MKO προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του γαλλικού κράτους

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες στηρίζονται σε αίτηση με την υπογραφή περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν χθες Πέμπτη σε δικαστήριο του Παρισιού κατά του γαλλικού κράτους για ανεπαρκή δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Greenpeace και το Fondation Nicolas Hulot κατέθεσαν την προσφυγή τους στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες, ακολουθούμενες από την Oxfam France και τη Notre affaire a tous στην πρώτη δικαστική διαδικασία για το κλίμα που γίνεται στη Γαλλία σε αυτήν την κλίμακα.

Μετά το Πακιστάν, την Κολομβία ή την Ολλανδία, η Γαλλία αποτελεί και αυτή με τη σειρά της το αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας μετά την κατάθεση της προσφυγής αυτής από τις ΜΚΟ για την ανεπαρκή δράση του γαλλικού κράτους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Οι τέσσερις αυτές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντηση που έλαβαν από την γαλλική κυβέρνηση στο αίτημα που της είχαν στείλει προτού προσφύγουν τον περσινό Δεκέμβριο, πέρασαν χθες στο επόμενο στάδιο. Αυτές έχουν την υποστήριξη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που υπογράφουν σχετική αίτηση με τίτλο: "Η Υπόθεση του Αιώνα". "Κάναμε υπομονή για καιρό για να εξασφαλίσουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση και αυτή δεν ανακοίνωσε κανένα νέο μέτρο, καμία βαθιά μεταρρύθμιση ούτε σε διυπουργικό επίπεδο", εξήγησε η Μαρί Ποσόν, συντονίστρια στην οργάνωση Notre Affaire a tous.

"Ήταν λοιπόν αρκετά φυσιολογικό να καταθέσουμε αυτήν την προσφυγή", πρόσθεσε. Η γαλλική κυβέρνηση, σε απάντηση που έδωσε στις ΜΚΟ τον Φεβρουάριο, απέρριψε την κατηγορία που της προσάπτουν για αδράνεια, μιλώντας για μέτρα που "αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς", την ώρα που ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποδεχόταν εκπροσώπους των ΜΚΟ. "Καταλαβαίνω ότι υπάρχει η επιθυμία για πιο γρήγορη, πιο ισχυρή, πιο μακροπρόθεσμη δράση στην κλιματική αλλαγή, είμαι ο πρώτος που το θέλω, ο πρόεδρος (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν επίσης", αντέδρασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ριζί. "

Έπειτα σε κανένα δικαστήριο δεν θα μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται πρωτίστως για πολιτική υπόθεση". ΜΚΟ ζητούν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τις "ελλείψεις" του κράτους στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και να "δώσει εντολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν τέλος" σε αυτό. Οι ενάγοντες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να αναγνωρίσει "ηθική βλάβη" (με την συμβολική καταβολή ενός ευρώ) και οικολογική. Μεταξύ των αποτυχιών του γαλλικού κράτους, οι ΜΚΟ επικαλούνται τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (που πήραν ξανά την ανιούσα το 2016), την ενεργειακή επάρκεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πολλές ανεπάρκειες που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες (υγεία, διατροφική ασφάλεια κλπ.). Η προσφυγή αυτή στηρίζεται κυρίως στην Χάρτα για το Περιβάλλον του 2005 και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δεσμευτική ισχύς των οποίων έχει αναγνωριστεί από τη δικαιοσύνη. "Η συνταγματική αξία των άρθρων 1 και 2 της Χάρτας έχει αναγνωριστεί, όσον αφορά το δικαίωμα της ζωής σε ένα υγιές περιβάλλον με σεβασμό στην υγεία και την υποχρέωση περιβαλλοντικής επαγρύπνησης που φέρει το κράτος", υπογραμμίζει ο Κλεμάν Καπντεμπός, σύμβουλος της Greenpeace.

Η προσφυγή αυτή, η πρώτη δικαστική διαδικασία για το κλίμα που γίνεται σε αυτήν την κλίμακα στη Γαλλία, ακολουθεί άλλης που είχε γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου όταν ο οικολόγος δήμαρχος της παραλιακής πόλης Γκραντ Σινθ, στο βορειότερο άκρο της χώρας, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.