Βουτιά του κόστους δανεισμού Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας μετά τις ευρωεκλογές

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, ενώ βουτιά για πρώτη φορά στα επίπεδα του 3% πραγματοποίησε το 10ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατέδειξαν ότι τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ διατήρησαν μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ενισχύοντας την ψυχολογία των επενδυτών.

Αν και τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν σημαντική άνοδο, αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ανέμεναν κάποιοι επενδυτές.

«Οι λαϊκιστές κέρδισαν σημαντικά ποσοστά, αλλά σύμφωνα με την άποψη της αγοράς, η άνοδος δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν», δήλωσε ο αναλυτής της DZ Bank Rene Albrecht.

"Υπάρχει πλέον η ευκαιρία για ένα μεγάλο συνασπισμό Φιλελεύθερων, Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών", πρόσθεσε ο κ. Albrecht.

Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κέρδισαν επίσης τις περισσότερες ψήφους στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές την Κυριακή, ενώ η Πορτογαλία δέχθηκε στήριξη από τον Οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έθεσε σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 0,808%, ενώ το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,959%, ​​παρά τις περιορισμένες συναλλαγές λόγω των αργιών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα σημείωσαν άνοδο στις εκλογές, οδηγώντας τις αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται από τους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών, στο -0,133%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 3% υποχώρησε το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας

Επιπλέον, μεγάλη μείωση σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές ομόλογο να υποχωρεί για πρώτη φορά στο 3%, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας να αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση μετά την πτώση των ποσοστών του κόμματος του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να δίδει κάποια δώρα, πριν από τις εκλογές και οι επενδυτές άρχιζαν να ανησυχούν για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο κ. Albrecht της DZ Bank.

"Τώρα οι αγορές ελπίζουν για ένα πιο συντηρητικό κόμμα που θα είναι περισσότερο πειθαρχημένο σε ό,τι αφορά τις δαπάνες", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:24

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.