"Οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία δείχνουν ότι η πανδημία COVID19 έχει ενισχύσει τις υπάρχουσες απειλές και μας παρουσιάζει πρόσθετη αβεβαιότητα, επικείμενες προκλήσεις και νέους παράγοντες", δήλωσε σήμερα ο Στρατηγό Graziano, Πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ (EUMC) η οποία συνήλθε σήμερα σε επίπεδο αρχηγών ενόπλων δυνάμεων των Κρατών Μελών (CHODs) με τηλεδιάσκεψη.
Δύο ανήλικοι συνελήφθησαν στο Eupen (γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου) ως ύποπτοι απόπειρας δολοφονίας, τρομοκρατίας και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον Τύπο βελγική δικαστική πηγή και μετέδωσε το δίκτυο RTBF.
«Σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να οριστικοποιήσουμε τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης», χαρακτήρισε ο Πρέσβης Μάικλ Κλάους την προσωρινή συμφωνία για ένα νέο γενικό καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (γνωστό και ως μηχανισμός του κράτους δικαίου).
Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι «ο νέος μηχανισμός υπό όρους θα ενισχύσει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου οδηγούν σε κατάχρηση των πόρων της ΕΕ».
«Χαίρομαι πολύ που η καλή συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα του Κοινοβουλίου μας επέτρεψε να επιτύχουμε μια ταχεία συμφωνία», ανέφερε.
«Είναι καιρός να βρούμε συμφωνία για το υπόλοιπο πακέτο επίσης. Έχουμε ένα ιστορικό πακέτο 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπέζι. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτυπά τα κράτη μέλη σκληρά, δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε», τόνισε.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία για ένα νέο γενικό καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.
Το καθεστώς υπό όρους αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων που συνδέονται με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης.
Επιτρέπει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν διαπιστώνεται ότι οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου σε ένα κράτος μέλος επηρεάζουν ή σοβαρά κινδυνεύουν να επηρεάσουν την ορθή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με άμεσος τρόπο.
Καλύπτονται όλα τα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που διατίθενται μέσω του μέσου ανάκαμψης NEXTGENEU
Η προσωρινή συμφωνία με το Κοινοβούλιο βασίζεται στην πολιτική καθοδήγηση που παρείχαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου 2020. Τώρα θα υποβληθεί για έγκριση και από τα δύο θεσμικά όργανα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Ισραήλ να σταματήσει όλες τις κατεδαφίσεις, μετά την «καταστροφή πάνω από 70 δομών, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εγκαταστάσεων διαβίωσης και αποχέτευσης, που ανήκαν σε 11 παλαιστινιακές οικογένειες με 41 παιδιά στο Κιρμπέτ Αμσά αλ-Φόκα, στη βόρεια κοιλάδα της Ιορδανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζει ότι «αυτή η μεγάλης κλίμακας κατεδάφιση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη λυπηρή τάση δήμευσης και κατεδαφίσεων που παρατηρείται από τις αρχές του έτους» και σημειώνει ότι «αυτό έρχεται επιπλέον της απειλής κατεδάφισης του παλαιστινιακού σχολείου στην κοινότητα Ρας Αλ Τιν στην κεντρική Δυτική Όχθη, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Επί του παρόντος, 52 Παλαιστινιακά σχολεία απειλούνται με κατεδάφιση».
«Τέτοιες εξελίξεις αποτελούν εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών» επισημαίνει ο κύριος Στάνο καταλήγοντας ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Ισραήλ να σταματήσει όλες αυτές τις κατεδαφίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δομών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ιδίως ενόψει του ανθρωπιστικού αντίκτυπου της τρέχουσας πανδημίας κορονοϊού».
Πηγή: ΑΠΕ
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κατήγγειλε σήμερα τις «δηλώσεις βίας, ακόμη και μίσους», του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος εκ νέου το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων.
«Υπάρχουν τώρα δηλώσεις βίας, ακόμη και μίσους, που γίνονται τακτικά από τον πρόεδρο Ερντογάν και οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1, ενώ οι διμερείς εντάσεις εξακολουθούν να αυξάνονται ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα.
Η Τουρκία απείλησε χθες, Τετάρτη, να «απαντήσει αποφασιστικά» στη διάλυση στη Γαλλία της τουρκικής υπερθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», μια απόφαση που δημιουργεί μια νέα εστία έντασης ανάμεσα σ' αυτά τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ.
