Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τους Ρομά από την Επιτροπή Υπουργών

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε το στρατηγικό σχέδιο δράσης 2020-2025 για τους Ρομά και τους περιπλανώμενους για την καταπολέμηση του αντι-τσιγγανισμού και των διακρίσεων και την υποστήριξη της ισότητας.

Το σχέδιο θα προωθήσει επίσης τη δημοκρατική συμμετοχή, θα προωθήσει την εμπιστοσύνη και τη λογοδοσία του κοινού και θα υποστηρίξει την πρόσβαση των Ρομά στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, πολλά από τα 10 -12 εκατομμύρια Ρομά και ταξιδιώτες που ζουν στην Ευρώπη, υποφέρουν από ακραία φτώχεια και αποκλεισμό ενώ, ο αντι-τσιγγανισμός ενισχύει και επιδεινώνει την οικονομική και κοινωνική τους στέρηση.

Αυτές οι ανισότητες, τονίζεται, εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και του εγκλήματος μίσους κατά των Ρομά.

Το νέο σχέδιο θα συμβάλει στην πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο του Θεματικού Σχεδίου Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη των Ρομά και των ταξιδιωτών (2016-2019), το οποίο αφορούσε τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τα εγκλήματα κατά του Ρομά και τα εγκλήματα κατά των τσιγγάνων μοντέλα λύσεων σε τοπικό επίπεδο και πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς.

Το σχέδιο δράσης θα ξεκινήσει επισήμως κατά την πρώτη συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της πολυμορφίας και της ένταξης (CDADI) στο Στρασβούργο στις 6-8 Απριλίου.

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, δήλωσε μετά την απόφαση: "Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι Ρομά και οι Ταξιδιώτες παραμένουν θύματα διάφορων μορφών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχολικού διαχωρισμού, της μίσους του μίσους και της βίας που προκαλείται από μίσος σε πολλά κράτη μέλη.

Εντούτοις, αισιοδοξώ με το νέο αυτό σχέδιο, καθώς αποσκοπεί στην εξασφάλιση αποτελεσματικής συμμετοχής των Ρομά και των Ταξιδιωτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και θα πρέπει να βελτιώσει την εφαρμογή εθνικών και τοπικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά στην εκπαίδευση και στις τοπικές πολιτικές"

Πηγή ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:14

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.