Έχασε η Λευκωσία την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας

Με 15 ψήφους από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στο Συμβούλιο επιλέχθηκε η Μπρατισλάβα για να στεγάσει την έδρα του ELA (Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας), ενώ η Λευκωσία ήρθε 2η με 7 ψήφους, ακολουθούν η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας με 3 και 3 ψήφους αντίστοιχα. Η 2η θέση της Λευκωσίας σχολιάζεται ευμενώς από κοινοτικές πηγές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του φακέλου της ήταν πολύ θετική.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου EPSCO στο Λουξεμβούργο σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στις 14 Μαρτίου 2019. Η τελική απόφαση σχετικά με την έδρα του ΕLA λήφθηκε με κοινή συμφωνία των εκπροσώπων των κρατών μελών και αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι προσφορές για την υποδοχή της έδρας της ELA ελήφθησαν εντός της προθεσμίας της 6ης Μαΐου και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου στις 13 Μαΐου. Στις 29 Μαΐου, το Συμβούλιο δημοσίευσε επίσης τις αξιολογήσεις των προσφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

- γεωγραφικό ισοζύγιο

- την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να εγκατασταθεί ο ELA μετά την έναρξη ισχύος του ιδρυτικού κανονισμού

- προσβασιμότητα της τοποθεσίας

- την ύπαρξη κατάλληλων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για τα παιδιά του προσωπικού

- κατάλληλη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους συζύγους

Ο ELA θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην επιβολή των νομικών πράξεων της ΕΕ στους τομείς της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης και θα παρέχει πληροφορίες σε ιδιώτες και εργοδότες σε περιπτώσεις διασυνοριακής κινητικότητας στην εργασία.

Η απόφαση ελήφθη με σειρά ψηφοφοριών πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και τους Καταναλωτές, όπου οι Υπουργοί εγκρίνουν τυπικά τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας.

Την απόφαση χαιρέτισε η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα στην Εργασία, Marianne Thyssen.

"Συγχαίρω την πόλη της Μπρατισλάβα και την κυβέρνηση της Σλοβακίας για το ότι επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας", είπε.

"Από την αρχή της εντολής μου, έχω καταστήσει ως βασική προτεραιότητα τη δίκαιη κινητικότητα εργασίας καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία ενισχύει την ανάπτυξη, βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται και δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους - αλλά τυγχάνει ορθής διαχείρισης", σημείωσε η Επίτροπος.

"Αυτό απαιτεί κανόνες που να είναι δίκαιοι, σαφείς και αποτελεσματικά επιβαλλόμενοι. Η Ευρωπαϊκή Αρχής Εργασίας είναι το κόσμημα στο στέμμα αυτής της διαδικασίας. Θα υποστηρίξει την κινητικότητα των εργαζομένων και θα παράσχει στα κράτη μέλη της ΕΕ τα μέσα που χρειάζονται για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους και την καταπολέμηση της κατάχρησης", διευκρίνισε.

"Ο κανονισμός του ELA εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είμαι βέβαιος ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Aρχής Εργασίας στην Μπρατισλάβα θα είναι εξίσου ομαλή και γρήγορη. Ο ELA θα αρχίσει να λειτουργεί από τις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο έως ότου μετακομίσει στην πόλη υποδοχής της. Ανυπομονώ να δω τον ELA να εγκατασταθεί και να αρχίσει τις εργασίες τoυ από τη Μπρατισλάβα το συντομότερο δυνατόν".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, EURONEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.