«Δεν είναι μόνο η Γαλλία που γίνεται στόχος, υπάρχει μια πλήρως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο ζήτημα - θέλουμε πολύ κατηγορηματικά η Τουρκία να απαρνηθεί αυτή τη λογική», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Και αν κατά τύχη αυτό δεν συμβεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα έναντι των τουρκικών αρχών. Είναι τώρα σημαντικό για τους Τούρκους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί αυτή η εκτροπή», πρόσθεσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Υπάρχουν μέσα πίεσης, υπάρχει μια ατζέντα πιθανών κυρώσεων», τόνισε.
Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Μακρόν ότι διεξάγει μια «εκστρατεία μίσους» ενώ έχει επίσης αμφισβητήσει «την κατάσταση της ψυχικής υγείας του».
Διαβάστε επίσης: Άρθρο Μακρόν στους FT: Η Γαλλία «δεν μάχεται εναντίον του ισλάμ»
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ένα άρθρο στους Financial Times προκειμένου να εξηγήσει ότι “ η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του ισλάμ”, σε απάντηση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας τη Δευτέρα, το οποίο όμως πλέον έχει αποσυρθεί.
Σε μια μακροσκελή “ επιστολή προς τον εκδότη”, που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει την αγανάκτησή του για το άρθρο, το οποίο, όπως δηλώνει, “ τον κατηγορεί ότι στιγματίζει για εκλογικούς σκοπούς τους Γάλλους μουσουλμάνους, ακόμη χειρότερα ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας απέναντί τους”.
“ Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι η Γαλλία, το κράτος της, καλλιεργεί τον ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων”, τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.
Όπως και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Μακρόν επιθυμεί να εξηγήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ότι η μάχη του είναι “ εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού” (σ.σ.: δηλαδή των φανατικών ισλαμιστών που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν το ισλάμ) και όχι εναντίον του ισλάμ, την ώρα που μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, καλώντας και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Αφού υπενθυμίζει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία μετά από την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015, από τις οποίες σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι “ δεν θα εκχωρήσει τίποτα”.
Παράλληλα στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει με λεπτομέρειες την περίπτωση του “ ισλαμιστικού αυτονομισμού”, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι “ πεδίο καλλιέργειας τρομοκρατικών τάσεων”.
Κάνει λόγο “ για εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, για τα οποία φοβόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους”.
“ Σε κάποιες συνοικίες, όπως και στο διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ακραίο ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας το μίσος προς τη Δημοκρατία, τα καλούν να μην σέβονται τους νόμους”.
“ Δεν με πιστεύετε; Ξαναδιαβάστε τις συνομιλίες, τις εκκλήσεις για μίσος που διαδίδονται στο όνομα ενός παρεκκλίνοντος ισλάμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που τελικά κατέληξαν στον θάνατο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί πριν από μερικές ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις συνοικίες όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν μπούρκα” και “ αναθρέφονται με ένα σχέδιο μίσους εναντίον των αξιών της Γαλλίας”, καταγγέλλει.
“ Εναντίον αυτού σκοπεύει να πολεμήσει σήμερα η Γαλλία”, αλλά “ ποτέ εναντίον του ισλάμ”. “ Κατά του σκοταδισμού, του φανατισμού, του βίαιου εξτρεμισμού. Ποτέ κατά μιας θρησκείας. Λέμε ‘όχι στη χώρα μας!’”, υπογραμμίζει ο Μακρόν.
“ Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως κυρίαρχου κράτους”, “ δεν έχουμε ανάγκη κανένα άρθρο εφημερίδας που προσπαθεί να μας διχάσει”, καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ
Σε ισχύ βρίσκεται από τα μεσάνυχτα το νέο lockdown στην Αγγλία, μετά από τη χθεσινή υπερψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.
H Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε σήμερα την AstraZeneca να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την ΕΕ.
Η υπόθεση με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ενδέχεται να υπονομεύσει το ενδεχόμενο της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης , αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε απευθύνει έκκληση για περισσότερο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Στόχος της Κομισιόν και των κρατών μελών είναι να επιλύσουν την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την AstraZeneca και να υπάρξει εκτέλεση του Συμβολαίου και παράδοση των σχετικών συμφωνημένων δόσεων, και όχι να οδηγηθούμε σε νομικές διαδικασίες, εξήγησαν σήμερα αναλυτικά δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν εκτενώς τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.
Η AstraZeneca αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΜΠΕ.
Το λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη Γερμανία για την ανάσχεση των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει αρχίσει να αποδίδει, δήλωσε σήμερα ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό μόλυνσης επταημέρου μειώθηκε στο 97,2 ανά 100.000 κατοίκους στο κρατίδιό του, την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
"Η παρούσα εξέλιξη είναι ενθαρρυντική", δήλωσε στην τοπική βουλή ο Λάσετ, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός του κρατιδίου, προσθέτοντας ότι το γραφείο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των κρατιδίων εργάζονται για μια "αλληλουχία βημάτων για πιθανά ανοίγματα" μετά την λήξη του παρόντος λοκντάουν, στις 14 Φεβρουαρίου.
