Συμμετοχή του Αρχηγού της ΕΦ στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενος από ομάδα επιτελών, συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ), που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές Επιχειρήσεις και Αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), η αξιοποίηση των Συγκροτημάτων Μάχης (Battle Groups) και η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Σε παρέμβαση του, ο Στρατηγός Λεοντάρης αναφέρθηκε στην δραματική αύξηση της ροής μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί τον πλήρη έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, συνηγορούν στην εξέταση αύξησης της ναυτικής παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή.

Ο Αρχηγός ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη χρησιμοποίηση τους ως εφεδρεία αλλά πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος και η διαδικασία ανάπτυξής τους καθώς και επιμέρους ζητήματα διοικήσεως και ελέγχου. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε διευθέτηση σχετικά με τη χρήση τους πρέπει να βασίζεται στην αρχή της συμπερίληψης, στην αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να έχει την πολιτική υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος συμμετέχει μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Σερβία στο Συγκρότημα Μάχης HELBROC, με κράτος πλαίσιο την Ελλάδα, το οποίο μετά την πρόσφατη αξιολόγηση του θα τεθεί σε ετοιμότητα για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο Αρχηγός της ΕΦ εξέφρασε την υποστήριξη της ΚΔ στην προσπάθεια ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων σημειώνοντας την ενεργό συμμετοχή μας σε αριθμό προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, της PESCO αλλά και του EDIDP.

Επιπλέον εισηγήθηκε όπως οι επιμέρους αρμόδιοι εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης της γραφειοκρατίας και συγχώνευσης προγραμμάτων τα οποία παρουσιάζουν επικαλύψεις, ώστε να επιτυγχάνονται αποτελέσματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ακολούθησε συζήτηση για την συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ο Αρχηγός της ΕΦ τόνισε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία, η οποία ωστόσο πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, της διαφάνειας και του σεβασμού στην αυτονομία λήψης αποφάσεων, καταδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη αναθεώρησης της συμφωνίας «BERLIN+», η οποία είναι αναχρονιστική, δεν συνάδει με τις παραπάνω αρχές και αποκλείει ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Αρχηγός ανέφερε κατηγορηματικά ότι ένα κράτος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, συνεχίζει να κατέχει πέραν του ενός τρίτου του εδάφους ενός κράτους μέλους της ΕΕ και έχει εκτοξεύσει έναν πλήρους κλίμακας υβριδικό πόλεμο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από παράνομες ενέργειές, κατά παράβαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της ΚΔ, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, γεγονός που αναπόφευκτα δημιουργεί αρνητικές προοπτικές στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Αρχηγός είχε τη δυνατότητα πραγματοποίησης διμερών επαφών με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και τρόπους ενίσχυσης, της ήδη πολύ στενής στρατιωτικής συνεργασίας και το Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ τον οποίο ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αναδιοργάνωση του EUMS και τη συνεισφορά της Κύπρου στην στελέχωση του Επιτελείου.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αρχηγός συζήτησε με τον Προέδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής και τους Αρχηγούς ΕΔ Ιταλίας, ΗΒ, Σουηδίας καθώς επίσης τους ΑΕΔ Σερβίας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης οι οποίοι συμμετέχουν ως συνεργαζόμενες χώρες.

Η επόμενη Τακτική Σύνοδος θα διεξαχθεί το Μάϊο του 2020 και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής αποχαιρέτησε την Ύπατη Εκπρόσωπο, τον Αρχηγό ΕΔ της Κροατίας και τον Αρχηγό της ΕΦ. Στην αντιφώνηση του ο Στρατηγός Λεοντάρης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής, το Στρατιωτικό Επιτελείο και τους Αρχηγούς ΕΔ για την συνεργασία, την αλληλεγγύη καθώς και τη διαρκή παρακολούθηση και καταγραφή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εις βάρος της ΚΔ και την αντικειμενική ενημέρωση των οργάνων της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.