποία μετείχε και το ΚΥΠΕ και απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδηγούμαστε σε διάλογο σημείωσε ότι “πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα αμφισβητούνται", σημειώνοντας ότι "σε αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση, παραβιάζονται".
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας συμμετείχε την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο Michel Barnier.
Την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών σε περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού επιβεβαίωσε με έκτακτη δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές η Ολομέλεια υιοθέτησε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα επικεντρωθεί στην επικίνδυνη κλιμάκωση και στον ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε τον ισχυρισμό ότι εξετάζει ένα δεύτερο εθνικό lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου η Κίνα έγινε ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ενώ τη θέση αυτή κατείχαν προηγούμενα οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης εναντίον των περιοριστικών μέτρων των αρχών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγγέλλοντας την «απάτη», καθώς σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς ο ιός «δεν υπάρχει».
Παρά το αυστηρό λοκντάουν που τους έχει επιβληθεί, οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον Πρόεδρό τους, σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία αναμένεται να ξαναοδηγήσει στον προεδρικό θώκο τον απερχόμενο πρόεδρο, τον μετριοπαθή συντηρητικό Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
Η Γαλλική Εθνική Αρχή Υγείας (HAS) συνέστησε σήμερα το διπλασιασμό του χρόνου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την πρόληψη της ασθένειας από την COVID-19 σε έξι εβδομάδες, έναντι των τριών, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται.
Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, και εννέα γειτονικοί του δήμοι θα επιβάλλουν κάποια από τα πιο σκληρά μέτρα lockdown που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στη χώρα, μετά το ξέσπασμα ενός πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.
Η ΕΕ ζητά από την AstraZeneca να λάβει μέτρα για την αύξηση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας των παραδόσεων και την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων, ανακοίνωσε απόψε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Βίντεο με τον Βρετανό Υπουργό Υγείας να λέει ότι σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι κατά περίπου 50% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότια Αφρική, δημοσίευσε η ιστοσελίδα της Daily Mail.
Το Castello di Rivoli Museo d`Arte Contemporanea πρόσφερε τις αίθουσες του για να βοηθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιταλία, χώρα που επλήγη βαρύτατα από την πανδημία.
Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Μέρκελ εκτιμούν ότι η αυστηροποίηση των κανόνων για τον περιορισμό του κορονοϊού η οποία αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη, επί παραδείγματι για την τηλεργασία ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, φαίνεται ότι έχουν μικρότερη επίδραση στο ποσοστό μόλυνσης από ό,τι ελπιζόταν.
Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό «Business Insider» στην αυριανή του έκδοση, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την ακρόαση των εμπειρογνωμόνων πριν από την διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Όπως προκύπτει από αυτά τα έγγραφα, επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Βερολίνου παρουσίασαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα υφιστάμενα μέτρα από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι επαρκή για να ξαναπέσουν τα κρούσματα στις αρχές Φεβρουαρίου στο κατώτατο όριο (των 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια εβδομάδα).
Εάν ληφθεί υπόψη η πιθανή εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Γερμανία, το όριο αυτό θα επιτευχθεί έως τις αρχές Μαρτίου. Σημαντική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τότε και οι Γερμανοί να τηρούν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές.
Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλείται το «Business Insider», οι επιστήμονες αναφέρονται επίσης στα εξεταζόμενα από τους πολιτικούς πιθανά μέτρα με τα οποία ο αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα. Υπολόγισαν, λοιπόν, ποια επίδραση θα είχε, για παράδειγμα, η πολυσυζητημένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο κρατιδίων υποχρεωτική τηλεργασία στην λεγόμενη τιμή R (η οποία περιγράφει πόσα άτομα μολύνει ένα άτομο με κορονοϊό και) η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από ένα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι η χρήση μάσκας τύπου FFP2 στην εργασία ή σε μεμονωμένα γραφεία δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού. Το ποσοστό στην τιμή R είναι μόλις 0,02. Το ίδιο ισχύει για την χρήση μάσκας FFP2 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία ή στις τάξεις που τα μαθήματα γίνονται εναλλάξ. Και εδώ, η επιρροή είναι 0,02.
Πηγή: ΑΠΕ
Τα "μη απαραίτητα" ταξίδια στο εξωτερικό θα απαγορευθούν από το Βέλγιο έως την 1η Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Η Επιτροπή Συντονισμού εξέτασε νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Εκτός από την απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό, τέθηκε επίσης το ζήτημα της παράτασης της υποχρεωτικής καραντίνας σε 14 ημέρες κατά την επιστροφή από κόκκινη ζώνη, αναφέρει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir.
Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 13 Φεβρουαρίου και τότε ενδέχεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και άλλα επαγγέλματα που απαιτούν επαφή.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατήρηση, της αποκλιμάκωσης και απτά αποτελέσματα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας προς την ΕΕ, κατά τη συνάντηση των δύο στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε τον τρέχοντα θετικό διάλογο και τόνισε τη σημασία της βιώσιμης μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν προκειμένω, κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να αποφύγει δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.
Επιπλέον του εξήγησε ότι η ΕΕ προσβλέπει στην πρόοδο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και στην επανάληψη της διαδικασίας διακανονισμού της Κύπρου.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν ξανά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την επιθυμία της ΕΕ για εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά πρέπει να δει απτά αποτελέσματα επιτόπου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παραμείνει σε επαφή με όλα τα μέρη και καλωσορίζει την πρόσκληση για επίσκεψη στην Άγκυρα. Ημερομηνία και μορφή που πρέπει να συζητηθούν.
Τέλος τόνισε ότι η θετική ατζέντα θα μπορούσε να περιλαμβάνει εστίαση σε ζητήματα μετανάστευσης, εκσυγχρονισμό τελωνειακών ενώσεων και τομεακούς διαλόγους υψηλού επιπέδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου