Brexit: ΕΕ προειδοποιεί για τα δικαιώματα των πολιτών

Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών για τη συγκατάθεσή του στην Συμφωνία Αποχώρησης.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα Τετάρτη 15/01/20, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσια του Brexit και τονίζουν ότι η συγκατάθεσή τους για τη Συμφωνία Αποχώρησης θα λάβει υπόψη «την πείρα που αποκτήθηκε και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν» σχετικά με την προστασία τους.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του, ειδικά όσον αφορά το χαρακτήρα του συστήματος εγκατάστασης των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (ζητώντας την αντικατάστασή του από μια διοικητική διαδικασία δηλωτικού χαρακτήρα), τη μη έκδοση εγγράφων για την απόδειξη του δικαιώματός των πολιτών της ΕΕ να διαμένουν στο ΗΒ, και της προσβασιμότητάς του, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν τη σύσταση και την αυτονομία της «ανεξάρτητης αρχής του ΗΒ» που προβλέπεται από τη Συμφωνία Αποχώρησης, δηλώνοντας ότι θα χαιρέτιζαν την κατάρτιση μιας κοινής εποπτικής δομής μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε ζητά να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκστρατείες για να προετοιμαστούν οι πολίτες και παροτρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ των 27 να υιοθετήσουν μια συνεπή και γενναιόδωρη προσέγγιση ώστε να υπάρξει ασφάλεια δικαίου για τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο έδαφός τους.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 610 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 68 αποχές σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη, η οποία σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στο μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο και το μετριασμό των επιπτώσεων του Brexit στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πηγή: Ευρωπαïκό Κοινοβούλιο

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:22

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.