Σασόλι: To μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από το ΠΔΠ 2021-2027

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι είπε ότι το μέλλον της Ένωσης εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ).

Μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο οποίος είναι στην πραγματικότητα συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, όπως διακήρυξαν οι Ευρωβουλευτές στη σύνοδο της ολομέλειας κατά τη συζήτηση με την Nikolina Brnjac, Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας εκ μέρους του Συμβουλίου, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Tο ΕΚ τόνισε ότι θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό μόνο αν αυτός συνάδει με τις φιλοδοξίες της ΕΕ.

Η συζήτηση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε εν αναμονή της ειδικής συνόδου της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου, όπου τα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν να επιτύχουν συμφωνία για την κοινή τους θέση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021 - 2027.

Σημειώνεται ότι o Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρία.

Η πλειοψηφία των μελών του ΕΚ επέμεινε ότι η επαρκής χρηματοδότηση είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη κοινών στόχων όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικές για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία καθώς και τη δίκαιη μετάβαση, όπως επίσης και η συνέχιση της στήριξη των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αγροτών, των νέων, των ερευνητών και της επιχειρηματικότητας. Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας με μειωμένο προϋπολογισμό, για παράδειγμα, θα σημάνει τη διακοπή της χρηματοδότησης άλλων επιτυχημένων προγραμμάτων της ΕΕ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Κάποιοι υποστήριξαν ότι συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν ενδελεχώς και να επιβληθούν κανόνες περιορισμού των δαπανών όπου χρειάζεται.

Ακόμη, διαφάνηκε πως η θέσπιση νέων «ίδιων πόρων», δηλαδή νέων μορφών απευθείας χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και η σύνδεση των χρημάτων που λαμβάνουν τα κράτη μέλη με το σεβασμό τους προς τις αρχές του κράτους δικαίου, αποτελούν κομβικά σημεία για τους ευρωβουλευτές.

Σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι είπε ότι το μέλλον της Ένωσης εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθεί το ΠΔΠ.

"Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 της ΕΕ είναι το πιο σημαντικό θέμα κατά την έναρξη αυτής της νομοθετικής περιόδου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ένα φιλόδοξο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, διότι είναι αναγκαίο για τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων προτάσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις αυτές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Οι εθνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους αλλά επί του παρόντος δεν δίνουν στην ΕΕ τα απαραίτητα μέσα για την επίτευξή τους", είπε.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι η συζήτηση σήμερα ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ωστόσο, είπε ότι το ΕΚ αναμένει προτάσεις από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τόνισε την ανάγκη να μπορέσουν ΕΚ και ΕΕ να φθάσουν σε συμφωνία, σημειώνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα το πάρει το θέμα μέχρι το τέλος. Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό όπως όλες οι πολιτικές ομάδες να συμφωνούν ώστε να μπορέσει το ΕΚ να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Όπως είπε, η πρόταση της φιλανδικής προεδρίας ήταν ανεπαρκείς, είπε, δεδομένου όλων των δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων της Ενωσης και ότι το όριο που έθεσε η ΕΕ είναι 1.3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών μελών. Οι θέσεις των χωρών μελών διαφέρουν τόσο για το μέγεθος όσο και για άλλες πτυχές ενώ η Επιτροπή δεν έδωσε ακόμη τις προτάσεις της.

Αρκετά, θέλουμε να έχουμε τους δικούς μας πόρους ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Σασόλι.

Είπε ότι είναι σημαντικό αυτά τα δύο θέματα, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ και το ΕΚ να έχει τους δικούς του πόρους να είναι σε παράλληλη πορεία ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπόκεινται σε περικοπές. «Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να μπορέσουμε να σμικρύνουμε την απόσταση μέσα στην ΕΕ, να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και να έχουμε ένα καλύτερο ισοζύγιο μέσα στην ΕΕ. Αν έχουμε περικοπές στα προγράμματα συνοχής, πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά», διερωτήθηκε. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό όπως κατατεθούν οι προτάσεις της Επιτροπής σύντομα.

"Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Συμβούλιο, ωστόσο αν αρνούνται να μετακινηθούν και να αποδεχθούν τις θέσεις του Κοινοβουλίου τότε θα προχωρήσουμε και θα απορρίψουμε τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ. Πώς μπορούμε να μιλούμε για περικοπές σε τόσο επιτυχημένα προγράμματα όπως το Erasmus + ή σε μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των συνόρων μας;» διερωτήθηκε.

Σε παρέμβασή του, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι χώρες που δεν σέβονται το Κράτος Δικαίου, παραβιάζουν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο όπως η Τουρκία, δεν δικαιούνται ούτε ένα ευρώ από την Ε.Ε.

Πρόσθεσε πως για να υλοποιήσει η Ε.Ε την Πράσινη Πολιτική, τη Στρατηγική ενάντια στο Καρκίνο, την Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια και τον Ευρωστρατό υπάρχει μόνο ένας τρόπος, η αύξηση των Ιδίων Πόρων της ΕΕ με την αύξηση της συνεισφοράς των χωρών μελών από 1% στο 1.3%

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:56

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.