Μπορέλ: H αμερικανική πρόταση για τo Παλαιστινιακό αποκλίνει από τη θέση της ΕΕ

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως αφοσιωμένη στη διατλαντική εταιρική σχέση και εκτιμά όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση", αλλά "υπενθυμίζει τη δέσμευσή της για μια λύση δύο κρατών με διαπραγμάτευση, η οποία θα βασίζεται στις γραμμές του 1967, με ισοδύναμες ανταλλαγές γης, με συμφωνία μεταξύ των μερών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχόμενο, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης , που ζουν μαζί με ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση - όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2014", τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τοποθετούμενος επί της αμερικανικής πρότασης για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

"Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ, όπως παρουσιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου, αποκλίνει από αυτές τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους", ξεκαθαρίζει.

"Για να οικοδομηθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, τα ανεπίλυτα ζητήματα τελικού καθεστώτος πρέπει να αποφασιστούν μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα ζητήματα που αφορούν τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ασφάλεια και το ζήτημα των προσφύγων", ξεκαθαρίζει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί και τις δύο πλευρές να αναλάβουν και να αποφύγουν τυχόν μονομερείς ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις", τονίζει.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα για δηλώσεις σχετικά με την προοπτική προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατείχαν από το 1967. Τα βήματα προς την προσάρτηση, εάν εφαρμοστούν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς αμφισβήτηση", προειδοποιεί.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση μιας πολιτικής διαδικασίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και είναι αποδεκτό και από τα δύο μέρη. Η ΕΕ θα ασχοληθεί και με τα δύο μέρη, με παράγοντες στην περιοχή και με όλους τους διεθνείς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη θεμελιώδη της δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή", καταλήγει ο Ζ. Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.