Οι ολλανδικές αρχές θανάτωσαν περίπου 190.000 πουλερικά μετά την εμφάνιση ενός ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους της γρίπης των πτηνών σε τουλάχιστον δύο εκτροφεία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Η Γαλλία θα αρχίσει τη χαλάρωση του lockdown τις ερχόμενες εβδομάδες, με μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια, ώστε να αποφευχθεί μια νέα έξαρση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.
Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι το lockdown τεσσάρων εβδομάδων, που βρίσκεται σε εφαρμογή στην Αγγλία, δεν θα παραταθεί πέραν τις 2 Δεκεμβρίου, όταν και θα επιστραφεί ένα σύστημα τοπικών απαγορευτικών μέτρων για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε επίσημα να παραταθεί η διάρκεια της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας για την περίοδο μετά το Brexit ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία ώστε να διαθέτει περισσότερο χρόνο για να την εξετάσει και στη συνέχεια να την επικυρώσει.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) σημείωσε άνοδο και στις δύο ζώνες του ευρώ (-0,9 μονάδες σε 91,5) και την ΕΕ (κατά -0,6 σε 91,2) σε μηνιαία βάση. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (EEI) μειώθηκε επίσης (-1,6 μονάδες σε 88,8 στη ζώνη του ευρώ και -1,3 μονάδες σε 90,0 στην ΕΕ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGECFIN) της Κομισιόν.
Στην Κύπρο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) μειώθηκε από 85,7 τον Δεκέμβριο 2020 σε 79,8 τον Ιανουάριο του 2021 και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (EEI) μειώθηκε επίσης από 97,3 σε 87,8 μονάδες.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) μειώθηκε από 91,8 τον Δεκέμβριο 2020 σε 90,7 τον Ιανουάριο του 2021, αλλά ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (ΕΕΕ) αυξήθηκε από 104,5 σε 105. μονάδες.
Στην ευρωζώνη, η μείωση του ESI τον Ιανουάριο οφείλεται στη μετατόπιση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο και στις μικρότερες απώλειες στις υπηρεσίες και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία βελτιώθηκε, ενώ παρέμεινε γενικά αμετάβλητη στις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο ESI υποχώρησε στη Γαλλία (-2,6) και τη Γερμανία (-2,3), ενώ βελτιώθηκε στην Ισπανία (+2,4), στις Κάτω Χώρες (+0,6) και στην Ιταλία (+0,4).
Η μείωση του δείκτη προσδοκίας απασχόλησης (-1.6) οφείλεται στην επιδείνωση των σχεδίων απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές. Τα προγράμματα απασχόλησης των διαχειριστών βιομηχανίας και υπηρεσιών παρέμειναν γενικά αμετάβλητα σε επίπεδα κάτω από τους αντίστοιχους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους.
Οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κύριο δείκτη, επιδεινώθηκαν.
Οι προσδοκίες τιμής πώλησης σταθεροποιήθηκαν στις κατασκευές και στη βιομηχανία, αλλά μειώθηκαν στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο. Οι προσδοκίες τιμών καταναλωτή παρέμειναν γενικά αμετάβλητες.
Πηγή ΚΥΠΕ
Tην εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού του 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Για την Ελλάδα υποστήριξε ότι η η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του τουρισμού, συμπληρωνόντας ότι τελικώς όλα θα κριθούν από την ταχύτητα της εκστρατείας εμβολιασμών. Προέβλεψε αύξηση των κόκκινων δανείων και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, τονίζοντας ότι «για την ΕΚΤ η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη».
Αναφερομένος στην αύξηση του δημοσίου χρέους η οποία θα προκύψει μετά από τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβέρνήσεις υπογράμμισε ότι αποτελεί «καθολικό φαινόμενο» σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, όπως ανέφερε, χάρη στα χαμηλά επιτόκια η ικανότητα εξυπηρέτησης αυτού του χρέους - ακόμη και σε τόσο υψηλά επίπεδα - είναι πιο εύκολη από ό,τι πρωτύτερα. Αυτό δεν εξαλείφει το πιο μακροπρόθεσμο ζήτημα ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα χρειαστεί να παρακολουθούνται προσεκτικά. Όμως η διαχείριση τους θα είναι ευκολότερη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επειδή όσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία τόσο περισσότερες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου για τη στήριξη μιας ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας.
