Κομισιόν: Στήριξη στις ελληνικές αρχές για τους χειρισμούς στον Έβρο

"Η ΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές, περιλαμβανομένων επαφών στο ανώτατο επίπεδο", ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γιάννες, επισημαίνοντας στην τουρκική πλευρά τη σημασία της τήρησης της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό.



Ο ίδιος εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει αναφορές για έναν νεκρό στα σύνορα της ΕΕ στον Έβρο, τόνισε ότι "δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές" και ξεκαθάρισε ότι "η Κομισιόν έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές". Υπενθύμισε ότι "η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ".

Σημείωσε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές είναι ευρωπαϊκή πρόκληση, οι τρεις Πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών θα μεταβούν στα σύνορα για αποτίμηση της κατάστασης και η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιόχανσον βρίσκονται σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τις ελληνικές αρχές και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για να παράσχουν πάσα υποστήριξη. Όσον αφορά την επίκληση του άρθρου 78 της ΣΛΕΕ, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην επίσκεψη.

Τόσο ο ίδιος εκπρόσωπος, όσο και ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Έρικ Μάμερ και ο εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο ξεκαθάρισαν ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη δήλωση του 2016 και αναμένει από την Τουρκία να πράξει το ιδιο.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε τη σύγκληση του εκτάκτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ για το θέμα της Συρίας, αλλά και των Υπουργών Εσωτερικών για το μεταναστευτικό, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία, εξηγώντας ότι το πρόβλημα πρέπει να σταματήσει στη ρίζα του, που είναι οι ένοπλες συγκρούσεις και ειδικά οι επιθέσεις κατά αμάχων από το καθεστώς Άσσαντ με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Σε σχέση με τον τουρκικό αίτημα για "ζώνες ασφαλείας", ο Πίτερ Στάνο εξήγησε πως κάθε απόφαση πρέπει να υποστηριχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθύμισε στην Τουρκία ότι εκτός από την υποστήριξη των Σύρων στην Τουρκία, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανοικοδόμησης μέσα στην ίδια τη Συρία, σε αντίθεση με τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ξεκαθάρισε τέλος ότι κατά τον ΟΗΕ, προϋποθέσεις επιστροφής προσφύγων στη Συρία δεν υφίστανται, και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει η Τουρκία μονομερώς.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.