Ζυμώσεις γύρω από το Brexit λίγο πριν την τελική ευθεία

Την προσπάθειά τους να εμποδίσουν μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αρχίζουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές που εναντιώνονται στο σκληρό Brexit.

Με επικεφαλής την Υβέτ Κούπερ των Εργατικών οι βουλευτές αυτοί θα προσπαθήσουν να περάσουν τροπολογία στο εφαρμοστικό του νέου προϋπολογισμού νομοσχέδιο η οποία δεω θα επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να κάνει αλλαγές στη φορολογική πολιτική σε περίπτωση ‘no deal’ στο Brexit. Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση.

Η πιθανότητα ενός no deal παραμένει ζωντανή όσο η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δυσκολεύεται να περάσει τη συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων και όσο συνεχίζει να αποκλείει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακόμα και αν η τροπολογία εγκριθεί, θα προκαλέσει μεν «ενόχληση» στην εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν θα αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αυτήν τη φορά, στοχεύει στο να απαγορεύσει στο Υπουργείο Οικονομικών τη συλλογή φόρων σε περίπτωση no deal στο Brexit.

Την Τετάρτη αρχίζει ξανά η διακοπείσα τον περασμένο μήνα συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit που έχει πετύχει η κα Μέι με τις Βρυξέλλες. Η ψηφοφορία για επικύρωση αυτής της συμφωνίας θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τρίτη, 15 του μήνα.

Οι μισοί βουλευτές των Συντηρητικών, μετά συζύγων και συντρόφων, παρέστησαν το βράδυ της Δευτέρας σε δεξίωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια απόπειρα επίθεσης γοητείας από την πρωθυπουργό. Οι άλλοι μισοί έχουν κληθεί για ποτά στο Νούμερο 10 την Τετάρτη.

Με άρθρο του, πάντως, ο εκ των επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος Τζεικομπ Ρις-Μογκ προειδοποιεί την Πρωθυπουργό ότι αντίθετα με ό,τι ήλπιζε, η εναντίωση των Brexiteers στη συμφωνία εντάθηκε κατά την περίοδο των εορτών.

Ορισμένοι Υπουργοί, σύμφωνα με τους Times, φέρονται να θεωρούν πως η κα Μέι θα πρέπει να δεσμευθεί προς τους βουλευτές πως η συμφωνία του Brexit θα ισχύσει μόνο εφόσον η ΕΕ αποδεχθεί ότι για την πιθανή ενεργοποίηση του λεγόμενου backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα προαπαιτείται η έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κα Μέι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επιδιώκει από την ΕΕ μία δεσμευτική διαβεβαίωση ότι η μελλοντική εμπορική σχέση θα έχει καθοριστεί έως το τέλος του 2021. Μία τέτοια διαβεβαίωση θα συνεπαγόταν πως το backstop, δηλαδή η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μετά από τη μεταβατική περίοδο, ακόμη και αν εφαρμοζόταν θα ήταν πράγματι προσωρινό.

Οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν διατεθειμένες να προβούν σε μία τόσο σημαντική παραχώρηση. Βρετανικά δημοσιεύματα, ωστόσο, αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι συζητούν την πιθανότητα ανταλλαγής επιστολών που θα επιβεβαιώνουν την «πρόθεση» οριστικοποίησης της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας έως το τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της Daily Telegraph περί διερευνητικών επαφών στις Βρυξέλλες για μία ενδεχόμενη παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 πέρα από την 29η Μαρτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:19

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.