Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Νικολάε Μόγκα μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε για την αργή ανταπόκριση των αρχών στις κλήσεις κινδύνου που έγιναν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης από την Αλεξάνδρα Μακεσάνου, την 15χρονη που βιάστηκε και σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρουμανία.

Οι ρουμανικές αρχές δέχθηκαν δριμεία κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι χρειάστηκαν 19 ώρες για να εντοπίσουν το σπίτι από το οποίο η έφηβη καλούσε σε βοήθεια προτού σκοτωθεί.

«Αποφάσισα να παραιτηθω από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Πήρα αυτή την απόφαση για να σώσω μέρος του έντονα επηρεασμένου κύρους αυτού του θεσμού, ως αποτέλεσμα των ελλιπούς δρασης ορισμένων υπαλλήλων του, οι οποίοι έχουν απολυθεί ή πρόκειται να τιμωρηθούν».

Η παραίτηση του υπουργού ήρθε μετά την παραίτηση του επικεφαλής του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης το οποίο καλούσε απεγνωσμένα η 15χρονη έφηβη όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η απαγωγή της από τον 65χρονο Γκιόργκι Ντίνκα.

«Στο Καρακάλ, η Ρουμανία απέτυχε», «Θα μπορούσα να ήμουν εγώ. Θα μπορούσε να ήσουν εσύ». Αυτά ήταν ορισμένα μόνο από τα μηνύματα που έγραψαν πάνω σε πλακάτ περίπου 100 μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Καρακάλ, στη Ρουμανία, οι οποίοι διαδήλωσαν στη μνήμη των δύο νεαρών κοριτσιών.

Μαθητές από σχολεία της περιοχής συγκεντρώθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα και το δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία ως το σπίτι του κατηγορούμενου, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Παραίτηση», «Ντροπή σας», «Το κράτος μας σκοτώνει», καθώς και τα ονόματα των δύο κοριτσιών, που ο συνταξιούχος μηχανικός ομολόγησε πως δολοφόνησε.

Οι μαθητές διαδήλωναν επί μία ώρα έξω από το σπίτι του κατηγορούμενου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, ενώ ορισμένοι ενήλικες ένωσαν τη φωνή τους μ' αυτή των μαθητών και άναψαν κεριά στη μνήμη των δύο κοριτσιών.

«Ήρθαμε εδώ για να δειξουμε ότι φοβόμαστε. Φοβόμαστε να βγουμε από τα σπίτια μας. Υποτιθεται ότι το κράτος και η αστυνομία θα πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς. Ποια ασφάλεια μου εγγυάται όταν φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου;»

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προωθούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι οποίες θα έβαζαν φρένο σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς.Οι δολοφονίες των κοριτσιών έδειξαν οτι οι αλλαγές στην δικαστική νομοθεσία αποδυνάμωσαν το κράτος στην καταπολέμηση μεγάλων εγκλημάτων .

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:16

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.