«Τρέχει» η Μέι για δεσμεύσεις από την ΕΕ - Στις 15/1 η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit

Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες να δεσμευθούν ότι η συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2021, έναν χρόνο μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times και της Sun, αυτή είναι η διαβεβαίωση που θέλει να εξασφαλίσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τους Ευρωπαίους ώστε να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές που αντιτίθενται στη συμφωνία του Brexit ότι το λεγόμενο backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα είναι πράγματι προσωρινό. Το backstop, που προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, θα εφαρμοστεί εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η κα Μέι θα επιδιώξει να πάρει αυτή τη δέσμευση από τις Βρυξέλλες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την 15η Ιανουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές.

Η πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει μία τριάδα δεσμεύσεων για να κερδίσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και του DUP: πέρα από τη διαβεβαίωση των Βρυξελλών, η κα Μέι σκοπεύει να τονίσει ότι οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα συνεχίζουν σε όλο αυτό το διάστημα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην υπόλοιπη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι το κοινοβούλιο θα έχει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας μέχρι την οριστικοποίηση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Όπως η ίδια δήλωσε την Κυριακή στο BBC, συνεχίζει να εργάζεται επί των διαβεβαιώσεων που επιδιώκει από τις Βρυξέλλες. Πάντως στο ίδιο σημερινό ρεπορτάζ των Times, όπως και στο σύνολο των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν για την ώρα ενδείξεις πως οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να κάνουν μία τόσο σημαντική παραχώρηση.

Πολιτικοί σύμμαχοι της πρωθυπουργού έχουν δηλώσει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες κατανοούν πως πρέπει κάτι να δώσουν στην κα Μέι για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αυτό είναι πιθανότερο να γίνει εντελώς την τελευταία στιγμή, ώστε οι ευρωσκεπτικιστές να μην απαιτήσουν ακόμα περισσότερα. Δυνητικά σημαντική ως προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ότι είναι η αυριανή συνάντηση στο Δουβλίνο μεταξύ του Ιρλανδού πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Στην εβδομαδιαία στήλη του στην Daily Telegraph, ωστόσο, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και η υπαγωγή της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου «είναι αυτό που για την ακρίβεια συνάδει με την εικόνα των πολιτών περί εξόδου». Ο κ. Τζόνσον ζητά δε την πλήρη αφαίρεση του backstop από τη νομικά δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Αντίθετα, με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό 209 βουλευτές, σχεδόν ένας στους τρεις, την καλούν να αποκλείσει την πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η κα Μέι έχει καλέσει τους υπογράφοντες σε συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ αύριο Τρίτη.

Την ίδια ώρα, διακομματικές ομάδες βουλευτών που αντιτίθενται στο σκληρό Brexit έχουν ετοιμάσει τροπολογίες επί του εφαρμοστικού του προϋπολογισμού νομοσχεδίου με στόχο την αποτροπή του ‘no deal’.

Εφόσον υπερψηφιστούν, οι τροπολογίες δε θα επιτρέπουν στο υπουργείο Οικονομικών (σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία) να επιτελεί βασικά σημεία της λειτουργίας του, όπως η συλλογή φόρων.

Εξάλλου, απόψε και την Τετάρτη η κα Μέι διοργανώνει δεξίωση για όλους τους Συντηρητικούς βουλευτές και τις/τους συντρόφους τους, σε μια προσπάθεια πέρα από όλα τα αλλά να διαπιστώσει το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί «πρόβα» για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεγάλων ουρών φορτηγών στο Κεντ της ΝΑ Αγγλίας σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit που θα οδηγήσει σε αναταραχή και καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ. Το λιμάνι εξυπηρετεί το μεγαλύτερο όγκο μεταφορών προϊόντων προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Στη σημερινή άσκηση μετέχουν 79 φορτηγά, τα οποία χρησιμοποιούν ένα παλαιό αεροδρόμιο στην περιοχή ως υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:20

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.