Σύνοδος υψηλού επιπέδου στη Βαρσοβία για τα 15χρονα ένταξης 10 χωρών στην ΕΕ

Σύνοδος υψηλού επιπέδου, για την συμπλήρωση 15 χρόνων από την ένταξη την 1η Μαίου του 2004, 10 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάμεσα τους και η Κύπρος λαμβάνει χώρα στην Βαρσοβία.

Τίτλος της συνόδου, «Μαζί για την Ευρώπη». Στόχος της συνόδου η ανταλλαγή εμπειριών για τα χρόνια τα οποία πέρασαν, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Στη σύνοδο έλαβαν μερος:

Οι πρωθπουργοι:

Πολωνίας
Βουλγαρια
Κροατίας
Τσεχίας
Εσθονίας
Λιθουανίας
Μάλτας
Ρουμανίας
Ουγγαρίας

Οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, ο υπουργος Εξωτερικών της Λεττονία, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλουρης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τζιουρκι ΚαταΊνεν

polonia synodos
Ο Δημήτρης Συλλούρης μιλώντας ενώπιον της συνόδου, αναφέρθηκε στην ιστορική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα μοναδικό επίτευγμα ειρήνης και ευημερίας για τους ευρωπαίους πολίτες.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην σύγχρονη ιστορία του νησιού και αποτελεί έμπνευση και ελπίδα για την επανένωση της Κύπρου της τελευταίας μοιρασμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 37% του νησιού κατέχεται παράνομα από την Τουρκία, η οποία καταπατεί τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνονας ιδιαίτερη αναφορά, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μίλησε για τις τριμερείς συναντήσεις, της ευρωπαϊκής Κύπρου, με χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη, συνταντήσεις οι οποίες συμβάλουν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, κατέθεσε και σειρά προτάσεων για γεφύρωση του χάσματος το οποίο υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές των Βρυξελλών και τους ευρωπαϊους πολίτες. Πρέπει τόνισε να ληφθούν αποφάσεις για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο πλήττει σήμερα μόνο τα κράτη υποδοχής προσφύγων, όπως είναι και η Κύπρος.

Μίλησε και για την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν με πρακτικό και βιώσιμο τρόπο τα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών, για μια Ευρώπη δημοκρατική, η οποία θα προσφέρεια ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.