Τέρματισμό της βίας κατά των γυναικών αξιώνει το Συμβούλιου της Ευρώπης

Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου – Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών- η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, η προεδρεύουσα στην Επιτροπή Υπουργών , Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών  Amélie de Montchalin και η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Liliane Maury Pasquier, δημοσιοποίησαν σήμερα στο Στρασβούργο, κοινή δήλωση σχετική με το θέμα.
 
        Οι σκέψεις μας- αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση- είναι με τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων μορφών βίας με βάση το φύλο.
 
Τονίζουν, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει αναφορά στην εξαιρετική επιτυχία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης: τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
 
Όπως δε αναφέρουν, πέντε χρόνια πριν, η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ και σήμερα, έχει 34 κράτη μέλη, 11 συμβαλλόμενα κράτη συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Το γεγονός ότι δύο μη κράτη μέλη ζητούν την προσχώρηση αποδεικνύει την παγκόσμια απήχηση της.
 
Παράλληλα, η παρακολούθηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και της βίας στο σπίτι (GREVIO) κατέστησε τη σύμβαση αποτελεσματικό εργαλείο, προωθώντας τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική νομοθεσία είναι σύμφωνη με τα πρότυπα της σύμβασης.
 
Από την έναρξή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε ισχύ, σε ολοένα περισσότερα κράτη, δημιουργούνται καταφύγια που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους, ενώ εξειδικευμένες γραμμές παροχής βοήθειας, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, παρέχουν συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.
 
Στη κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι, δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες λαμβάνουν εξειδικευμένη κατάρτιση, για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στην προστασία και τη δικαιοσύνη. Οι νόμοι αλλάζουν προς το καλύτερο.
 
Ο βιασμός, για παράδειγμα, ορίζεται περισσότερο από την έλλειψη συγκατάθεσης, παρά από απλή απόδειξη δύναμης. Όπου συνέβησαν αυτές οι αλλαγές, διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά καταδίκης και η αναφορά της βίας αυξάνονται, καθώς οι γυναίκες φοβούνται λιγότερο και εμπιστεύονται τις αρχές περισσότερο
 
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, αυτή είναι και μια στιγμή που πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
 
Πρέπει να αποτρέψουμε μια πρόσφατη αντίδραση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, προβαίνοντας σε εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στις γυναίκες των κρατών που την επικυρώνουν.
 
Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ψεύτικα νέα και τις λανθασμένες εκθέσεις σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να τονίσουμε τη θετική συμβολή της Συνέλευσης στην ισότητα των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά.
 
 Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα που ανακύπτουν ως κοινά ζητήματα από τις εκθέσεις GREVIO, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών συλλογής πλήρων δεδομένων και έλλειψης επαρκούς προστασίας για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους.
 
Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τα βασικά αίτια μιας τέτοιας βίας, συμπεριλαμβανομένου του σεξισμού. Πράγματι, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του 2019 για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού, καθώς ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς που μπορούν να οδηγήσουν στη βία.
 
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνον να επικυρωθεί αλλά και να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καταλήγουν στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.