Κοινή γραμμή Κομισιόν - Κροατικής Προεδρίας στις νομοθετικές προτεραιότητες του 6μήνου

Εποικοδομητικές συζητήσεις που επιβεβαίωσαν ότι η Κομισιόν και η Κροατική Προεδρία βρίσκονται στην ίδια γραμμή για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων στο επόμενο εξάμηνο και την επόμενη 5ετία, πραγματοποίησαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

H Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, ενημέρωσαν από κοινού τον Τύπο στο Ζάγκρεμπ, μετά την εναρκτήρια κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και του Υπουργικού Συμβουλίου της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο χώρας.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Πλένκοβιτς, σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Προέδρου έχει λάβει μεγάλη υποστήριξη στο Κροατικό Κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι συζήτησαν τις προτεραιότητες του εξαμήνου και αναλυτικά για τους θεματικούς νομοθετικού φακέλους, με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό στο επίκεντρο. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, θα γίνει μια σημαντική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των παραδοσιακών και των νέων πολιτικών που θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό, από κοινού και με τη βοήθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση και την επικείμενη Σύνοδο, ευχόμενος να μπορέσει να ξεμπλοκάρει η απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στη Νέα Πράσινη Συμφωνία, βασική προτεραιότητα της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, τόσο ως προς την κλιματική, όσο και την οικονομική της διάσταση.

Από την πλευρά της η Φον Ντερ Λάιεν, που για πρώτη φορά μετέχει σε τέτοια διαδικασία συντονισμού με εξάμηνη προεδρία, επέμεινε στην αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης της Πράσινης Συμφωνίας και ειδικά σε σχέση με την επιτάχυνση της σχετικής νομοθέτησης στο Συμβούλιο. “Η Νέα Πράσινη Συμφωνία, θα αποτελέσει την βασική νέα μας στρατηγική ανάπτυξη”, τόνισε η Πρόεδρος και επεσήμανε ότι ο στόχος είναι η Ευρώπη να καταστεί πρωτοπόρος στο ζήτημα, προτείνοντας μαζικές επενδύσεις και ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε προτάσεις (την ερχόμενη εβδομάδα) για την δίκαιη μετάβαση σε οικονομία απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Πρόεδρος αναφέρθηκε ακροθιγώς στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό και τόνισε την επικείμενη Σύνοδο ΕΕ- Αφρικής και τη Σύνοδο του Ζάγκρεμπ για τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο και ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα παρουσιαστεί η νέα μεθοδολογία για τη διεύρυνση. Ξεκαθάρισε δε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, “έχουν κάνει πολλά” και “πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας”.

Τέλος, σημείωσε ότι το Brexit συζητήθηκε σύντομα, επεσήμανε ότι μετέβη πρόσφατα στο Λονδίνο και ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ επιθυμεί στενές φιλικές σχέσεις με το ΗΒ, τονίζοντας ότι απαιτείται να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ΗΒ και ΕΕ έχουν κοινές αξίες και στόχους στο διεθνές πεδίο, μεταξύ άλλων σε θέματα ασφαλείας και κλίματος. “Υπάρχει όμως διαφορά να είσαι Κράτος Μέλος και να μην είσαι”, δήλωσε σε σχέση με την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Ανακοίνωσε δε ότι θα υπάρξει μια πρώτη αξιολόγηση των συζητήσεων με το ΗΒ για τη μελλοντική σχέση τον Ιούνιο. "Αν θέλεις ομαλή πρόσβαση στην κοινή αγορά, χρειάζεται να αναγνωρίσεις κανονιστικές ρυθμίσεις, χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, δεν μπορείς να έχεις ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, υπηρεσιών και προϊόντων", τόνισε.

Κληθείσα να διευκρινίσει τον όρο “μια Ευρώπη με μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο”, η Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις, αλλά ειδικά σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η βασική προσέγγιση είναι η διευκόλυνση του διαλόγου.

“Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που η βία κλιμακώνεται, ο μόνος τρόπος να την σταματήσεις είναι να ξεκινήσεις και πάλι το διάλογο", δήλωσε. "Η κλιμάκωση της βίας είναι αποτυχία διατήρησης του διαλόγου", επεσήμανε. "Για να το κάνεις αυτό (αποκλιμάκωση) χρειάζεσαι διαύλους διαλόγου που να είναι δοκιμασμένοι και αξιόπιστοι”, ξεκαθάρισε η Ούρσουλα Φον ΝΤερ Λάιεν, παραπέμποντας στις υφιστάμενες των Κρατών Μελών και των κοινοτικών θεσμών με τους παίκτες της περιοχής.

“Υποστηρίζουμε σθεναρά μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Υπάρχουν πολλοί παίκτες με διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή, και αυτό δεν βοηθάει. Τα Κράτη Μέλη με ενότητα θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με αποστολές, την επιχείρηση ‘Σοφία’, αυτή είναι η διαδικασία”, σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Πηγή Αθανάσιος Αθανασίου ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.