Σε συντονισμένη και ισορροπημένη στρατηγική ανάκαμψης συμφωνούν οι 27

Σε συντονισμένη και ισορροπημένη στρατηγική ανάκαμψης για τις μεταφορές, συμφωνούν οι 27 Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ, μετά από τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα κατά την τρίτη άτυπη τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ συζήτησαν για μια βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών μετά το ξέσπασμα του COVID-19. Της συνάντησης προήδρευσε ο Oleg Butković, Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας. Η Κομισιόν εκπροσωπήθηκε από την Επίτροπο Adina Vălean.

Σύμφωνα με την Κροατική Προεδρία, κατά τη συζήτηση, οι Υπουργοί κλήθηκαν να προβληματιστούν σε σχέση με τις πρωτοβουλίες και επενδύσεις που είναι οι πιο επείγουσες για μια βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη και που μπορούν να καταστήσουν τον τομέα πιο ανθεκτικό, και τα καλύτερα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα Υπουργό, το πακέτο χρηματοοικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε η Κομισιόν είναι μεγαλύτερο από ποτέ και είναι σημαντικό ο τομέας των μεταφορών να εξεταστεί ευρέως στις συζητήσεις για τον νέο προϋπολογισμό. Ο τομέας μας είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και για τη συνολική φιλοδοξία για το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ.

Επιπλέον οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης τόσο στην εισαγωγή μέτρων για την παύση της εξάπλωσης του ιού όσο και στην εφαρμογή της στρατηγικής εξόδου, καθώς και στη διασφάλιση της ανάκαμψης.

Χαιρέτισαν το πακέτο για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε η Κομισιόν τον Μάιο, το οποίο περιλαμβάνει χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές για τον τομέα των μεταφορών. Οι Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για εναρμονισμένα πρωτόκολλα υγείας για τη διασφάλιση διασυνοριακών υπηρεσιών.

Ακόμη οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ανάγκη συνολικής προσέγγισης με σκοπό την επίλυση ζητημάτων αλλαγής πληρώματος, ώστε τόσο οι ναυτικοί της ΕΕ όσο και οι ναυτικοί τρίτων χωρών να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους ή να ξεκινήσουν νέα ταξίδια τόσο στους λιμένες της ΕΕ όσο και εκτός της ΕΕ.

Τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν ότι οι μεταφορές, ως τομέας που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία, θα χρειαστούν οικονομική υποστήριξη. Ένας μεγάλος αριθμός Υπουργών θεώρησε ότι οι δημόσιες επενδύσεις στην ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση της βιομηχανίας για καθαρότερη και πιο βιώσιμη κινητικότητα.

Όσον αφορά την έννοια της αειφορίας, τα Κ-Μ συμφώνησαν ότι αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται στην "πρασινοποίηση" του τομέα αλλά πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της βιομηχανίας μεταφορών.

Ορισμένοι Υπουργοί επεσήμαναν ότι ορισμένες τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις, όπως η αναθεώρηση των δικαιωμάτων των επιβατών των σιδηροδρόμων και η ευρωβινιέτα, θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα των μεταφορών. Η ολοκλήρωση των εργασιών σχετικά με την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων (2021) θα κάνει τα οφέλη της χρήσης τρένων πιο ορατά στους επιβάτες και τις επιχειρήσεις.

Οι Υπουργοί 23 κρατών μελών εξέδωσαν μάλιστα δήλωση ζητώντας μια πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ και με τρίτες χώρες, σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, με στόχο τη βελτίωση των διεθνών σιδηροδρομικών επιβατικών υπηρεσιών. Η πλατφόρμα θα συνεργάζεται στενά με τον σιδηροδρομικό τομέα και τις οργανώσεις επιβατών.

Αρκετοί Υπουργοί ανέφεραν ότι η αυξημένη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων είναι απαραίτητη για πιο βιώσιμη αεροπορία.

Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης τη σημασία της εφαρμογής της CORSIA από την ΕΕ για την πιλοτική φάση, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον εκτίμησαν ότι η κρίση έδωσε ώθηση για τη μετάβαση σε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες και διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτηση από περιττές φυσικές εργασίες.

Χαιρέτισαν την επικείμενη έγκριση του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τις ουδέτερες από τον άνθρακα, χωρίς ατυχήματα,  αυτοματοποιημένες και ανταγωνιστικές πλωτές μεταφορές. Η γραπτή διαδικασία για την έγκριση αυτών των συμπερασμάτων από το Συμβούλιο ξεκίνησε χθες.

Τέλος, οι υπουργοί ζήτησαν μια συντονισμένη και ισορροπημένη στρατηγική ανάκαμψης για τις μεταφορές, η οποία θα συνδυάζει την επιτακτική προστασία της δημόσιας υγείας με την επιχειρησιακή και οικονομική ανάκαμψη. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη τις επόμενες εβδομάδες. Η εισερχόμενη Γερμανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της στον τομέα των μεταφορών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.