Για την πρόσφατη άνοδο των χρηματιστηρίων υποστήριξε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές, από τη δική τους οπτική γωνία, δεν λειτουργούν με βάση ορίζοντα που περιορίζεται στη φετινή ή την επόμενη χρονιά, αλλά κοιτούν πολλά χρόνια πιο μπροστά. Έχουν επομένως την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανάκαμψη αργότερα εντός του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε τη μεγαλύτερη αλλαγή στο εμπόριο από τότε η χώρα έγινε μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ πριν από 48 χρόνια, με τις εταιρίες να παλεύουν πλέον με έγγραφα εξαγωγών, μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και την ανάγκη να επανασχεδιάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι όγκοι εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μειωμένοι κατά 38% την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από την κίνηση φορτηγών οχημάτων.
Ακολουθούν ορισμένες μόνο από τις αλλαγές στο εμπόριο από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου:
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Οι αλιείς ήταν ο πρώτος κλάδος εργαζομένων που επλήγη τον Ιανουάριο όταν η εισαγωγή υγειονομικών ελέγχων, πιστοποιητικών και τελωνειακών δηλώσεων καθυστέρησαν τη μεταφορά αποθεμάτων σε τέτοιο βαθμό που τα εμπορεύματα απορρίφθηκαν από τους Ευρωπαίους αγοραστές καθώς θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν πλέον φρέσκα.
Έκτοτε παραγωγοί μιας σειράς προϊόντων από τυρί έως βοδινό σταμάτησαν να εξάγουν στην Ευρώπη προς το παρόν, έχοντας αποθαρρυνθεί από τα ακριβά υγειονομικά πιστοποιητικά και την τεράστια γραφειοκρατία.
Ορισμένες εταιρίες προσπαθούν να βρουν μια λύση. Ορισμένοι Σκωτσέζοι αλιείς μετέφεραν τα αλιεύματά τους απευθείας στις αγορές της Δανίας για να αποφύγουν τη βρετανική γραφειοκρατία. Ωστόσο, περίπου το ένα πέμπτο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εξάγουν στην ΕΕ έχουν προσωρινά αναστείλει τις πωλήσεις.
ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
Η νέα ένταση οδήγησε εκείνες τις εταιρίες που είχαν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο να επανεξετάσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, κυρίως αυτές οι βρετανικές εταιρίες που κινδυνεύουν κε δασμούς πουλώντας προϊόντα στην ΕΕ που κατασκευάστηκαν από πρώτες ύλες που προέρχονται από την Ασία.
Ο κολοσσός διαδικτυακής πώλησης ενδυμάτων ASOS αναμένει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15 εκατ. λιρών (21 εκατ. δολαρίων) καθώς, παρόλο που το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών του πωλήσεων διεκπεραιώνεται μέσω των εγκαταστάσεών του στο Βερολίνο, κάποιες συνεχίζουν να εισέρχονται πρώτα στη Βρετανία.
ΦΠΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ
Εταιρίες και καταναλωτές έλαβαν απρόσμενα χρεώσεις για τέλη κατανάλωσης, ΦΠΑ και υψηλότερο κόστος μεταφορικών που καθιστά ορισμένες πωλήσεις απαγορευτικές.
Όμιλοι logistics ανέφεραν ότι το κόστος πρόσληψης Ευρωπαίων οδηγών προκειμένου να φέρουν προϊόντα στη Βρετανία έχει αυξηθεί. Το γεγονός ότι οι οδηγοί χρειάζονται επίσης αρνητικό τεστ COVID για να αναχωρήσουν σημαίνει ότι το νησιωτικό κράτος αποτελεί πολύ λιγότερο ελκυστικό προορισμό γι’ αυτούς.
