Σύμβουλος Τζόνσον: Οι πιο πολλοί Βρετανοί δεν θα προσβληθούν από τον Covid-19

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα προσβληθεί από τον Covid-19 και το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας, εκτίμησε ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον από το Κέντρο Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Ασθενειών του Imperial College του Λονδίνου.


Ο καθηγητής Φέργκιουσον, μέλος των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, ήταν ο υπεύθυνος ανάλυσης στοιχείων από τη Λομβαρδία που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα η Βρετανία αντιμετώπιζε την απειλή 260.000 θανάτων από τον κορωνοϊό.

Η ανάλυση αυτή ήταν που άλλαξε την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης από την περασμένη εβδομάδα και τη σταδιακή κλιμάκωση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Καταθέτοντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην επιτροπή επιστήμης της βρετανικής Βουλής, καθώς και ο ίδιος μόλις ανάρρωσε μετά από την προσβολή του από τον ιό, ο καθηγητής σημείωσε ότι με βάση τα νέα μέτρα και με τις εκτιμήσεις για διπλασιασμό των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας το επόμενο διάστημα, το NHS θα μπορέσει να διαχειριστεί τον αριθμό των ασθενών.

«Κάποιες ΜΕΘ θα φτάσουν κοντά στην πληρότητα, αλλά δε θα φτάσουμε σε πληρότητα σε επίπεδο επικράτειας», προέβλεψε ο κ. Φέργκιουσον.

Τόνισε επίσης ότι η παρούσα εκτίμηση είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα δε θα προσβληθούν. «Στόχος είναι η καταστολή της εξάπλωσης μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον ρωτήθηκε επίσης για ανάλυση επιστημόνων από την Οξφόρδη σύμφωνα με την οποία ο μισός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου ίσως έχει ήδη προσβληθεί από τον Covid-19. Απάντησε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν απορρίψει λεπτομέρειες της έκθεσης αυτής και επομένως δεν επηρεάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Οι επιστήμονες από την Οξφόρδη δήλωναν ότι με τόσο κόσμο να υπολογίζεται ότι έχει προσβληθεί ήδη, είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Αναφορικά με τα στοιχεία που δείχνουν ότι πλέον στο Λονδίνο οι θάνατοι από τον κορωνοϊό διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες, αντί για κάθε τρεις ημέρες που είναι ο μέσος όρος για την υπόλοιπη χώρα, ο καθηγητής του Imperial σχολίασε ότι είχε προβλεφθεί από την αρχή πως η πρωτεύουσα θα είχε πιο πολλά περιστατικά καθώς εκεί συρρέουν πολίτες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και το εξωτερικό. «Αλλά η μετάδοση του ιού γίνεται παντού», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι ιατρικών και νοσηλευτικών συλλόγων προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι εργαζόμενοι στο NHS νιώθουν «εγκαταλελειμμένοι» καθώς ακόμα δεν έχουν παραλάβει επαρκή εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ασθενείς του Covid-19.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και κατά την πρωινή ώρα αιχμής της Τετάρτης οι σκηνές συνωστισμού στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου.

Η κυβέρνηση ζητά από το δήμαρχο Λονδίνου να αυξήσει τα δρομολόγια και οι δήμαρχος απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει τις μη αναγκαίες οικοδομικές εργασίες, ώστε να μειωθεί η κίνηση και να είναι πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις των εργαζομένων στο NHS.

Aνταπόκριση: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:13

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.