Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Γκραν Κανάρια

Η πυρκαγιά στο δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης από σήμερα, χάρη στις καιρικές συνθήκες που επέτρεψαν να περιοριστεί η καταστροφή στις προστατευόμενες περιοχές, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο και ήταν πρωτοφανούς σφοδρότητας, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι φλόγες έφταναν σε ύψος τα 50 μέτρα.

Τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές εξέφραζαν τον φόβο ότι επίκειτο μια «περιβαλλοντική τραγωδία» σε δύο προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

«Αφού επισκέφθηκαν τις ζώνες αυτές απόψε, οι ειδικοί μου γνωστοποίησαν ότι η πυρκαγιά (...) υποχωρεί», ανέφερε το πρωί, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της κοινότητας, κνχελ Βίκτορ Τόρες. Τη νύχτα ο άνεμος κόπασε, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για τον δρυμό Ινάγκουα, ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στον δρυμό αυτόν ζει ένα σπάνιο ενδημικό πουλί, ο γαλαζόσπινος, από το οποίο εκτιμάται ότι απομένουν μόλις 400.

«Αν αυτοί οι 400 (γαλαζόσπινοι) είχαν χαθεί, θα προσθέταμε άλλο ένα είδος στον κατάλογο των εξαφανισμένων ζώων», τόνισε ο Μανουέλ Νογκάλες, ερευνητής στο Δημόσιο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Το φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα παρθένο πευκοδάσος, δεν έχει πληγεί όσο πίστευαν οι αρχές μέχρι τώρα.

«Απόψε έγινε το θαύμα», σχολίασε ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες. Οι φλόγες έκαψαν ένα μόνο τμήμα της ανατολικής πλευράς του, μια ζώνη με πεύκα σχετικά νέα, που φυτεύτηκαν τον περασμένο αιώνα.

Στο υπόλοιπο πάρκο η καταστροφή ήταν περιορισμένη και «επιφανειακή», όπως την περιέγραψε ο Νογκάλες.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η πυρκαγιά, η τρίτη που εκδηλώνεται μέσα σε δέκα ημέρες στο νησί, δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να μπορέσουν να επιστρέψουν από σήμερα στα σπίτια τους. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ο τουρισμός, η οικονομική ατμομηχανή του αρχιπελάγους, δεν υπέστη ζημία από την πυρκαγιά, διαβεβαίωσαν οι αρχές. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν τις παραλίες του νησιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:48

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.