Δημοψήφισμα στην Καταλονία:Δύο χρόνια μετά

Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα την Καταλονία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ισπανία και ο Κάρλας Πουτζντεμόν συμμετείχε σε διαμαρτυρία μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με σύνθημα «μην κλέβετε τις ψήφους μας», κάθε Τρίτη, Καταλανοί συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο πρώην καταλανός πρόεδρος και ακόμη ένας πολιτικός από την Καταλονία – ο οποίος επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες- δεν μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια. Χρειάζεται να πάνε στη Μαδρίτη για να αναλάβουν κι αν πάνε θα συλληφθούν...

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα επειδή μας υπενθυμίζει αυτό που κάναμε πριν από δύο χρόνια, όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ψηφίσουν... Και συμπίπτει επίσης με τημ στιγμή που παρέμειναν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κάρλας Πουτζντεμόν.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ύστερα από αρνητική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Πουτζντεμόν. Τώρα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Ciudadanos ζητά τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

«Το γεγονός ότι ο Πουτζντεμόν βρίσκεται εδώ στην πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι στη φυλακή είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρόκειται για πρόβλημα της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας που προσπαθούμε να διορθώσουμε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιόρντι Κανιάς.

Ο υποψήφιος για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης στη μελλοντική Κομισιόν, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρεϊνέρντς, δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια πρόταση για την αναθεώρησή του

Ωστόσο,ζωντανό παραμένει το όνειρο της απόσχισης από τη Μαδρίτη  για κάποιους Καταλανούς.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κβιμ Τόρα ανακήρυξε την συγκεκριμένη μέρα ιδρυτική μέρα της Καταλανικής Δημοκρατίας δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο και τελικά άκυρο.

«Αν η πρώτη Οκτωβρίου ήταν φως και ελευθερία, θα είναι επίσης η ιδρυτική ημερομηνία για το ασταμάτητο μονοπάτι προς μια Καταλανική Δημοκρατία, είναι η ημέρα της θεμελίωσης της δημοκρατίας και γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό. Η 1η Οκτωβρίου είναι ελευθερία, αδερφότητα και αλληλεγγύη», είπε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κβιμ Τόρα.

Το 2017 η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας έκανε δημοψήφισμα και ανακήρυξε την περιφέρεια ανεξάρτητη αν και το δημοψήφισμα κρίθηκε από τα ισπανικά δικαστήρια παράνομο. Η ημέρα ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε με συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που ήθελαν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και αστυνομικών σε εκλογικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα τραυματίστηκαν 460 πολίτες και 12 αστυνομικοί. Δώδεκα ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος κατηγορούνται για εξέγερση, αποστασία και κατάχρηση κρατικών πόρων.

Αν και το όνειρο πλέον φαντάζει μακρινό, ένας από τους φυλακισμένους ακτιβιστές έγραψε στο twitter ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη μάχη για ελευθερία.

 

 

Πηγή:gr.euronews.com

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:01

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.