Μπορέλ: η ΕΕ ανανεώνει το αίτημά της για ανακωχή στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακολουθώντας τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη, ανανεώνει το αίτημά της για ανακωχή, όπως έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη την παραμονή του Ραμαζανιού με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα εξ ονόματος των Κρατών Μελών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: "η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από όλα τα μέρη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να σταματήσουν αμέσως τις μάχες σε όλη τη Λιβύη, η οποίες πλήττουν πρωτίστως τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, και τους θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο".

Η ΕΕ "προτρέπει όλα τα μέρη που έχουν δεσμευτεί για εκεχειρία και διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός να ακολουθήσουν αυτές τις δεσμεύσεις τους" και υπενθυμίζει επίσης στα μέρη ότι "πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και ότι όσοι το παραβιάζουν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "προτρέπει όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων, επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών σε όλους τους πληγέντες".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "παραμένει αποφασισμένη να αναγνωρίσει πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη", σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζει δε ότι "η Επιχείρηση EUNAVFOR Med Irini, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 31 Μαρτίου, στοχεύει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της UNSC μέσω ναυτικών, εναέριων και δορυφορικών μέσων`.

Υπογραμμίζει ότι "πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων της ΣΑ ΗΕ, επίσης επί των χερσαίων και αεροπορικών συνόρων με τη Λιβύη".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "καλεί όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη να συνεργαστούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, με σκοπό την εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, επιβεβαιώνοντας το συντομότερο δυνατό τη συμφωνία τους σχετικά με το σχέδιο που συζητήθηκε στη μεικτή στρατιωτική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 23 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της μεικτής στρατιωτικής επιτροπής".

"Η εκεχειρία πρέπει να συμβαδίζει με την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ μεταξύ των μερών, και με πλήρη σεβασμό της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης", τονίζει ο κ. Μπορέλ.

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε μια περιεκτική πολιτική λύση που να αντικατοπτρίζει τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπως επιβεβαιώνεται από το ψήφισμα αριθ. 2510 του ΣΑΗΕ", ξεκαθαρίζει.

"Προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία επανάληψη των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων της Λιβύης, η ΕΕ ελπίζει ότι ο διάδοχος του Ghassam Salame ως Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα και Αρχηγού της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη μπορεί να διοριστεί το συντομότερο δυνατόν και καλεί όλα τα κράτη να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ στην πολιτική διαδικασία".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την κυριαρχία, την ενότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης και του διεθνούς δικαίου", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:17

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.