Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και κίνδυνος ύφεσης

Η εφημερίδα FAZ με τίτλο «Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται - ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται», σημειώνει πως σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ «η οικονομία που συρρικνώνεται αποτελεί κάλεσμα για αφύπνιση και προειδοποιητικό σήμα».

Ο Γερμανός Υπουργός υπογραμμίζει πως η Γερμανία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2013 και για τον λόγο αυτό θέλει να ληφθούν αντίμετρα.

Οι εμπορικές διαμάχες και η ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία πίεσαν την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές γερμανική οικονομία σε συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τεχνικής ύφεσης, όπως ονομάζουν οι οικονομολόγοι δύο διαδοχικά τρίμηνα με φθίνουσα οικονομική απόδοση. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν δύο διαδοχικά τρίμηνα με ύφεση ήταν στην αλλαγή της χρονιάς από το 2012 στο 2013.

Η ανάπτυξη φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε από το εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν πιο έντονα από τις εισαγωγές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, οι εταιρείες επένδυσαν περισσότερο, όμως οι δαπάνες για κατασκευές μειώθηκαν μετά από μια ισχυρή αύξηση στις αρχές του έτους λόγω του σχετικά ήπιου χειμώνα.

Ωστόσο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν βλέπει την ανάγκη ανάληψης κυβερνητικής δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης. Όπως δήλωσε σχετικά την Τρίτη, «δεν βλέπω αυτήν την στιγμή την ανάγκη για πακέτο κινήτρων».

 Ο Υπουργός Οικονομίας, Αλτμάιερ –από την άλλη- αντέδρασε με ανησυχία στη συρρίκνωση του ΑΕΠ (μειώθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία).

Όπως ανέφερε «τα σημερινά στοιχεία είναι ένα κάλεσμα για αφύπνιση και ένα προειδοποιητικό σήμα», ενώ υποστήριξε πως η απειλή τεχνικής ύφεσης θα μπορούσε να αποτραπεί με τα σωστά μέτρα. «Σε αυτά περιλαμβάνονται η ανακούφιση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων (...) Χρειάζονται επίσης επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τις τεχνολογίες του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Η γερμανική βιομηχανία ζητά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, να εγκαταλείψει γρήγορα την αυστηρή δημοσιονομική της πολιτική.

«Η Γερμανία διαθέτει, μετά από μια οικονομικά ισχυρή δεκαετία με ένα πολύ υψηλό επίπεδο απασχόλησης και σωστά χρηματοδοτούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς τον χώρο για να δώσει ώθηση», έγραψε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Γιοακίμ Λάνγκ, σε σχόλιο του στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:54

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στη Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.