Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %14 %622 %2019 %16:%Αυγ

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και κίνδυνος ύφεσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εφημερίδα FAZ με τίτλο «Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται - ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται», σημειώνει πως σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ «η οικονομία που συρρικνώνεται αποτελεί κάλεσμα για αφύπνιση και προειδοποιητικό σήμα».

Ο Γερμανός Υπουργός υπογραμμίζει πως η Γερμανία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2013 και για τον λόγο αυτό θέλει να ληφθούν αντίμετρα.

Οι εμπορικές διαμάχες και η ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία πίεσαν την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές γερμανική οικονομία σε συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τεχνικής ύφεσης, όπως ονομάζουν οι οικονομολόγοι δύο διαδοχικά τρίμηνα με φθίνουσα οικονομική απόδοση. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν δύο διαδοχικά τρίμηνα με ύφεση ήταν στην αλλαγή της χρονιάς από το 2012 στο 2013.

Η ανάπτυξη φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε από το εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν πιο έντονα από τις εισαγωγές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, οι εταιρείες επένδυσαν περισσότερο, όμως οι δαπάνες για κατασκευές μειώθηκαν μετά από μια ισχυρή αύξηση στις αρχές του έτους λόγω του σχετικά ήπιου χειμώνα.

Ωστόσο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν βλέπει την ανάγκη ανάληψης κυβερνητικής δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης. Όπως δήλωσε σχετικά την Τρίτη, «δεν βλέπω αυτήν την στιγμή την ανάγκη για πακέτο κινήτρων».

 Ο Υπουργός Οικονομίας, Αλτμάιερ –από την άλλη- αντέδρασε με ανησυχία στη συρρίκνωση του ΑΕΠ (μειώθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία).

Όπως ανέφερε «τα σημερινά στοιχεία είναι ένα κάλεσμα για αφύπνιση και ένα προειδοποιητικό σήμα», ενώ υποστήριξε πως η απειλή τεχνικής ύφεσης θα μπορούσε να αποτραπεί με τα σωστά μέτρα. «Σε αυτά περιλαμβάνονται η ανακούφιση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων (...) Χρειάζονται επίσης επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τις τεχνολογίες του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Η γερμανική βιομηχανία ζητά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, να εγκαταλείψει γρήγορα την αυστηρή δημοσιονομική της πολιτική.

«Η Γερμανία διαθέτει, μετά από μια οικονομικά ισχυρή δεκαετία με ένα πολύ υψηλό επίπεδο απασχόλησης και σωστά χρηματοδοτούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς τον χώρο για να δώσει ώθηση», έγραψε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Γιοακίμ Λάνγκ, σε σχόλιο του στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΓΒΑ)