Brexit:Η ΕΕ θα στείλει επιστολή διαβεβαιώσεων στο Λονδίνο

Η Κομισιόν, σε συντονισμό με τα Κράτη Μέλη αναμένεται να στείλει στο Λονδίνο μια επιστολή στην οποία θα καταγράφονται οι λεγόμενες “διαβεβαιώσεις” τις οποίες είχε ζητήσει η Πρωθυπουργός Μέι για να υποβοηθηθεί στην υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία έχουν υιοθετήσει ήδη οι 27 (στις 25 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επιστολή δεν περιέχει κάτι το νέο, αλλά καταγράφει τα όσα είχε ήδη περιγράψει δημόσια ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την εντολή των 27 Κρατών Μελών.

Η πλευρά της Κομισιόν δεν σχολιάζει επί του παρόντος κανένα από τα σενάρια για το τι θα συμβεί, αν η συμφωνία καταψηφιστεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ένας Ευρωπαίος Διπλωμάτης έλεγε στον Τύπο στο Βουκουρέστι, ότι σε μια τέτοια περίπτωση το λογικό είναι πως το Λονδίνο θα πρέπει να δηλώσει δημόσια τι θέλει να κάνει. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για έκτακτη Σύνοδο των 27 καθώς ό,τι είχαν οι 27 να διευθετήσουν το έχουν ήδη διευθετήσει. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ερχόμενης Τρίτης όλες οι πλευρές θα εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα.

Ο ίδιος Διπλωμάτης εξηγούσε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν έλεγε τυχαία σήμερα τη φράση “αφήστε με να κάνω αυτό που κάνω”.

Το Brexit βρέθηκε εξάλλου και στις συζητήσεις ρουμανικής κυβέρνησης και κολεγίου των επιτρόπων στο Βουκουρέστι.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάννις έκανε λόγο για εντατικό διάλογο Κολεγίου - Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι “είμαστε καλά προετοιμασμένοι”. Χαρακτήριζε δε την Κομισιόν ζωτικό εταίρο με την οποία “μοιραζόμαστε το όραμα μιας πιο ενωμένης, πιο αποτελεσματικής Ευρώπης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, όπως είπε.

Εκτός από το Brexit οι δύο πλευρές συζήτησαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη δουλειά που έχει να κάνει η προεδρία προς αυτό, τη Σύνοδο στο Σίμπιου για το μέλλον της Ευρώπης, το μεταναστευτικό και τις λοιπές προτεραιότητες του εξαμήνου.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τις ρουμανικές αρχές πως οφείλουν να επιδείξουν ενότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην εξαγάγουν τυχόν εσωτερικά προβλήματα στο εξωτερικό. Την προειδοποίηση αυτή την επανέλαβε τρεις φορές σε τρεις διαδοχικές ομιλίες του στο Βουκουρέστι. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα διαφθοράς και Κράτους Δικαίου.

Τέλος συμμερίστηκε απόλυτα την φιλοδοξία της Ρουμανίας για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν, κάτι που όπως είπε ελπίζει να συμβεί εντός ρουμανικής προεδρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:15

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.