Κορυφαία προτεραιότητα για το ΕΚ η κλιματική αλλαγή

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει το νέο ευρωβαρόμετρο, υπογραμμίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν μεγάλη επιρροή.

"Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση του περιβάλλοντος, των ωκεανών και της βιοποικιλότητας" πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λένε οι πολίτες της ΕΕ σε νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019 για λογαριασμό του ΕΚ. Η κλιματική αλλαγή αποτελούσε εξάλλου έναν από τους κορυφαίους λόγους για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Μάιο, ιδίως για τους νέους. Τώρα, για πρώτη φορά, οι πολίτες θέτουν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του Ευρωβαρόμετρου.

Συνολικά, το 32% των Ευρωπαίων υποδεικνύει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος ως το πιο σημαντικό ζήτημα για ανάληψη δράσης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το ζήτημα που αναφέρεται περισσότερο σε 11 κράτη μέλη, ιδίως στη Σουηδία (62%), τη Δανία (50%) και την Ολλανδία (46%).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έθεσε επίσης το ερώτημα, ποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες, είναι οι πλέον επείγουσες. Η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (52%) πιστεύει ότι είναι η κλιματική αλλαγή, ακολουθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), θαλάσσια ρύπανση (31%), αποψίλωση και αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων (και τα δύο στο 28%).

Ο Πρόεδρος του ΕΚ David Maria Sassoli, (Σ&Δ, Ιταλία), ο οποίος μεταβαίνει στη Μαδρίτη τη Δευτέρα για να παρευρεθεί στην έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25») είπε: ‘’Η έρευνα αυτή δείχνει με σαφήνεια ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ανάληψη δράσης από την ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χθες στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες μας και τονίζουμε την ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στη δράση’’.

Οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων κάνουν τη διαφορά

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι διαδηλώσεις με πρωτοβουλία των νέων έχουν κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Αυτή η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι  περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ή είναι πεπεισμένοι ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Ιρλανδοί (74%), οι Σουηδοί (71%) και οι Κύπριοι (70%) είναι πεπεισμένοι ότι οι διαμαρτυρίες θα οδηγήσουν σε πολιτικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, σε σύγκριση με το 42% των Τσέχων και το 47% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημείωμα

Από το 1973, το Ευρωβαρόμετρο μετρά τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο την οποία  ανέλαβε η εταιρία «Kantar» διεξήχθη από  τις 8 μέχρι 22 Οκτωβρίου 2019 με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων 27.607 πολιτών της ΕΕ, άνω των 15 ετών, στα 28 κράτη μέλη. Τα στοιχεία και η πλήρης έκθεση θα δημοσιευθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Σύνδεσμοι
Parlemeter 2019: Βασικά γραφήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα
Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, 2019, στη Μαδρίτη, Ισπανία (COP25)
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με την κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στα αγγλικά «COP25 climate change conference in Madrid»  
Οπτικοακουστικό υλικό για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, 2019, στη Μαδρίτη, Ισπανία (COP25)
Δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό   
 
Πηγή:Υπηρεσία Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:06

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.