Εκπρόσωπος: Θετικό ότι τα ΗΕ θεωρούν απαραίτητη την ανανέωση της Ουνφικύπ

Είναι θετικό ότι τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και η ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρούν απαραίτητη την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα ανεπίσημο έγγραφο και δεν θα ήταν σωστό να επεκταθούμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε εν προκειμένω είναι ότι πως είναι θετικό ότι τα ΗΕ, όπως και η κυπριακή πλευρά θεωρούν απαραίτητη την ανανέωση της θητείας και τη διατήρηση του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης.
Ταυτόχρονα είναι σίγουρα θετικό ότι με την ευκαιρία αυτή ο ΓΓ επαναβεβαιώνει τη βούληση και ετοιμότητα του να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του διαμηνύοντας ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να προετοιμαστούν κατάλληλα για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Και αυτή είναι η εργασία που γίνεται με την κα Λουτ.
Θα περιμένουμε πλέον να δούμε τη συνεδρία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την προσδοκία ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης πόσω μάλλον αφού είμαστε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας για την επανέναρξη των συνομιλιών».
Κληθείς να σχολιάσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αποφασίζουν και βεβαίως από την ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνουμε πάντοτε ότι η κατοχή, δυστυχώς, διατηρείται στην Κύπρο, ο τουρκικός στρατός είναι εδώ και γνωρίζουμε ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι οπωσδήποτε πολύτιμη, αφού αποτρέπονται προκλήσεις που καμιά φορά σημειώνονται ή και τυχαία περιστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στην Κύπρο. Άρα, λοιπόν, το δικό μας σχόλιο είναι ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητο να παραμένει με τον στόχο να μη διαιωνιστεί αφού προηγουμένως θα πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό».
Ερωτηθείς πώς προχωρούν τα ΜΟΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι μόλις πρόσφατα έχουν λειτουργήσει σημεία διέλευσης, διάνοιξη οδοφραγμάτων σε δύο περιπτώσεις – και είναι κάτι που συμφωνήθηκε από το 2015 και μόλις τώρα εφαρμόζεται. Θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί η απόφαση αυτή αρκετά ενωρίτερα αν δεν έμπαιναν κωλύματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Αυτή τη στιγμή η προσοχή εστιάζεται στο να ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες περί διαπλοκής στο δικαστικό Σώμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει τοποθέτηση από την Κυβέρνηση διότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει τουλάχιστον ακόμα την Κυβέρνηση. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ανησυχία τα όσα διαμείβονται. Η δικαιοσύνη οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι υπεράνω τέτοιων αντιδικιών και να επιτελεί τον ανεξάρτητο πολιτειακό ρόλο της. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, ενδεχομένως να πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση, έχουμε να κάνουμε με ισχυρισμούς που πρώτα από όλα θα πρέπει να απασχολήσουν τον ίδιο τον νομικό κόσμο που έχει και τις δικές του ανεξάρτητες δομές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ασχοληθούν με το όλο ζήτημα».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.