Παράδοση Παραλαβή καθηκόντων σε Κομισιόν και Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, η τελετή παράδοσης παραλαβής της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Ντόναλντ Τουσκ στον Σαλρ Μισέλ, αλλά και η αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου Προέδρου τη Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς τον διαπιστευμένο στους κοινοτικούς θεσμούς Τύπο.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντ.Τουσκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "όταν Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μου παρέδωσε πριν από πέντε χρόνια την προεδρία του Συμβουλίου, δεν υποψιάστηκα καν ότι το σενάριο της θητείας μου γραφόταν από τον ίδιο τον Αλφρεντ Χίτσκοκ".

"Μπορείτε να θυμηθείτε τη σύντομη συνταγή του για ένα καλό θρίλερ. Έλεγε ότι θέλω μια ταινία που αρχίζει με σεισμό και τρέχει μέχρι την κορύφωση. Από τους πρώτους μήνες του 2015 η Ευρώπη αγωνίζεται με κρίσεις: την ελληνική, τη μετανάστευση, την ουκρανική, το ISIS και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και μια στιγμή αργότερα ήρθε το Brexit. Ορισμένοι παρατηρητές συμπεριέλαβαν σε αυτές τις κρίσεις την εξουσία των δύο Ντόναλντ, στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η άποψη είναι μόνο η μισή αλήθεια", σημείωσε.

"Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, το ζήτημα της καθοδήγησης του Συμβουλίου είναι ένα εσωτερικό βελγικό-πολωνικό ζήτημα. Δεν βλέπω λόγο για να το αλλάξω. Κοινός στόχος μας είναι και πρέπει να είναι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι η συγκεκριμένη πολωνική και βελγική εμπειρία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Είμαι βέβαιος ότι εσείς, αγαπητέ Σαλρ, θα χρησιμοποιήσετε όλα τα ταλέντα και τις αρετές σας για να διατηρήσετε την ενότητά μας", είπε απευθυνόμενος στο διάδοχό του.

"Είμαι πολύ περήφανος που για τα τελευταία πέντε χρόνια είχα το προνόμιο να υπηρετήσω την Ευρώπη. Να μην εξυπηρετώ μια αφηρημένη ιδέα, αλλά τους ανθρώπους, τα έθνη και τα κοινά τους συμφέροντα. Η Ευρώπη είναι η καλύτερη χώρα στη Γη, τουλάχιστον όσο παραμένει μια ήπειρος ελευθερίας και κράτους δικαίου, που κατοικείται από μια κοινότητα που έχει επίγνωση της ιστορίας και του πολιτισμού της", τόνισε.

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ σημείωσε: "Θέλω να γίνει η Ευρώπη ηγέτης της Πράσινης Οικονομίας παγκοσμίως με θέσεις εργασίας, καινοτομία και υψηλή ποιότητα ζωής" και "πρέπει να βρούμε μια μελλοντική πορεία που να λειτουργεί για όλα τα κράτη μέλη και το λαό τους".

"Για να το επιτύχουμε, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, τα ταλέντα και την ευφυΐα μας", ξεκαθάρισε.

"Η Ευρώπη μπορεί επίσης να σταθεί πιο ψηλά στον κόσμο, περισσότερο αυτοπεποίθηση, μιλώντας για τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας. 500 εκατομμύρια πολίτες, ισχυρές δημοκρατίες, εύρωστες οικονομίες και πανεπιστήμια γεμάτα με πολύ καλά μυαλά. Έχουμε τόσους πολλούς λόγους για να είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα. Δεν μπορούμε να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα μας στις πιο κρίσιμες συζητήσεις της εποχής μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των σκληρών αυτών συζητήσεων για να επηρεάσει τα παγκόσμια γεγονότα και να προστατεύσει τα συμφέροντά μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εξασφαλίσουμε την κοινή άμυνα και ασφάλεια μας. Και να εγγυηθούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας", δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Γνωρίζουμε όλοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Διαβάζουμε τους τίτλους κάθε μέρα. Αλλά ας μην ακολουθήσουμε τους τίτλους. Ας κάνουμε τους τίτλους. Θετικές ιστορίες, ένα σαφές όραμα, το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, των φιλοδοξιών και ενός μελλοντοστραφούς σχεδίου", κατέληξε.

Τέλος από τη αίθουσα συντακτών της Κομισιόν, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε εαυτόν ως τον τελευταίο επιζών της συνθήκης του Μάαστριχ, περιέγραψε ακροθιγώς την πορεία των τελευταίων 5 ετών και σημείωσε ότι
το ευρώ έχει γίνει σύμβολο ενότητας, κυριαρχίας και σταθερότητας.

"Δουλέψαμε σκληρά τα τελευταία πέντε χρόνια για να αλλάξουμε τη σελίδα της κρίσης της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας ότι τα οφέλη από την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις φτάνουν σε όλους τους Ευρωπαίους και καθιστούν την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση ισχυρότερη από ποτέ. Το ευρώ και εγώ είμαστε οι μόνοι επιζώντες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, χαίρομαι που βλέπω αυτήν την υψηλή στήριξη για το ενιαίο μας νόμισμα τις τελευταίες μου ημέρες ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ευρώ ήταν ο αγώνας μιας ζωής και είναι ένα από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης για το μέλλον. Ας διασφαλίσουμε ότι συνεχίζει να προσφέρει ευημερία και προστασία στους πολίτες μας", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.