Επείγουσες συστάσεις στην έκθεση της Koμισιόν για μεταναστευτικό

"Επείγουσα δράση για τη βελτίωση των συνθηκών στην Ανατολική Μεσόγειο", ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα, στην έκθεση για την πορεία του μεταναστευτικού που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η έκθεση που παρουσίασε ο Επίτροπος αναφέρει αναλυτικά ότι "ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τους τελευταίους μήνες για την άμβλυνση της πίεσης που ασκείται στα νησιά, κυρίως μια νέα στρατηγική υποδοχής και νέα μέτρα για το άσυλο, η αύξηση των αφίξεων επιβαρύνει το ήδη γεμάτο σύστημα".

Στην έκθεση σημειώνεται ότι "ενώ η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας εξακολουθεί να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες".

"Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, την αύξηση των μεταβιβάσεων από τις νήσους στην ηπειρωτική Ελλάδα και την αύξηση των αποδόσεων στο πλαίσιο της δήλωσης", σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η Κομισόν "ενισχύει επίσης την υποστήριξή της προς την Κύπρο, η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζει αύξηση των αφίξεων".

Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν κάνει έκκληση στα κράτη μέλη για περισσότερη αλληλεγγύη στην έρευνα και τη διάσωση, σημειώνοντας ότι "παρά τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ζωές εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα και οι ad hoc λύσεις μετεγκατάστασης που συντονίζει η Κομισιόν δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.

Η Κομισιόν δεσμεύεται να συνεργαστεί και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν προσωρινές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αποβίβασης μετά από έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο και ενθαρρύνει περισσότερα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε προσπάθειες αλληλεγγύης. "Οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για την αντιμετώπιση των ροών σε άλλα μέρη της Μεσογείου", αναφέρεται.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά ότι "τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι μόνο από κοινού ως Ένωση είμαστε ικανοί να ανταποκρινόμαστε σε ακραίες περιστάσεις. Συλλογικά, θέσαμε τα διαρθρωτικά και επιχειρησιακά θεμέλια για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης, το οποίο όχι μόνο ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αποφέρει αποτελέσματα, αλλά και προάγει την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Αν και εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη δουλειά και η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ` ό,τι το 2015".

Σήμερα, η ΕΕ συνεργάζεται στενότερα με τα κράτη μέλη από ό,τι στο παρελθόν, μέσω της προσέγγισης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) και των οργανισμών της ΕΕ, έχοντας τοποθετήσει επί τόπου περισσότερους από 2 300 υπαλλήλους – για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, τη μείωση του αριθμού των παράτυπων αφίξεων και τη διασφάλιση αποτελεσματικών επιστροφών. Οι διαδικασίες συντονισμού και οι επιχειρησιακές δομές που αναπτύχθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή στην πράξη αποτελούν βασικά επιτεύγματα που θα παραμείνουν.

Αναλυτικά η Κομιισιόν αναφέρει ότι η ΕΕ έχει εντείνει τη συνεργασία με τους εταίρους εκτός Ευρώπης για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης, την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών και τη στήριξη των κοινοτήτων υποδοχής.

Υπενθυμίζει ότι άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση, ύψους 9,7 δισ. EUR, έχει κινητοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, ιδίως μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική, του Καταπιστευματικού Ταμείου για τη Συρία ή της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων το 97 % ποσού 6 δισ. EUR έχει ήδη κατανεμηθεί.

Σημειώνεται δε ότι η συνεργασία με τις χώρες εταίρους στον τομέα της επιστροφής έχει επίσης βελτιωθεί, δεδομένου ότι έχουν πλέον τεθεί σε εφαρμογή συμφωνίες και ρυθμίσεις για την επιστροφή και την επανεισδοχή με 23 χώρες εταίρους.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η Κομισιόν κατέθεσε όλες τις αναγκαίες προτάσεις για ένα πλήρες και βιώσιμο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και τονίζει ότι "μολονότι σημειώθηκε πρόοδος σε πέντε από τις επτά προτάσεις, η μεταρρύθμιση ακόμη εκκρεμεί και εξακολουθεί να απαιτείται μια κοινή προσέγγιση για την εξασφάλιση ενός δίκαιου, αποτελεσματικότερου και βιώσιμου συστήματος ασύλου".

Τονίζεται ότι "τα τελευταία 5 χρόνια, τα κράτη μέλη κατέβαλαν τις μεγαλύτερες από ποτέ συλλογικές προσπάθειες για την επανεγκατάσταση, καθώς επέτυχαν την επανεγκατάσταση σχεδόν 63 000 ατόμων. Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν τη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ για την επανεγκατάσταση στο μέλλον, τα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής για συνέχιση των επανεγκαταστάσεων το 2020, αναλαμβάνοντας ήδη δεσμεύσεις για περίπου 30 000 θέσεις επανεγκατάστασης."

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.