Σύμφωνα με έρευνα του CBI μεταξύ των βρετανικών μεταποιητικών εταιριών, η αισιοδοξία για την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρίες έχει επιδεινωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί. Παρά ταύτα, έχουν βελτιωθεί οι παραγγελίες από την ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες συνεχίζουν να προμηθεύονται προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η εμπορική συμφωνία του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, δεν καλύπτει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αφήνοντας το οικονομικό κέντρο του Σίτι του Λονδίνου εν πολλοίς αποκομμένο από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Στις αρχές Ιανουαρίου, μετακινήθηκαν από το Σίτι του Λονδίνου προς την ηπειρωτική Ευρώπη ημερήσιες συναλλαγές επί μετοχών αξίας 6 δισεκ. ευρώ, και παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι σε συναλλαγές swaps. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα για την αξία της όποιας μελλοντικής πρόσβασης στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι βρετανικές τράπεζες και οι πλατφόρμες συναλλαγών έχουν ανοίξει μονάδες στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οι Βρυξέλλες έχουν πει ότι δεν θα εξετάσουν τη χορήγηση περαιτέρω πρόσβασης ισοδυναμίας έως ότου υπάρξει ένα ρυθμιστικό σύμφωνο συνεργασίας και έχει εξεταστεί η σχεδιαζόμενη απόκλιση της Βρετανίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το Λονδίνο δεν επιθυμεί να έχει έναν όγκο ρυθμίσεων προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του ως κορυφαίου στον κόσμο χρηματοπιστωτικού κέντρου μετά το Brexit, αλλά είναι έτοιμο να δράσει εάν η ΕΕ παρεμποδίσει την πρόσβαση, δήλωσε στο Reuters η πολιτική ηγέτις του φορέα που είναι υπεύθυνος για το Σίτι του Λονδίνου.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να υποκύψει στους κανόνες της ΕΕ απλά και μόνο για να διασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση, προειδοποιώντας ότι το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Την πιο ξεκάθαρη επίπτωση από το Brexit μπορεί να την δει κανείς στα λιμάνια όπου τεράστια πλοία μεταφέρουν τώρα εμπορεύματα απευθείας μεταξύ της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, και του υπόλοιπου ευρωπαϊκού μπλοκ προκειμένου να γλιτώσουν τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που συνδέονται με την κάποτε ταχύτερη διαδρομή μέσω Βρετανίας.
Σε ράφια σούπερ μάρκετ στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρεια Ιρλανδίας άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες ελλείψεις καθώς οι εταιρίες λιανικού εμπορίου πασχίζουν να διαχειριστούν τη σχετική γραφειοκρατία, μια κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί ύστερα από τη λήξη της τρίμηνης περιόδου χάριτος για τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επίσης πληγεί σοβαρά λόγω του αριθμού των Ιρλανδών καταναλωτών που ψωνίζουν διαδικτυακά από καταστήματα της Μεγάλης Βρετανίας. Ορισμένοι Βρετανοί προμηθευτές έχουν σταματήσει τις συναλλαγές ενώ όμιλοι logistics στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές αυξάνονται καθώς τα φορτηγά επιστρέφουν από τη Βρετανία άδεια.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.
Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.
Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, "έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα", λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Γραπτή δήλωση για τη νεότερη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη με τους αξιωματούχους της Κομισιόν ώστε να συζητηθεί το θέμα που έχει ανακύψει με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα κράτη μέλη εξέδωσε η AstraZeneca.
Σημειώνεται αρχικά η ευχαρίστηση του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό για τη συμμετοχή του στη συνάντηση με το καθοδηγητικό συμβούλιο της ΕΕ για τα εμβόλια.
Στη συνέχεια αναφέρει: «Είχαμε μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση για τις περιπλοκές της αύξησης της κλίμακας παραγωγής του εμβολίου μας και τις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Δεσμευθήκαμε σε ακόμα πιο στενό συντονισμό για να χαράξουμε από κοινού ένα μονοπάτι για την παράδοση του εμβολίου μας τους προσεχείς μήνες, καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Πηγή ΚΥΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, με νεότερη ανάρτησή της η κ. Κυριακίδου κάνει λόγο για εποικοδομητικό τόνο στη συζήτησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση να καταργήσει τη χρέωση υγειονομικής περίθαλψης για Ευρωπαίους φοιτητές από την ΕΕ που ισχύει μετά από την ολοκλήρωση του Brexit έχουν καταθέσει κόμματα της αντιπολίτευσης.
H Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε σήμερα την AstraZeneca να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την ΕΕ.
Η υπόθεση με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ενδέχεται να υπονομεύσει το ενδεχόμενο της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης , αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε απευθύνει έκκληση για περισσότερο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου