Μέι: Καθυστέρηση συμβιβαστικής λύσης αυξάνει τον κίνδυνο το ΗΒ να μην αποχωρήσει από την ΕΕ

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε το Σάββατο ότι όσο περισσότερο καθυστερεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με το Εργατικό Κόμμα για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για μια συμφωνία για το Brexit, τόσο λιγότερο πιθανό είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε το Σάββατο ότι όσο περισσότερο καθυστερεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με το Εργατικό Κόμμα για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για μια συμφωνία για το Brexit, τόσο λιγότερο πιθανό είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Το γεγονός είναι ότι για το Brexit υπάρχουν τομείς που και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν: και οι δύο θέλουμε να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση, και οι δύο επιθυμούμε να αποχωρήσουμε με μια καλή συμφωνία και οι δύο θέλουμε να προστατέψουμε θέσεις εργασίας», τόνισε η πρωθυπουργός, σε δηλώσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Αυτή η βάση για έναν συμβιβασμό που θα μπορεί να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και κερδίζοντας αυτή την πλειοψηφία είναι ο μόνος δρόμος για την εκπλήρωση της ψήφου υπέρ του Brexit», υπογράμμισε. «Όσο περισσότερο καθυστερήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος να μην αποχωρήσει καθόλου», σημείωσε, καθώς υπερασπίστηκε την απόφασή της να διεξάγει συνομιλίες με τους Εργατικούς - απόφαση που προκάλεσε οργή στις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος - τονίζοντας ότι η «σαφής της προτίμηση» είναι να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία της για το Brexit.

Παράλληλα χθες επανέλαβε την ελπίδα της οι βουλευτές να εγκρίνουν μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει από το μπλοκ το ταχύτερο δυνατό. «Η πρόθεσή μου είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα σημαίνει ότι αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία εδώ στην χώρα, θα μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ σε μόλις έξι εβδομάδες», ανέφερε. Κάποιοι από τους βουλευτές των Τόρις προειδοποιούν ότι θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την Μέι από την πρωθυπουργία, αν η Βρετανία συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και εξωθηθεί να παρατείνει την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση, πέρα του Ιουνίου, ανέφερε δημοσίευμα του Observer.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα η χώρα του να μετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τη ζημιά που αυτό μπορεί να επιφέρει στο βρετανικό πολιτικό σύστημα. Η Sunday Telegraph τόνισε ότι υπουργοί συζητούν αν θα υποβάλουν την παραίτησή τους αν μια καθυστέρηση συμφωνίας για Brexit σημαίνει ότι η Βρετανία πρέπει να ορίσει υποψηφίους.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται και αυτός υπό αυξανόμενη πίεση με περισσότερους από 80 βουλευτές του κόμματός του να προειδοποιούν ότι μια ακόμη ψηφοφορία για το Brexit πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες που διεξάγουν οι Εργατικοί με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent Χθες, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη μετακινήσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν εμποδίσει μια συμφωνία. «Περιμένω να δω μια μετακίνηση των κόκκινων γραμμών», δήλωσε ο Κόρμπιν στο BBC. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψουμε μια συντριβή». Μια πηγή των Εργατικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το Λονδίνο επιδιώκει μια διακομματική επίλυση για την έξοδο από το αδιέξοδο, μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο όλων των σεναρίων του Brexit, μεταξύ των οποίων, τρεις φορές, τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες, καθώς και πολλές προτάσεις που υπέβαλαν βουλευτές.

Εκδίδονται διαβατήρια χωρίς ένδειξη ΕΕ

Στο μεταξύ αν και το Brexit δεν έχει συμφωνηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να εκδίδει νέα διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση». «Διαβατήρια σκούρου κόκκινου χρώματος χωρίς τις λέξεις Ευρωπαϊκή Ένωση στο εξώφυλλο τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 30 Μαρτίου», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σε χθεσινή της ανακοίνωση. Τα νέα διαβατήρια ξεκίνησαν να εκδίδονται μια μέρα μετά την 29ή Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία είχε αποφασιστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί το Brexit. Η εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα διαβατήρια με την ένδειξη της ΕΕ «θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή», προκειμένου να «διατεθούν τα αποθέματα». Η παρουσία ή η απουσία της ένδειξης δεν επηρεάζει την δυνατότητα του κατόχου του διαβατηρίου να ταξιδέψει

. Αυτή η συμβολική απόσυρση της ένδειξης της ΕΕ στα νέα διαβατήρια προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτών και αντιπάλων του Brexit. «Καλό να το γνωρίζετε», είπε σε tweet ο χρήστης το όνομα Garrood. «Πρέπει να το ανανεώσω και δεν μπορώ να περιμένω να δω αυτή την ένδειξη καρκίνωμα να αφαιρείται από το διαβατήριό μου». «Είμαστε ακόμη στην ΕΕ, γιατί το νέο μου διαβατήριο δεν το αποτυπώνει;», διερωτήθηκε ο χρήστης @SpinHBarone, δηλώνοντας «πραγματικά απογοητευμένος». Έως το τέλος του έτους, όλα τα νέα διαβατήρια θα επιστρέψουν από το σημερινό σκούρο κόκκινο χρώμα στο σκούρο μπλε, το χρώμα που τυπώνονταν τα βρετανικά διαβατήρια πριν συμβαδίσουν με εκείνα των κρατών μελών της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.