H Koμισιόν χαιρετίζει την υπερψήφιση πρότασής της από το ΕΚ για νέο μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων

H Koμισιόν χαιρετίζει την υπερψήφισή της πρότασής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη δημιουργία ενός νέου μόνιμου σώματος 10.000 συνοριοφυλάκων στην ΕΕ.

Η πρόταση της Επιτροπής Γιούνκερ, περαιώνεται έτσι διαδικαστικά, ύστερα από έντονες και μακροχρόνιες διαβουλεύσεις του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τα κράτη-μέλη.

Η πρόταση που σχηματοποιήθηκε από την ομάδα του Επιτρόπου Αβραμόπουλου, με προσθήκες και βελτιώσεις εγκρίθηκε νωρίτερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο, κατ΄ εντολήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η ψηφοφορία στο ΕΚ ήταν το τελικό στάδιο μιας μακράς διαδικασίας. Η μόνιμη συνοριοφυλακή με προσωπικό 10.000 άτομα και το rescEU, το οποίο επιμελήθηκε ο Επίτροπος Στυλιανίδης, αλλά και το investEU υπό τον Αντιπρόεδρο Κατάινεν, είναι οι πλέον εμβληματικές αλλαγές που επιτελούνται επί θητείας Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Ο οργανισμός της συνοριοφυλακής θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το 2027 και θα έχει επίσης ισχυρότερη εντολή για τις επιστροφές και θα συνεργάζεται στενότερα με χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ. Αυτή η ενίσχυση θα δώσει στον Οργανισμό το σωστό επίπεδο φιλοδοξίας να ανταποκριθεί στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων της.

Χαιρετίζοντας τη σημερινή θετική ψήφο, ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις, τη μετανάστευση και την ιδιότητα του πολίτη Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσαν ότι "το μόνιμο σώμα θα λειτουργήσει και θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί για να βοηθήσει τα κράτη μέλη από το 2021 και θα φθάσει σταδιακά την πλήρη δυναμικότητα των 10.000 συνοριοφυλάκων μέχρι το 2027. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συλλογική ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει τα σύνορά της και μπορούμε να είστε υπερήφανοι για αυτό που έχουμε επιτύχει. Η ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή οδηγεί σε μια Ευρώπη που προστατεύει: μια Ευρώπη που θα είναι καλύτερη στη διαχείριση των κοινών εξωτερικών μας συνόρων, στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, στην επιστροφή μεταναστών και στη συνεργασία με τις χώρες εταίρους, πέρα ​​από την άμεση γειτονιά της ΕΕ. Μετά τη σημερινή θετική ψηφοφορία και υιοθέτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κύριο καθήκον μας είναι τώρα να εξασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή της ενισχυμένης εντολής του Οργανισμού και την ταχεία ανατροπή του μόνιμου σώματος. Τα προπαρασκευαστικά βήματα θα αρχίσουν τις προσεχείς εβδομάδες και η Κομισιόν θα στηρίξει πλήρως αυτή τη διαδικασία".

Συναφώς η Κομισιόν χαιρετίζει την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με ισχυρότερους και πιο ασφαλείς κανόνες θεώρησης (visa). To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τις θεωρήσεις Σένγκεν, διευκολύνοντας τους καλόπιστους ταξιδιώτες να αποκτήσουν θεώρηση εισόδου στην Ευρώπη για σύντομες διαμονές, ενισχύοντας παράλληλα τα πρότυπα ασφαλείας και μειώνοντας τους κινδύνους παράνομης μετανάστευσης.

Πηγή: Aθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.