Επισήμανε όμως ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13.202 και έφθασε τα 2.161.279, όπως προκύπτει από σημερινά στοιχεία, μειωμένος σε σχέση με μια αύξηση 15.974 της περασμένης εβδομάδας, παρότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 982 φθάνοντας τους 53.972.
Το CDU επέλεξε την περασμένη εβδομάδα τον Λάσετ για νέο αρχηγό του κόμματος της Μέρκελ. Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η ίδια είχε πει τον περασμένο χρόνο ότι ο 59χρονος Λάσετ έχει "τα εφόδια" για να είναι υποψήφιος καγκελάριος, η πιο ανοιχτή μορφή στήριξης που έχει προσφέρει σε κάποιο πρόσωπο.
Πηγή: ΑΠΕ
«Σημαντικό ορόσημο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα ενισχύσει τις δυνατότητες πρόληψης και επίλυσης κρίσεων της ζώνης του ευρώ καθώς και την Τραπεζική Ένωση», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου, τη σημερινή υπογραφή στο Coreper, της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM.
Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για επίδειξη ενότητας για πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα προς όφελος όλων των πολιτών.
Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής, ο Πρόεδρος Ντόναχου δήλωσε ότι «εκπρόσωποι των κρατών μελών υπέγραψαν τις τροποποιητικές συμφωνίες της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτή η υπογραφή ξεκινά τις διαδικασίες επικύρωσης στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους εθνικούς συνταγματικούς τους κανόνες».
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωομάδα κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ESM.
«Η συμφωνία θα καταστήσει τον ESM πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο. Αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα παρέχει ένα κοινό backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μέσω πιστωτικού ορίου από τις αρχές του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η απόφαση που έλαβε η Ευρωομάδα σχετικά με την έγκαιρη καθιέρωση του backstop αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, των εποπτικών αρχών και των κρατών μελών για τη σημαντική βελτίωση όλων των δεικτών μείωσης του κινδύνου τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το κοινό backstop «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι μια τραπεζική αποτυχία δεν θα βλάψει την ευρύτερη οικονομία ή θα προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα χρηματοδοτηθεί από συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και όχι από χρήματα των φορολογουμένων, μειώνοντας έτσι τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κυρίαρχων στην Τραπεζική Ένωση».
«Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM θα επεκτείνει την εντολή του ESM με νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες: θα είναι εξοπλισμένη με μια πιο προσιτή προληπτική πιστωτική γραμμή και θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και στην πρόληψη κρίσεων», είπε.
«Μαζί με την έγκαιρη καθιέρωση του κοινού backstop, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ζώνη του ευρώ είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εάν προκύψουν», εξήγησε.
«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών επικύρωσης για να επιτραπεί η έναρξη ισχύος και των δύο συμφωνιών από το επόμενο έτος», είπε ο κ. Ντόναχου.
Σημειώνεται ότι η Εσθονία, η οποία δεν μπόρεσε να υπογράψει σήμερα λόγω αλλαγής κυβέρνησης, και δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη για τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση του ESM και θα υπογράψει και τις δύο τροποποιητικές συμφωνίες το συντομότερο δυνατόν.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα, όπως ανακοίνωσε, τον αρχικό ετήσιο προϋπολογισμό της για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021, λαμβάνοντας υπόψιν τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες, οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 60% σε σύγκριση με τον αρχικό ανθρωπιστικό προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε πέρυσι.
Από το ποσό αυτό 385 εκατομμύρια ευρώ της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης της ΕΕ θα διατεθούν για τις ανάγκες στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία για να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται από την περιφερειακή κρίση της Συρίας, καθώς και για την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στην Υεμένη.
Επιπλέον, 505 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Αφρική , 180 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίσουν να βοηθούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και η ΕΕ θα διαθέσει επίσης 28 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων σε Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια και Καύκασο.
Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, 302 εκατομμύρια ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστικές αεροπορικές υπηρεσίες της ΕΕ και για απρόβλεπτες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει επίσης να παρέχει βοήθεια σε χώρες της Ασίας όπως το Αφγανιστάν και στο Μπαγκλαντές, το οποίο φιλοξενεί σήμερα ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην AstraZeneca για ανεπαρκείς εξηγήσεις και έλλειψη σαφήνειας, εξέφρασε εκ νέου η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρελι.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου