Η Ευρώπη θα βοηθήσει στην επιδιόρθωση της Παναγίας των Παρισίων

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ. Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ.

"Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε", είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την "αλληλεγγύη" της ΕΕ. Πολλοί ομιλητές που συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης με θέμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησαν την πυρκαγιά ως αφορμή για να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνία με βαθιές ρίζες. "Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι", δήλωσε ο Γιούνκερ. "Σε όλων μας τις ζωές το Παρίσι δεν είναι ένας ουδέτερος τόπος. Είναι ένα μέρος που μας αρέσει να ερωτευόμαστε ξανά. Βλέποντας την πόλη αυτή να βιώνει μια τραγωδία, που δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά αγγίζει και τη ζωή του γαλλικού λαού, να καταστρέφεται από τις φλόγες είναι σπαραξικάρδιο".

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε ότι η γενέτειρά του στη Βαλτική, η πόλη Γκντανσκ, ισοπεδώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανοικοδομήθηκε. "Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι", είπε ο Τουσκ. "ΘΑ ΤΗΝ ΧΤΙΣΕΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ" "Επίσης θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της ΕΕ, καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Γνωρίζω ότι η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πρακτική βοήθεια. Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μας έκανε ξανά να αντιληφθούμε ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις συμφωνίες".

Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: "Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση". Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους. Απευθυνόμενος στα γαλλικά είπε: "Ως πρώην κάτοικος του Παρισιού, ως Ιταλός, ως Ευρωπαίος, ματώνει η καρδιά μου, όπως όλων μας από αυτό που συνέβη χθες στο Παρίσι". 

Επίσης ο  Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων "το αρχιτεκτονικό κόσμημα μιας συλλογικής μνήμης". "Χαιρετίζοντας το θάρρος και τη δουλειά των πυροσβεστών που επενέβησαν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, εκφράζω την ελπίδα ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ να μπορέσει να ξαναγίνει, χάρη στις εργασίες αποκατάστασης και στην κινητοποίηση όλων, αυτό το όμορφο κόσμημα στην καρδιά της πόλης, σύμβολο της πίστης αυτών που τον ανέγειραν, μητρόπολη της επισκοπής σας, η αρχιτεκτονική και πνευματική πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού, της Γαλλίας και της ανθρωπότητας", αναφέρει ο Ποντίφικας σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Μισέλ Οπετί. Ο Ποντίφικας προσεύχεται για όλους αυτούς που έπληξε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία θα παραμείνει πάντα ένα σύμβολο εθνικής ενότητας της Γαλλίας, και ζητεί να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάστασή της, ανακοίνωσε παράλληλα εκπρόσωπος του Βατικανού. "Ο Πάπας προσεύχεται για όλους όσοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτήν την δραματική κατάσταση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι σε μήνυμά του στο Twitter. "Η Νοτρ Νταμ θα παραμείνει πάντα --και το είδαμε αυτό τούτες τις ώρες-- ένας τόπος όπου πιστοί και μη πιστοί ενώνονται στις πιο δραματικές ώρες της γαλλικής ιστορίας", πρόσθεσε. "Ο Πάπας βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας, προσεύχεται για τους Γάλλους καθολικούς και για τον πληθυσμό του Παρισιού που έχει συγκλονιστεί από την τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ", καταλήγει στο μήνυμά του στο Twitter. 

Εξάλλου η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη "βαθιά της λύπη" για τη φωτιά που έπληξε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. "Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από τις εικόνες της πυρκαγιάς που είδαμε, η οποία κατέστρεψε τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων", αναφέρει η βασίλισσα που είναι και αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας. "Η σκέψη μας και η προσευχή μας ενώνεται με αυτή των πιστών του καθεδρικού ναού και όλης της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή"."Εκφράζω επίσης τον ειλικρινή μου θαυμασμό στα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν αυτό το σπουδαίο εθνικό μνημείο", προσθέτει η 92χρονη μονάρχης στο μήνυμά της το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Πηγή: ΑΠΕ 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.